Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    Összeállt a Luxman L410 + AudioSquare Mini páros. Összekötő kábelnek CAT7-et használok banándugókkal. Van egy kis gondom, nem tudom a banándugókat rendesen a helyükre dugni (van ebből vékonyabb is? :B ), így a terminálon a blankolt vezeték helyére dugtam be. Gondolom így nem túl jó az érintkezése, mert alig bírtam beszorongatni a helyére. :( Egy kis gond van még, a DAC-tól az erősítőbe nincs rendes átkötésem, mert a 2x6,3(mono) -> 2xRCA kábelem kölcsönben van a füles erősítőmmel együtt. Ezért most egy 2x6,3(mono) -> 1x6,3(sztereó) -(szűkítő)-> 1x3,5(sztereó) -> 2xRCA sort használok, aminek egyik elem teszkós minőségű, de holnap összedobok egy fincsi Klotz+Neutrik összekötő kábelt.
    Összehasonlítási alap a Fostex PM1 6,5"-os stúdió monitorpár teljesen differenciált, szimmetrikus kettős erősítéssel. Forrás mindkét esetben egy differenciált, szimmetrikus Phonic DAC, ami a Fostexbe (Klotz+Neutrik saját szerelésű kábellel) szimmetrikusan, míg a Luxman erősítőbe természetesen (a fent említett tákolmánnyal) aszimmetrikusan csatlakozik.

    Árak:
    A Fostex PM1 darabja újonnan 70k, párja 140k, kábelezés 5k, összesen 145k lenne. Ha ennyiért vettem volna. De nem is írom le, hogy mennyiért vettem, újonnan, mert átkozott nagy mázlim volt, hogy sikerült egy angol stúdió felszámolásából hozzájutnom. :)
    A Mini új ára 175k, ezt 8-10 hónaposan 100k-ért vettem. A Luxman 30-32 évesen 45k, kábelezés 10k. Teljes költségem használt és vintage elemekkel 155k.

    Első benyomások két-három órányi hallgatózás után:

    Mély tartomány:
    Kicsit vékony a Mini. Mélyre megy ugyan, általában elég is a mennyiség, de kicsit kevés a teste a hangnak, érzésre a 100Hz alatti részt kicsit kevésnek találom, de ez megbocsátható az 5,5"-os alu membránoknak. A Fostex testesebb, de ezzel együtt 100-200 Hz között felesleges kiemelése van, néha kicsit búgós. Az erősítőn egy kevés 70Hz-es kiemelés jót tesz a Mininek, azzal helyre kerül minden, de természetesen a Fostexen is korrigálom a mélyeket. Korrekció előtt és után is kb döntetlen.

    Közép tartomány:
    A Minin kicsit tisztább, transzparensebb, de meglepő módon jelentősen kevésbé dinamikus. Mennyiségre is több a Fostex közepe. Itt a Fostex jobb.

    Magas tartomány:
    A Minin kicsit sok van belőle, talán kicsit rá is mászik a középre, viszont kicsit kevésbé dinamikus. Részletességben nem érzek különbséget, mindkettő nagyon szép részletes. A Fostex magas tartománya is jobb.

    Tér:
    Mélységben, és szélességben is jobb a Mini, szeparáció viszont mindkettőn nagyon jó. Mini térképzése jobb.

    Dinamika:
    A Fostex sokkal lendületesebb, sokkal jobb dinamikában, emiatt kevésbé érződik hangosnak. Győztes egyértelműen a Fostex.

    Prezentáció:
    A Mini egyértelműen közvetlenebb a mélyebb tér miatt. Néha úgy érzem, hogy törölgetni kell az énekes nyálát az arcomról :D Egyértelműen Mini a jobb ebben.

    Összegzés: Fostex dinamikája nagyon kellemessé teszi a zenehallgatást, és nincs is igazán gyenge pontja, egy egységes jó hangzást nyújt. A Mininek vannak kiemelkedő részei, de vannak olyanok amiben kimondottan kevésnek érzem. Mindkettőn szórakoztató zenét hallgatni, de a Mini kevesebb dinamikája, hangosabb hangzása, valamint a sok magas miatt a Fostexen kellemesebb hosszú távon.

    Fontos újra megjegyezni, hogy ez első benyomás, valamint hogy a Mini rendszere még hiányos, főleg a kábelezés gáz (forrástól az erősítőig, valamint az erősítőtől a hangsugárzókig egyaránt), és könnyen lehet hogy ez az oka az elveszett dinamikának, valamint túl a sok magasnak.

    A másik ok lehet, hogy a Luxi gyenge láncszem, és egy teljesen differenciált, szimmetrikus, és biamp rendszerrel nem tudja felvenni a versenyt.

    Holnap felszáll a köd, mikor normális kábelezéssel is kipróbálom a Luxi+Mini párost.

    A tapasztalatok alapján megmaradt a véleményem a HIFI-ről. Olyan hókuszpókusz, amiből sok pénzért sok erőlködéssel és nagy mázlival jó hangot lehet kicsiholni.
    Stúdió monitort meg összedugom, és már hoz is egy jól kiegyensúlyozott hangzást.

    Természetesen nem fogom feladni, addig fogom a varázstáncot járni, amíg le nem nyomja a Mini a Fostexet, mert hallom, hogy megvan benne a potenciál, csak a túl sok bába között elveszik a gyerek.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák