Hirdetés

2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Életmód, multimédia  »  FÜLhallgató topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-04 21:49:33

Mobilarena


Kedves érdeklődők! Kérünk, hogy a kérdések előtt olvassátok át az alábbi összefoglalót, ahol támpontokat találtok a hatékony kérdezéshez, és megtaláljátok az aktuálisan ajánlott modelleket is. Ha egyéb finomságok is érdekelnek, itt a mélyvíz haladóknak, nézz be nyugodtan.

(frissítve: 2018-07-11)

- Legfontosabb, hogy megszabjuk a stílust, hogy milyen irányzat, amit a leginkább hallgatunk, ha vegyes, akkor legalább pár műfaj felsorolásával segítsétek a tanácsadóitokat.
- Mit várunk el a fülhallgatótól leginkább (izoláció, kiegyenlítettség, mélyorientáltság, V-kiemelés, részletesség, strapabíróság stb.)?
- Milyen árban gondolkozunk?
- Milyen kialakítást keresünk?
a, In-ear/IEM (hallójáratba helyezhető), esetleg Earbud (fülkagylóba ültethető) fülhallgatót.
b, Milyen kábelvezetésű fülest keresünk, fül felett átvezethető, vagy hagyományos megoldásút.
c, Normális kialakítás, vagy nyak mögött elvezethető kábel.
d, Van-e szükségünk mikrofonra, vagy távirányítóra? A mikrofon nélküli fülhallgatók minden eszközzel jól szoktak működni, de mikrofonos/távirányítós esetén figyelni kell a választásnál a bekötés polaritására, illetve a készülékek kompatibilitására. Egyes lejátszók, telefonok nem szeretik a fordított/normál polaritásúakat.
- Ha pontos elképzeléseink vannak, akkor jöhetnek az egyéb kívánságok, mint például kinézet, azon belül is a szín, anyaghasználat, vagy speciális célokra való kialakítás, mint például a sportolás közbeni használat.

Mikrofonos headsetek
Több fülesből létezik mikrofonos változat. Amennyiben a hangminőség elsődleges, úgy érdemes ezeket mellőzni, mert a plusz alkatrész egy újabb meghibásodási lehetőséget rejt magában és ronthat a hangminőségen.
Amennyiben szükséges a mikrofon és/vagy távirányító rész, nem árt ügyelni a bekötésére, mivel sajnos nem egységes az ipar ilyen tekintetben. A régebbi szabványt a mai telefonokon már nem nagyon használják (néhány típus kivételével), az Apple által bevezetett másik bekötési forma pedig de-facto szabvány lett.
Az alábbi képen látható a két szabvány közötti különbség és a vezérlés működése:

Bővebben: [link]. Kompatibilitási lista a Meelec oldaláról: [link]

Nem ajánlott márkák
Néhány márka sajnos nem követi megfelelően a piac alakulását, ezért jelenleg vagy rendkívül rossz ár/érték arányú termékeik vannak, vagy esetleg minőségi problémákkal küzdenek. Az alábbi fülesek megvétele nem ajánlott, mert általában kevesebb pénzből jobb/tartósabb/élvezhetőbb ajánlatok közül választhatunk:
- AKG (rossz ár/érték arány)
- Beats by Dre (divatmárka, rossz hangminőség, drága)
- Sennheiser (rossz ár/érték arány, főleg alsó kategóriában)
- Skullcandy (divatmárka, rossz hangminőség)
- Xears (gyenge összeszerelés, rövid és problémás garancia)
Ide sorolhatók az egyéb hírességekről elnevezett fülhallgatók is, mint például Bob Marley, stb.

Külföldről rendelés
Sok ajánlott márka és típus sajnos nem kapható hazánkban. Ennek ellenére nem érdemes félni a külföldi rendeléstől, az összefoglaló alján az ajánlott internetes boltok elég megbízhatóak, többen is rendeltünk már tőlük sikeresen. Külföldi beszerzéssel sokkal szélesebb választékból válogathatunk, és könnyebben meg lehet találni a megfelelő fülhallgatót.
Néhány jótanács azoknak, akik külföldről rendelnek: [link]

Szakmai kifejezések

- Izoláció: A külső zajoktól való szigetelés.
- Szimmetrikus és aszimmetrikus: A fülhallgatóknál, a kábelek hosszúságára vonatkozó kifejezések. Előbbi a hagyományos, utóbbi a nyak mögött elvezethető kialakítást foglalja magába, ahol a kábel kettéosztása után az egyik ág hosszabb a másiknál.
- Kábelvezetés: Kétféle módszer létezik, az egyik a hagyományos fülből egyenesen lelógó, a másik pedig a fül felett átvetett kábel. Alapvetően minden füles kábele vezethető fül felett, de vannak olyan modellek, amik kifejezetten így vannak kialakítva, így azok egyenesen lelógatva nem nagyon használhatók.


Forrás: Ed Rhee/CNET

- IEM (In Ear Monitor): A fülhallgatók manapság legelterjedtebb kialakítása, hallójáratba hatoló szilikon vagy szivacs illesztékkel, ami jobb hangszigetelést biztosít, és jobban átadja a fülhallgató hangját (különösen a mély hangokat).

- CIEM (Custom IEM): Az IEM kialakítás speciális fajtája, amikor az ember hallójáratához egyedileg igazított illesztéket készít a gyártó. Az ilyen fülesek az egyedi kialakítás miatt drágábbak és csak az által viselhetők kényelmesen, akiről mintázva lettek.
- Earbud: Régebbi kialakítású, hallójáratba hatoló illeszték nélküli fülhallgató.

- Behelyezés: Az IEM kialakítású füleseknél fontos a helyes behelyezés, mert így érhetjük el a megfelelő hangzást. Ehhez egy rövid képes útmutató található itt: How to use your IEM Itt egy kis segítség a behelyezés ellenőrzéséhez: [link].

- Illesztékek: Sokféle illeszték létezik IEM típusú fülesekhez, a leggyakoribbak a szilikon harangok, de egyre több modellhez adnak már szivacs-illesztéket is. Ez utóbbiból általában két forma létezik, a legömbölyített végű és a hengeres, szilikonból viszont elég nagy a választék: egy-, két- és háromrétegű harangok, ovális és kör alapú illesztékek, stb. Az, hogy kinek melyik illeszték válik be az személyfüggő. Próbálgatni kell. Közkedveltebb illesztékek: JVC SpiralDot, Spinfit, Sony Hybrid, Sennheiser

Forrás: Audiokaiser

- V karater: A hangtartomány két vége (mély és magas) van megemelve, a kettő közé eső tartomány kevesebb hangsúlyt kap.
- Mélykiemelés: A hangtartomány alsó része van erősen megemelve, gyakran akár a többi tartomány rovására. Nagyon erős emelés esetén szokták "basshead"-nek is nevezni a hangzást.
- Középkiemelés: A hangtartomány középső, illetve alsó része van kiemelve, általában ezt a hangzást hívják "meleg" hangképnek is.
- Magaskiemelés:: A hangtartomány magas része van kiemelve, a többi kevesebb hangsúlyt kap. Az ilyen karaktert hívják "világosabb" hangzásnak is.
- Kiegyenlített/lapos: Semleges karakterisztika, nincs jelentős kiemelés egyik tartományban sem.

- Armatúra (BA, balanced armature): Egyes fülhallgatók meghajtója, ahol nem maga a mágneses tekercs mozog, hanem a tekercsbe bújtatott fém tű. Általában precízebb és kiegyensúlyozottabb hangzás biztosít, bár egy armatúrával nehezebb a megfelelő hangzás elérése, ezért a drágább fülesekben egyszerre több BA drivert alkalmaznak oldalanként.
- Dinamikus meghajtó: Régebb óta használt, egyszerűbb és olcsóbb technológia. Olyan kialakítású meghajtó, ahol maga a fülesben levő tekercs mozog. Általában az alacsonyabb árkategóriákban csak ilyet találunk. Jellemzően több mélyet tartalmaznak, mint az armatúrás fülhallgatók, illetve kicsit lassabb a meghajtó reakcióideje, és rossz tervezés esetén hajlamosak driver flex jelenségre.
- Hybrid: Az armatúrás és dinamikus meghajtók együttes használata egy fülesen belül.


Knowles armatúrák (forrás: Knowles)


Sony dinamikus driver vs. armatúra méret (forrás: Amazon)

- Frekvenciamenet: Annak a jellemzése, hogy a fülhallgató mennyire képes reprodukálni a frekvenciatartomány egyes részeit. Átlag felhasználó számára kevésbé érdekes részletekbe menően, de ebből a grafikonon ábrázolt mérésből látható jó a fülhallgató hangképe.
- Driver flex: A fülhallgató hallójáratba helyezésekor fellépő jelenség, ami a fülhallgató házának zártsága miatt jöhet létre. A fülbe helyezéskor a meghajtó külső és belső fele közt nyomáskülönbség jön létre, ami (részben) a füles legkönnyebben mozdítható elemén csapódik le: a meghajtón. Gyakorlatban ez a hallójáratba helyezéskor hallható kattanás vagy pattanás jellegű hang, és hosszú távon nem tesz jót a meghajtónak.
- Bejáratás (burn-in): A bejáratás az a művelet, mely során az újonnan legyártott fülesekben az alkatrészek "helyre rázódnak", így a hangjuk "simul", "beérik". Általában a dinamikus meghajtós fülesek profitálnak belőle inkább, az armatúrásoknak állítólag nincs rá szükségük annyira. Ez a bejáratási folyamat pár órától akár 250 óráig terjed. Lehet zenét hallgatva bejáratni, illetve maximalisták külön erre kitalált "zajokat" használnak, és addig nem is hallgatják fülesüket. Utóbbi bejárató hangokra példa: [link1], [link2]

Ez a kialakítás kezd eltűnni a piacról, azért sajnos nem is akkora a választék a minőségi termékek közt. Amennyiben nem feltétlen szükséges valamilyen okból (pl egészségügyi), úgy érdemesebb az IEM-ek közt nézelődni. Ha mindenképpen earbud kialakítást keresünk, akkor a külföldről rendelhetőek a Yuin termékei, a VE MONK, Seahf F32 és Piston Earbud. Magyarországon kaphatók közül az AKG, Sennheiser, Sony termékei között lehet választani. Egyéb, earbud-okkal kapcsolatos kérdéseket érdemes a topikban feltenni.

Általában véve az olcsóbb fülesek közt a Meelec, Sony, Soundmagic, és Vsonic márkák termékei ajánlottak (nem csak azok, amik az alábbiakban ki vannak emelve). A felsőbb kategóriában (30-40 ezer Ft és felette) már nehéz jó ár/érték arányról beszélni, mivel kicsivel jobb hangért sokkal több pénzt kérnek, így ezek a modellek inkább csak iránymutató jellegűek, hogy miket érdemes megnézni.
Az árkategóriákba sorolás az ajánlott beszerzési ár alapján történik.

Jelölések:
- Meghajtó: DD = dinamikus driver, BA = armatúrás (ezek előtt szám azt jelenti, hogy hány driver van egy oldalon), H = hibrid
- Karakter: V karakter, Középkiemelt, Mélykiemelt, Magaskiemelt, Kiegyenlített
- Kábelvezetés: Egyenes, Fül feletti (* a cserélhető kábelt jelöli)
- Kialakítás: Sima, Mikrofonos

- JVC HA-FX101 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima)
- MEElectronics M6/S6 (sportoláshoz ajánlott) (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima/mikrofonos)
- Xiaomi Piston Basic (DD, V karakter, egyenes kábel, mikrofonos)
- KZ HDS1 (DD, enyhe V karakter, egyenes kábel, sima)
- KZ ED9 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima)
- Soundmagic ES18 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima)
- Meizu EP-31 (DD, V karakter, egyenes kábel, mikrofonos) 15$ vagy alatta éri meg!

- Vsonic VSD1 / VSD1S (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima)
- Vsonic VSD2 / VSD2S (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima)
- Piston Hybrid (fut még Hybrid Pro néven, de nem a Hybrid Pro HD, az nem ajánlott a magasba húzó visítós hangja miatt!) (BA+DD, erős V karakter, egyenes kábel, mikrofonos)
- Zero Audio Carbo Tenore ZH-DX200-CT (DD, kiegyenlített, egyenes kábel, sima)
- Vivo XE800 (DD, kiegyenlített, fül feletti kábel, mikrofonos)
- Bosshifi B3 (DD+BA, enyhe V karakter, egyenes kábel, sima)

- Audio-Technica ATH-iM50 (2DD, mélykiemelt, fül feletti kábel*, sima)
- Soundmagic E10 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima/mikrofonos)
- Soundmagic E30 (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima)
- Vsonic VSD3 (teszt) / VSD3S (teszt) (DD, V karakter, fül feletti kábel*, sima /de kapható hozzá mikrofonos kábel/)
- Hifiman RE-400 (DD, kiegyenlített, egyenes kábel, sima) (esetleges anyagminőségi problémák lehetnek vele és 20e Ft alatt éri meg)
- Astrotec AX35 (BA+DD, kiegyenlített, egyenes kábel, sima)
- Soundmagic E50 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima/mikrofonos)
- Havi B3 Pro I (2DD, V karakter, fül feletti kábel, sima) forrásigényes!
- 1More Dual Driver EO323 (DD+BA, V karakter, egyenes kábel, mikrofonos) 50 $ körüli áron éri meg
- PMV A-01 (DD+2BA, enyhe V karakter, fül feletti, sima)

- Creative Aurvana 3 in-ear (2BA, kiegyenlített, fül feletti kábel, sima)
- RHA MA750(i) (DD, mélykiemelt, fül feletti kábel, sima/mikrofonos)
- Soundmagic E80 (DD, V karakter, egyenes kábel, sima/mikrofonos)
- Vsonic GR07 Classic - Teszt (DD, kiegyenlített, fül feletti kábel, sima)
- Vsonic GR07 Bass Edition - (DD, enyhe V karakter, fül feletti kábel, sima)
- 1More Triple Driver E1001 (DD+2BA, V karakter, egyenes kábel, mikrofonos) 70$ körüli áron éri meg igazán
- Ostry KC06A (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima
- Shure SE215 (DD, mélykiemelt, fül feletti kábel*, sima)

- RHA T10(i) (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima/mikrofonos)
- RHA T20(i) (DD, V karakter, fül feletti kábel, sima/mikrofonos)
- Dunu DN900 (DD+BA, enyhe V karakter, egyenes kábel, sima)
- Hifiman RE-600 (DD, kiegyenlített, egyenes kábel, sima)
- Logitech UE900S (4BA, enyhe V karakter, fül feletti kábel, sima+mikrofonos)

70 ezer forint felett egyre kisebb lesz a hangzásbeli különbség, és egyre nagyobb az árbeli. Kaphatóak fülhallgatók több százezer forintért is, ahol már erősen kérdőjeles az ár/érték arány, illetve itt kezdődnek a CIEM fülhallgatók is nagyjából, amiről kevés tapasztalat van, mivel egy-egy ember füléhez tervezik a házukat.
Aki ebben a kategóriában szeretne nézelődni, annak fokozottan érdemes sokat olvasni, és lehetőség szerint kipróbálni a kiszemelt termékeket. Ajánlott típusok helyett csak említés szinten néhány márka, amik képviseltetik magukat ebben az ársávban: 64 Audio, AKG, Audio-Technica, Hifiman, JH Audio, Sennheiser, Shure, Sony, Westone.

Multi-IEM Review
Frequency Response
ClieOS Review
Golden Ears
In Ear Matters
Inner Fidelity
Fülhallgató tisztítás
Fülhallgató bejáratás
Rin Choi mérései

Hol lehet beszerezni az itthon esetleg nem kapható, vagy nehezen hozzáférhető fülhallgatókat:
Frogbeats
Lendmeurears
Penonaudio
Amazon UK
Amazon US
eBay
Hardverapró bazárok

OFF topic a baráti beszélgetéshez link

Hirdetések a topicban
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!

Amennyiben el szeretnél adni egy fülhallgatót és nem tudod mennyit érhet keresd fel a Fülhallgató beárazás topicot!

Útvonal

Fórumok  »  Életmód, multimédia  »  FÜLhallgató topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.