Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AMDFan

    addikt

    Sziasztok!

    Túl vagyunk a mai átfogó mélynyomó tesztelésen, gondoltam megosztom a tapasztalatokat :)
    A rendszer felépítése a következő volt:
    Foobar -> Essence One -> Reckhorn A-403 szuberősítő.
    A Reckhornból kétfelé ment tovább a jel
    -> egyrészt egy high pass filteren át a szatelit output ment a Jungson JA66C-be amire a Klipsch RF-82 volt kötve
    -> másrészt a mélynyomóba amiből 4 félét teszteltünk. Ebből 3 komoly mély volt, egy pedig belépő szintű.
    Egyrészt volt egy zárt és egy reflex szub is ugyanolyan MacAudio Aliante 12"-os sugárzóval, illetve egy reflex szub Audio System HX-12 Phase sugárzóval, a negyedik szub egy Axton Audio sugárzóval szerelt reflex láda volt, de gyorsan eldőlt hogy ő nem versenyképes.

    A szuberősítőn a minimumon, azaz 35Hz-en vágtuk meg felülről a mélyet, míg a szatelit kimenetet olyan 80Hz-en vágtuk meg alulról 24db/oktávval, illettve a szuberősítő subsonic filterével 24Hz körül megvágtuk alulról a mélyet. A subsonic filterre komoly szükség volt, ugyanis félelmetes de szükségtelen membránkitéréseket produkáltak a szubok komoly hangerőnél, a subsonic filter bekapcsolása után sokkal megfogottabb és több mélyet kaptunk a 28-35Hz-es tartományban. Meg kell, hogy mondjam nagyon sokat kísérleteztünk a megfelelő beállítások megtalálásával, mert a szobaakusztika olyan mértékben befolyásoló tényező a mélyek terén, hogy gyakorlatilag bármiféle általános tanács teljesen hiábavaló. Órákon keresztül úgy állt a történet, hogy nem lesz az egészből semmi, majd a szub megfelelő elhelyezésével megtaláltuk azt a pozíciót, ahol a rendszer akár 25Hz-ig le tud menni mindenféle komolyabb kiemelés és kioltás nélkül, ízlés és hallgatott zene függvényében akár szó szerint gatyalobogtató 30Hz alatti vibráló mélyekre is képes a szub.

    A szoba ~20nm ahol teszteltünk, első körben a zárt szub nagyon elveszett a többihez képest, emiatt sajnos kizártuk a későbbi játékból, amit utólag nagyon bánok, mert most az Audio System reflex szub maradt nálam, ami jó pozícióba elhelyezve és jó hallgatási pozícióban ülve csuklóból lemegy 25Hz-re, viszont jellegéből adódóan nem olyan megfogottak a mélyei mint a zárt szubnak. Szóval ezt a sugárzót érdemes lenne kipróbálni egy zárt vagy passzív membrános dobozban később.
    Ami az elhelyezést illetően nagyon fontos, és bánom, hogy alapból nem úgy álltunk neki, kizárólag HOSSZANTI elrendezés javasolt, ez az egy általános szabály szerintem nagyon fontos. Tehát a szubnak a szoba rövid oldalán kell lennie, különben 35Hz alatt elveszik.

    Ami hatalmas pozitívuma a 2.1-es elrendezésnek, hogy a szub tetszőleges elhelyezésével ki tudjuk ölni a szoba kiemeléseit és kioltásait, miközben a hangfalainkat sokkal nagyobb szabadsággal helyezhetjük el a legjobb sztereó tér elérésének érdekében. És persze az, hogy nagyon szépen le lehet vinni 30Hz alá a rendszert. Hátránya a plusz vágás, és illesztés ami marha nagy macera, és ha valaki nagyrészt akusztikus hangszeres zenét hallgat (jazz,komolyzene stb...) akkor nem feltétlenül van szüksége a szubbasszusokra.

    Ja és ha valakit érdekel egy Klipsch RF-82 akkor az enyém eladó lesz, mert felesleges a szub mellé egy ekkora álló hangfal.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák