- Poco X6 Pro - ötös alá
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz csemiubi #31049 üzenetére
Ez nem volt egy egyszerű menet, de minden jó, ha a vége jó.
Kell-e nekem ez az Al Suite 3 nevű program? Teljesen más értékeket mutat, mint a bios. Ott 700 rpm-et mutat, itt 350.
Valószínűleg más energiaséma érvényes a BIOS-ban, mint egy betöltött Windowsban, és ezért magasabb az előbbiben. Hagyd halk beállításon a profilt mindkét helyen, aztán ne törődj vele többet, majd megoldja magától a AI Suite 3.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
chopin42
addikt
válasz csemiubi #31050 üzenetére
Ha rám hallgatsz, az Ai Suite nevű ördög művét messze elkerülöd, de legalábbis formázod a lemezt amire feltelepítetted, majd elégeted, a maradékot pedig bedobod egy működő vulkánba. Az összes többi hozzá hasonlóval együtt.
Vicdet félretéve: állíts be a biosban egy neked megfelelő fan curve-ot, asusnál elvileg elég jól be lehet (legalábbis a drágább lapoknál...), majd hagyd úgy. Szabályozz a lap a hőfok alapján a ventiket. Az a dolga.
De ez persze csak az én véleményemSzakmai kérdések csak a fórumban...
-
-
korren
aktív tag
-I like the misery. -I like this world!
-
Nimda
addikt
Beszereltem az új jövevényt, hát sokkal de sokkal halkabb mint az arctic. Viszont helyet cseréltek, az arctic ment házhűtőnek. A pure wingset nem vettem meg végül is, úgy gondolom ez az arctic házhűtőnek kitűnő, meg sem moccan 35 fokig. A teljes fordulatszámára meg nincs is szükség, így halk marad az is. Még hátravan a stressteszt, kíváncsi vagyok mennyit nyertem hőfokban.
[ Szerkesztve ]
-
szasza8712
csendes tag
Üdv! Szeretném beállítani a ventillátorokat, hogy csak bizonyos hőfok után kapcsoljanak be. 3db Zalman-ról van szó. power fan, system fan 1 illetve 2-be lettek bekötve! Nézegettem a bios-t de nem jöttem rá... Alaplap Gigabyte 970a-ds3p fx! Válaszokat köszönöm!
-
Nimda
addikt
válasz csemiubi #31058 üzenetére
Én a chassis fan q-fan source-t cpu-ra állítanám, mert így a proci hőfokát veszi alapul. Hatékonyabban segíti a hűtését, bár egy picit magasabb is lesz az rpm. Ezzel együtt a lap hőmérsékletét is jobban csökkenti. Nyáron a nagy melegben a profilt azért állítsd vissza standardra.
Más:
Korábban az arctic ventivel 55 fokos volt max a cpu, (prime), most 52 fok, vagyis az apache-val nyertem 3 fokot. Mondjuk ebben segíti a hatékonyabb házhűtő is, ami a korábbi arctic.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz szasza8712 #31059 üzenetére
Ha a lapod nem támogatja(elég sanszos) akkor nem fog összejönni.A power fan-on meg biztos nem,hiszen fix 12V-t ad-így nem lehet szabályozni...
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
S. Szabi
őstag
Helló!
Alaplap hőmérséklettel kapcsolatban lenne problémám, talán itt jobb helye lenne a kérdésemnek, mint az alaplapos topikban, itt több hőmérseklettel találkozó ember van talán, mint ott.
Szóval adott egy msi B350M Mortar, aminél alaplap hőmérsékletére a BIOSban teljesen mást ír, mint a HWMonitor vagy az AIDA64, amik viszont ugyanazt.
Az alábbi kép 15 perc AIDA64 Stabilitástesztnél készült, helyi lemez tesztelését kivéve minden pipálva, tehát CPU, FPU, cash, System Memory, GPU.
Itt ugye alaplapra 85°C-t ír, ezután egyből újraindítva, BIOSba belépve, szóval pár másodperc, ott 55°C-t írt rá, majd utána megint a HWMonitor, ahol 75°C-t. Ez azt jelenti, hogy a BIOS nagyjából 20-30°C-kal ír kevesebbet, mint a programok. Most akkor melyik a valós? Vagy melyik, hol, mit néz?
Tuningolva nincs semmi, minden gyárin megy.
A CPU hűtő be quiet! Dark Rock 3, a ház elejében van még egy be quiet! Silent Wings 3 PWM High-Speed 140mm, ha már ventilátoros topik
[ Szerkesztve ]
-
Mans20
addikt
Jó napot! Kinéztem 2 ventit, vagy a Cougar 140 zöld led vagy a Phanteks 140SP lesz. Ha veszek hozzá Y elosztót, akkor pl a 2 darab 1200RPM-es venti mennyit fog forogni? Ami van most 1darab Phanteks 3 pines azt a lap le tudja vinni 850 RPM-re ami még nem hangos.
-
Grózi
Topikgazda
válasz S. Szabi #31065 üzenetére
Nem vagyok otthon már jó ideje amd fronton,de régen még az FX-k korában is voltak szenzorgondok,de volt példa eszméletlen vrm hőfokokra is.Én megnézném még a helyedben HWInfo-val is és ha ugyanaz a helyzet akkor alaplapos topicban érdeklődnék vagy Ryzen topicban,hogy ez mennyire normális.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz Mans20 #31066 üzenetére
Hát az egyik sem a halkságáról híres,még talán a Phanteks jobb.Annyin fog pörögni amennyire állítod biosban vagy szoftveresen és szinkronban mind a kettő,feltéve ha betartod a két azonos típusú ventit teszünk csak elosztóra szabályt.
-
Ringman
nagyúr
végül nem bírtam kivárni a ty 147-es szállítási idejét (közben az ára is 5k lett) és rendeltem a fractal design define s-be elölre 3 db és hátra 1 db wing boost 2-140mm pwm-es ventit.
az oldalára is kell tennem egy ventit (ez az egyik gyári lesz), mert az nvme ssd szinte mindig 55 fok feletti üzemhőmérsékletű (volt már 64 is) - na meg a vga és cpu közötti helyről átrakom a vga alattiba - most így helyezkedik el - itt megreked a levegő: [link]Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Shane83
csendes tag
Sziasztok!
Remélem jó topikba teszem fel a kérdésemet, ha nem elnézést érte. Van egy Super Flower Leadex Gold 650W-os tápegységem, amiben ventilátort szeretnék cserélni. A gyári ventilátora egy Globe Fan, 140mm-es, FDB-s venti. Sajnos a gyári ventilátorát nem találom sehol, ahonnan tudnám pótolni. Ezért szeretném valami minőségi, szintén FDB-s, LED világítás nélküli, fekete ventilátorra cserélni. Rengeteg tesztet és összehasonlító oldalt megnéztem már, de nagyon nagy a kínálat. És hátha Ti tudnátok ajánlani konkrét típusokat.
Előre is köszönöm a segítséget![ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz S. Szabi #31065 üzenetére
Tedd fel az MSI Control Center, és abban nézd meg a hőmérsékleteket. Az ott látottaknak elvileg meg kell egyeznie a BIOS-szal, és ez alapján lődd be a kedvenc programodban az ofszetet.
A piacon rengeteg szenzor IC érhető el, és sokszor előfordul, hogy egy-egy újabb szenzor nem támogatott ugyan, de egy másik típus kódja látszólag jól kezeli, csak ilyen anomáliákkal.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Shane83 #31071 üzenetére
Mi a probléma a gyári ventilátorral? Ha felhangosodott, akkor az garanciális probléma, 5 év garanciával szokták ezt a tápot árulni, még bőven benne lehetsz az időben. Ha az, hogy nem megy, akkor fontos kérdés, hogy félpasszív módban használod-e a tápot, és ha igen, milyen vassal terheled?
Dicsérik a halkságát a ventilátornak, erről én a saját Leadex Platinum tápom alapján nem tudok nyilatkozni, mert félpasszívra van állítva, és a gépem maximális fogyasztása nem elég nagy ahhoz, hogy elinduljon egyáltalán a ventilátor.
-
Shane83
csendes tag
Se nem hangosodott fel és forog is a ventilátor rendesen. Viszont időnként elkezd ciklikusan cincogni. Van, hogy 3-4 napig semmi cincogás, aztán előjön ez a probléma, csinálja egy pár órán keresztül és megint abbahagyja. Egyébként nem olyan zavaró, csak mivel közel van a fülemhez a gépház, ezért olyan, mintha karnyújtásnyira cincogna tőlem egy egér. Sajnos a garanciapapírja nincs meg. Már így vettem. Ezért mindenféleképp a cserében gondolkozok.
-
dqdb
nagyúr
válasz Shane83 #31074 üzenetére
Biztosan a ventilátor okozza a cincogást, és nem coil whine áldozata vagy?
Úgy nézem, hogy az NB-eLoop B14-3 megfelelő lenne (6 V-nál kisebb induló feszültség, a mostaninál nem nagyobb maximális áramfelvétel, hasonló légszállítás, hasonló statikus nyomás, hasonló maximális fordulatszám), bár én a kisebb számok ellenére a B14-2-t is elégnek tartom, és szerintem az Aerocool DS is jó lehet. A Be Quiet oldala döglődik éppen, így tőlük nem tudok linkelni.
Nem néztem meg most boncolós képeket, hogy milyen módon lehet a ventilátort a tápra csatlakoztatni, így elképzelhető, hogy forrasztani kell.
-
Grózi
Topikgazda
válasz Mans20 #31070 üzenetére
Nem és nyugodtan járathatod akár maxon is-akkor sem.Az Aerocool DS-ből a fekete pont led nélküli,a különböző színűek a ledesek-értelem szerint a fehér fehér ledes,a piros piros ledes és a kék az kék.
-
Shane83
csendes tag
Köszönöm a segítségeteket! Erről a coil whine dologról még nem hallottam. De ahogy így gyors utánaolvastam, az a fajta cincogás csak terhelés alatt jön elő, nem? Viszont nálam a cincogás teljesen független a terheltségtől. Ráadásul a ventilátor fordulatára cincog. Szóval cin-cin-cin........cin-cin-cin........ Bocsi, nem tudom jobban illusztrálni. És ha cincogás közben megütögetem a tápot vagy elfektetem az álló gépházat az oldalára, abba szokta hagyni. Ezért nem gondolnám, hogy a Ti általatok említett coil whine jelenségről lenne szó. Vagy rosszul gondolom?
dqdb:
Igen, az általad feltöltött képen lévő ventilátorról van szó. Bár a review-okban 1.500 rpm-et írnak a fordulatszámának. Egyébként ezeket a ventiket néztem ki:
- Aerocool Dead Silence (DS) 140mm
- Fractal Design Venturi HF-14
- NB-BlackSilent Pro 140mm (PK-2/PK-3)
- NB-eLoop Series 140mm (B14-3)
Úgy látom, elég nagy az egyezés a kettőnk által felsorolt ventilátorok között. -
dqdb
nagyúr
válasz Shane83 #31078 üzenetére
A coil whine terheléstől független dolog. Nekem például a telefontöltő tud cincogni, ha már feltöltötte a telefont, azonban amíg tölt, tökéletesen néma.
És ha cincogás közben megütögetem a tápot vagy elfektetem az álló gépházat az oldalára, abba szokta hagyni. Ezért nem gondolnám, hogy a Ti általatok említett coil whine jelenségről lenne szó. Vagy rosszul gondolom?
A coil whine oka, hogy egyes tekercsek vezetékei elkezdenek rezonálni adott frekvenciát. Azzal, hogy megütötted a tápot vagy az oldalára fordítottad a gépházat, éppenséggel kibillenthetted az addig önmagában "stabilan" rezonáló rendszert az egyensúlyi állapotból, aminek hatására megszűnt a rezgés.Kapcsold át a tápot félpasszív módba, így alacsony terhelésnél nem fog működni a ventilátor (a hozzászólásod alapján nálad alacsony terhelésnél is jelentkezik). Ha akkor is cincog, akkor nem a tápventilátor okozza. Ha nem jön elő kellően hosszú teszt időszak alatt, akkor mégis a ventilátor a bűnös.
-
Puma K
nagyúr
Helló!
Már egy ideje szemezek a Blacknoise NB eLoop ventilátorokkal. Nézegetem a 120-as és a 140-es ventilátoraikat azokon belül a PWM-es megoldásokat, név szerint: B12-PS és B14-PS
Viszont egyet nem értek... hogy lehet az, hogy a 120-as ventilátor halkabban nagyobb statikus légnyomást tud mint a 140-es ami hangosabb és nem tud akkora légnyomást produkálni csak több levegőt tud megmozgatni mint a 120-as.
A lapátok mérete vagy a motorból adódik ez a különbség?
Technikai adatlap: B12-PS - link
Technikai adatlap: B14-PS - link
Üdv
Puma"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Shane83
csendes tag
Update:
Közben utánaolvastam és át is kapcsoltam ECO módba a tápot. Nem is tudtam, hogy ez az ECO mód az alapértelmezett módja a tápnak. Most nem is forog a ventilátor. Kíváncsi leszek egy pár nap tesztelés után az eredményre. Most már nagyon érdekel, hogy a ventilátor a "kis" hibás vagy coil whine jelenség lép fel. Köszönöm a segítségeteket! És egy pár nap múlva visszajelzek, hogy mi lett a teszt eredménye. -
-
Puma K
nagyúr
válasz Puma K #31085 üzenetére
Az létezik, hogy a SILENT WINGS 3 120mm PWM jobb : nagyobb statikus légnyomást tud és halkabban mint az általam kinézett eLoop?
beQuiet Silent Wings 3 technikai adatlap - link
Vízhűtés építés előtt állok és a ventilátorokat előre meg akarom venni.
Mivel a házban van hely így a radiátorokra push-pull megoldásban akarom tenni a ventilátorokat, és a vezérlésük is megoldott ha kell 2db ilyennel: [link]
A 2db 360-as radiátort tervezek 60-as vastagsággal."Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
krokostamas
tag
válasz krokostamas #30886 üzenetére
Kicsit OFF, de utólag gondoltam bedobok egy update-et a témával kapcsolatban, hátha más is tanulhat belőle:
Szóval beszereltem fentre még egy gyári Phantek légkavarót, így lett elől 2x14 centis Wing Boost II, illetve hátul és fent egy-egy gyári 12 centis Phanteks ventilátor. Sokat sajnos nem segített, talán 1-2 fokot, de ugyanúgy pörgött az RX570 ventije játék közben (ez volt az alapvető probléma).
A 2 phanteks elég hangos volt, így kicseréltem őket 12 centis Wing Boost II-re (sorba tudtam őket kötni, így egyszerű volt). Szóval maradt a felállás, csak elől 14 centis, hátul pedig 12 centis Wing Boost II-k lettek. Az alapproblémát azonban nem oldotta meg, csak alapjáraton lett halk a gép.
A megoldást egy egyszerű dolog hozta meg: ezen a képen jobb fent látható lemezt kicsavartam, kiszedtem. Az Enthoo Pro M-nél láttam, hogy az a rész rácsos, így innen jött az ihlet. Máris nem 3000 RPM-n pörög, hanem 2200 környékén. Majd a helyére esetleg egy hálót beszerelek, hogy ne tátongjon ott egy nagy lyuk.
Remélem nem gond, hogy megosztottam ezt a szösszenetet, hátha másnak is kapóra jöhet ilyesmi. -
veterán
válasz Puma K #31086 üzenetére
Szia !
itt egy nagyon alapos teszt a SW3 ventirol radiatoron tesztelve . Nagyon jo valasztas.
Ha tenyleg push pullt akarsz akkor az eloop eleve kiesik. Pullra nem jo a lapatkialakitas miatt ,millio teszt /YT video van fent rola; hogy milyen zajt csap pullban.[ Szerkesztve ]
-
S. Szabi
őstag
Közben msi Command Center lett, abban csak CPU-t, meg Systemet ír, aminek viszont megegyezik a hőmérséklete a HWMonitor által írttal
A rendes BIOS-ban MotherBoardnak írja, és oda most is 14°C-kal ír kevesebbet, most 41-et, programban meg 55-t.
Megyek a kérdésemmel Ryzenes topikba
[ Szerkesztve ]
-
S. Szabi
őstag
Közben megnéztem a HWINfo-val is, az MotherBoardra azt írja, mint a BIOS, és Systemre írja azt, amit a többi Mainbordnak. Akkor lehet, hogy az lesz a VRM-é, mert azoknál belefér, hogy ilyen magas, ha valós hőmérséklet, csak nem egyértelmű, hogy mihez tartozik. Játék közben amúgy sem megy fel ennyire, mint stabilitástesztnél.
-
Ringman
nagyúr
megjöttek a wingboost 2 140mm-es ventijeim; 4 db lesz a fractal design házban, 3 elöl 1 hátul.
ezen kívül még oldalra felrakom a meglévő házventit, mert kell a hűtés az nvme ssd-nek.4 külön sysfan van a lapon (mindegyiken megy a pwm és a dc mód is).
itt a 3 első házventit tegyem 2 sysfanra - egyik a venti y-kábelével, a hátsót a 3.-ra a 4. meg mehet a házventinek?ill. ha az alsó, táp melletti ventihelyre is betenném a másik gyári 3pines ventit - bár Grózi mondta h felesleges, mert nem oszt, nem szoroz - akkor 2-2 wb2 menne y kábellel 2 csatlakozóra, az 1-1 fennmaradóra meg a 2 3pines házventi?
szerk:
nem jó képet linkeltem[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
tatu9
tag
Sziasztok!
Kezd hangoskodni a cpu hűtő ventije, muszály lesz cserélnem. Van 2 db Be Quiet! Pure Wings 2 házhűtőm, rárakjam az egyiket, vagy inkább ajánlotok valami mást?
7600K enyhe tuning, cnps10x performa+ borda.
Nem lenne baj ha csendes lenne.“TRUST. PRAY. OBEY”
-
Puma K
nagyúr
válasz abridabri #31088 üzenetére
Köszi szépen a linket!
Viszont ahogy olvasom a tesztet a cikk írója inkább a DC verziót javasolja a PWM-essel szemben radiátorra a jobb statikus légnyomás és jobb hangerő szempontjából...
Ma rendeltem 3db 120-as Silent Wings 3-mat a PWM-es verzióból...
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
veterán
-
Grózi
Topikgazda
válasz Ringman #31092 üzenetére
Én az első hármat sorba kötném és egy aljzatról vezérelném szinkronban.A többit bárhova rakhatod,de én az alsó és oldalsó ventit továbbra sem erőltetném.
-
Grózi
Topikgazda
válasz Puma K #31096 üzenetére
Pro Gamerem volt nekem is,kiváló volt a szoftveres pwm szabályozás(Aisuite-l nyomtam) és az összes pwm-s ventit(20-25 félét biztos próbáltam vele) ki is tudtam vele kapcsolni bizonyos hőfok alatt
Az SW3-ról meg tartom hogy rendkívül jó venti,valószínűleg hozza is simán az eLoop szintjét-de az az igazság hogy odáig még nem jutottam,hogy megmérjem,így csak érzésre tudok nyilatkozni.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Puma K
nagyúr
Rákerestem a neten erre az eLoop zajoskodásra push-pull kiépítés esetén ami hallható ha radiátorra teszi őket az ember.
A Noiseblocker az alábbi megoldást javasolja
When I install the fan "sucking" on a CPU cooler or a radiator it gets louder, why?
This is due to aerodynamics, simply increase the distance between fan and cooler to about 5-10 mm, e.g. using a distance frame (normal PC accessoires) and the noise will disappear. We suggest an inflating assembly, which is what the fan is optimised for.
Ha csak ennyi a jelenség megoldása akkor rámegyek az eLoop szériára. Már csak az ár miatt is: 9db Silent Wings 3 120mm PWM: 61k Ft (most legolcsóbb helyről) Németországból a caseking.de-ről meg hármasával csomagolva 3db-ot és 50k Ft-ből meg is vagyok.
Ma megjött a 3db Silent Wings 3 venti. Vissza küldeni nem fogom őket, mert a kisebb gépbe jók lesznek, de azért most a nagy gépben fogom használni őket és megnézem a kínából jött ventilátorvezérlőt is miként működik.
[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
válasz Puma K #31099 üzenetére
Kifutottam a szerkesztési időből:
Az overclockers.net-en meg ezt írja valaki 2017 szeptemberi dátummal:
"Issues when using these in push-pull are legends. Those beasts are shipped with washers allowing for custom heights depending on the rad used.
Currently using 6 of these on an Eisbaer 420. The push ones needed no additions, and I simply used the washers on the pull ones.
Results are outstanding and noise is totally absent. Plus, they move a TON of air even set @400 rpm."A hozzászólás: [link]
Ahol találtam a hozzászólást: NB Eloops noise when in a pull or push/pull configuration? - link
Új hozzászólás Aktív témák
- Be quiet! Pure Wings 140 MM es rendszerhűtők eladók!!!
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Black 3x kit + lightning node core
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- 2 gépház ventilátor
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest