Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz darvinya #71006 üzenetére

    "Dóm hangszóró sem titán és berillium ötvözetből van, hanem lágy pamut, selyem, stb. anyagot félig vonják be, azaz inkább gyantába áztatják amiben ilyen fém reszelék van."

    Vannak az általad ábrázolt selyem, szövet... membránú úgynevezett lágydómok. Ezeket valóban szeretik impregnálni, bevonni a tervezők. Ezeken kívül még rengetegféle van. Például fémdómok, amelyek membránja fémből van, en bloc - vagy ha szendvics szerkezetű a membrán, akkor többféle anyagból. Tehát a titán vagy berillium dóm membránja titánból vagy berilliumból van, alkalmasint en bloc abból, máskor ötvözetből, megint máskor szendvics szerkezetből. Vannak szövetdómok is, műanyagdómok is... és sok-sok fémdóm is. (Véletlenül az én hangdobozom dómjának membránja is titánoxid, nem kevercs, nem impregnálmány, hanem en bloc, egyneműen titán, oxidált felülettel. Titándóm rengeteg van, évtizedek óta, berillium is sok, alkalmasint ötvözetben.). Rengeteg közép/mély és mélysugárzó membránja is fémből van, simán fémből.

    "Mivel.itt nem magas sugárzókról beszélünk, hanem mini és mikró meghajtókról, így anyag felhasználás membránnak igencsak kevés jöhet szóba."

    Nem véletlenül hoztam szóba a szobai hangszórók dóm magassugárzóit, ugyanis, amint említettem, jellemzően ezekhez hasonlít a dinamikus fejhallgatók, fülhallgatók drivereinek konstrukciója. Konstrukciós elvekben is, anyaghasználatban is. Aztán vannak másfajta konstrukciók is, például bizonyos B&W fejhallgatók drivereinek konstrukciója a kónuszos hangszórókéval azonos. Aztán vannak különféle planárok... stb. De a dinamikusok döntő többsége lényegében vagy teljességében dómsugárzó (fejhallgatóké általában széles és merev membránszéllel a membrán anyagából).- a fülhallgatók esetében sokszor szinte lapos a dóm, vagy nagyon lapos, mivel nincs szükség náluk széles irányszögre, elég ha folyosószerűen sugároznak, és a kis méret miatt laposan is merevek tudnak lenni. De hát ezt te is látod, hiszen sokat szedtél szét.
    A dinamikus fej- és fülhallgatók drivereinek zöme lényegében vagy teljességgel olyan, mint a hangdobozok magassugárzója - illetve a nagyobb fejhallgatómembránok afféle magas/középsugárzók. A szobai hangdobozok magassugárzói is sugároznak 20Hz-en, ha hagyják őket, csak nagyon kis hangnyomással, a kis kitérés miatt, ellenben a fej/-fülhallgatóban ugyanez a kis kitérés relatíve nagy kitérésnek számít.
    Nem értem/-jük a gondolatodat, hogy már miért ne készülhetnének például a fülhallgatómembránok (mikromeghajtók) fémből. Kifejezetten alkalmasak erre. Minél kisebb a membrán, annál könnyebb fémből készíteni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák