Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Superhun

    Topikgazda

    válasz Superhun #17750 üzenetére

    Most lett egy kis szabadidőm, úgyhogy utánanéztem jobban ennek a "használt termékekre vonatkozó garancia" kérdéskörnek a PTK-ban.

    A következőkre jutottam:
    - A kellékszavatosság időtartama alapesetben 1 év. 6 hónap sehol sincs a PTK-ban. Ez valami urban legend lehet.
    - Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén viszont 2 év a kellékszavatosság, ami használt termék vásárlása esetén csökkenthető, de minimum 1 évnek lennie kell az első pont miatt.
    - A kellékszavatosság első 6 hónapjában az eladón van a bizonyítási teher, ha a szerződés fogyasztó és vállalkozás között jött létre.
    - A fentiektől eltérni a fogyasztó hátrányára nem lehet.

    Forrás: PTK :D

    Szóval bocsi, butaságot írtam én is meg a többiek is TIT kérdésére. Mivel az adásvételiben nem lett kikötve a 2 év szavatosságnál rövidebb idő, így ennyi jár, továbbá az adásvételiben szereplő 1 hónap garanciára vonatkozó bekezdést figyelem kívül lehet hagyni, mert a kellékszavatosságra vonatkozó jogszabályoktól a fogyasztó hátrányára tér el.

    A helyes válasz a kérdésre: a vállalkozás nem tesz eleget a jogszabályi kötelezettségeinek, mert sem javítani, sem cserélni nem tud, és a vételárat nem hajlandó visszafizetni. Levásárlásra nem lehet kötelezni a fogyasztót. Első körben békéltető testületet javaslok. Ha velük nem születik megoldás, akkor marad a polgári peres út.

Új hozzászólás Aktív témák