Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Phoenix_187

    lelkes újonc

    Sziasztok

    Segítséget szeretnék kérni. Egyenlőre a helyes kérdés feltevéséhez, vagy ahoz, hogy hogyan kellene rákeresnem a problémámra.

    A tényállás:
    Adott 1 laptop - Lenovo Legion Y530-15ICH - amin 2 ( 3 ) video kimenet van. 1 HDMI, 1 MiniDisplayport ( 1 USB-C is, de ez nem egyértelmű, hogy videojelkimenet azaz Thunderbolt port, vagy csak USB 3.1, ezért a zárójel ). Most vettem egy monitort - Acer RT280K - ami 4K/UHD/HDR redy . A laptopban 1050Ti videokártya van. Összeköttetésként van HDMI 2.0 kábelem, és egy 1.4-es MiniDP - DP kábelem. A kép megjelenik bármelyikkel kötöm össze.
    A problémáim ezután jönnek.

    - Ha a DP kábellel van összekötve, akkor a Win10 ben nem jelenik meg a HDR-be kapcsoló - tehát nemtudom a HDR-t bekapcsolni - viszont gyönyörűek a színek. Szép tiszta a fekete, és kábé :) színhelyes a Windows, a böngészés, a filmek. A Monitoron nem tudom "aktiválni" a HDR üzemmódot ( belső menüjébe van 1 ilyen funkció). Viszont minden más tökéletes, és gyönyörű.
    ( Láttam egy táblázatot, hogy a 1050Ti csak 1.2-es DP port verziót tud, ami viszont nem alkalmas HDR-re. )

    - Ha HDMI kábellel kötöm össze, akkor van Win10 HDR kapcsolóm, a monitoron is megjelenik a HDR üzemmód, tesztek is mutatják. Viszont nagyon csúnya a "színhelyesség". A piros csak "erős jóindulattal piros", a fekete nagyon bevilágított, felhős. Mintha "csak!" a feketén felvittem volna a fényerőt. A filmekben totál felhős az egész fekete, de a színek jók ( csak a filmekben VLC-vel lejátszva ). Ha bekapcsolom a HDR-t a Win10-ben, totális lesz a káosz. Mintha be LSD-ztem volna. :DD Fehér fényerő felugrik, szinek fakók, és színhelytelenek lesznek. A videó lejátszás viszont ugyanaz, a színek jók, a fekete felhős, de meg se közelíti a Displayportos változatot.

    - HDR filmel még nem próbáltam. Egyenlőre nemtudom melyik irányba induljak el. Annyit már tudok, hogy az UHD nem = a HDR-el. Ha monitor csak HDR Redy, tehát csak marketing HDR képes, és a monitor beállításai csak kicsit jobban megnövelik a színdinamika tartományt, akkor valójában nem képes fogadni HDR tartalmat ergo feleslegesen erőlködök a HDMI kábel HDR átvitelével. Viszont lehet, hogy a HDMI kábelem valójában nem 2.0-ás és azért nem megy át a HDR jel. Meg a win10 HDR kapcsolója valójában mi? Magát a windowst állítja át HDR színmélységbe, vagy a rendszeren engedélyezi a HDR átvitelt. Tehát ha ki van kapcsolva attól még tudok HDR filmet megfelelő lejátszóval - MPC-HC - HDR-ként nézni?

    Nem vagyok gémer, és nem akarok minden filmet HDR-be nézni. Le tudok mondani róla, de ha működik, és van rá lehetőség akkor 1-2 film esetében használnám. Viszont most HDMI-ről piszok ronda minden szín, windowsban, böngészőben mindenhol. És gyanítom, hogy valami beállítással lehet a problémám, mert a monitornak azt kellene csinálnia, amit a videokártya mond. De ezt most csak a DP porton keresztül teszi rendesen.

    Ahogy az elején is irtam, ha a megoldást nem is tudjátok, az is elég lenne, hogy hogy keresnétek rá? Vagy hogy hol keressem a hibát? Esetleg melyik topikban?

    Köszönöm előre is! :)

    - Nem-Nem Tündérke, a kívánság az kívánság! .... Térdelj csak le szépen!

Új hozzászólás Aktív témák