- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Caldera1
tag
Ha ez a két kritérium a legfontosabb neked, akkor fogadd meg a fórumozó kollégák ajánlását és a Dewalt 7485 alá ne menj minőségben. (Nekem is ilyen gépem van.) Persze meg vannak a hátrányai: kicsi asztal (jó, persze mobil gépnek készült), kicsi lap (210), de cserébe a használatakor nem fogsz anyázni és tökéletesen be lehet állítani. Az előbbit orvosolhatod, ha építesz köré egy asztalt, ahogy én is tettem, a második már kompromisszum (nagyobb lapot nem tudsz beletenni ), szóval, ha elég a 210-es méret, akkor jó választás lehet.
A pontosságáról “beszéljenek” a fotók, nem tudom mennyire megy át, itt kb. 0.5 mm-es csíkot vágtam vele (igaz Freud keresztvágó lappal, de itt most nem is ez a lényeg):
-
laca54
csendes tag
Sziasztok! Szeretnék építeni a fiamnak egy kerti fa játszóházat. Csavarválasztásban szeretnék segítséget kérni. A lentebb linkelt videóban lévő kisházhoz hasonló lenne a terv, kevesebb sarokösszekötőlemez, több fakötés .A csatlakozásoknál, csapolatlan könyökfáknál használnék szerkezetépítő csavart, amit még eddig nem használtam, nem ismerem a tulajdonságait, csak amit ismerőseim mondanak, hogy b@szom nagyot fog. Ekkora építménynél, elég a 6mm átmérőjű, vagy kell a 8mm-es? 100x100mm és 100x50mm-es faanyag lenne a vázszerkezet. A másik kérdésem, hogy a fogadó fába, milyen mélyre kell csavarozni? Pl egy 100mm-est csavaroznék egy másik 100 mm-eshez akkor oda a 180 mm-es a jó választás? A segítséget előre is köszönöm!
[link] -
tfe
tag
válasz laca54 #64502 üzenetére
A fene tudja, hogy kell-e a 8-as csavar, én mindenesetre olyat használtam. A példád pedig szerintem jó, 2x100mm-re tennék én is 180-as csavart.
De ami a lényeg, hogy ezeknél a csavaroknál nem is az a lényeg, hogy nagyot fog, hanem az anyaga, ami jóval rugalmasabb és sokkal jobban ellenáll a nyíróerőknek (konkrétan el tud görbülni, mint egy szeg, nem pedig törik, mint az átlag csavar)
-
-
gaboka75
tag
válasz Grizzlu #64500 üzenetére
Hello,
Nekem a VG-Trade-el (https://barkacsshop.hu/) jó tapasztalataim vannak. Ráadásul szombaton is nyitva vannak, ami ilyen szakboltoknál ritka.
-
DopeBob
addikt
Sziasztok, kis segítséget kérnék csiszolás\festés témakörben, bár nem biztos, hogy pont jó helyen járok. Fa kerítést szerettünk volna, Thermowood\borovi fenyő deszkákat vettünk, ez lett a festék előírása szerint csiszolva és kétszer festve. A festék Milesi Hydrocrom XGT vékonylazúr, valami világosabb színű.
Két doboz festék kellett, most már tudom, hogy nem egyszerre gyártották őket, más a lejárati dátumuk. Az egyik még tökéletes 1,5 év után is a másik pereg le a fáról, elég csúnyán néz ki. Úgy döntöttem leszedem az egészet lecsiszolom és lefestem újra.
Egy 125mm-es excenteres csiszolóm van, makita korongokat használtam és egy örökkévalóságig tartott. Mivel ajánlott csiszolni? Kb 300m-nyi deszka az össz kerítés elem.
Illetve mivel fessem le? Ha van ilyen, akkor mi a legtartósabb\legjobb minőségű festék ami elérhető? Maradnék a vékonylazúrnál, szeretnénk, ha látszódna a fa mintázata.
MZ/X
-
gaboka75
tag
válasz DopeBob #64509 üzenetére
A többiek biztosan jobb tanácsokat fognak adni, de legfontosabb, hogy a Makita korongokat dobd ki/égesd el, mert talán a legrosszabb hatásfokú papír, amit kapni lehet. 5 perc után gyakorlatilag nulla az anyag eltávolítási képessége, ami előtte is gyatra volt.
Erősen javasolt helyette 3m Xtract 710W Cubitron II korongokat beszerezni. Jelenleg messze ez a legjobb a piacon.
Erre a mennyiségű csiszolásnál érdemes körülnézni, hogy van olyan faipari vállalkozás a környéken, akinek van jobb dobcsiszoló gépe. Időben mindenképpen ez a jobb megoldás.
Felületkezelésnek akár az olajozás is szóbajöhet.
-
fogtunder
nagyúr
válasz DopeBob #64509 üzenetére
nem mindegy az excenter se, mert az olcsóak szétrázzák a kezedet, de a papír is nagyon fontos, Cubitron, vagy Mirka Abranet sokat fog rajta javítani.
a B opció a dobcsiszoló, ahogy írták, vagy venni egy lunchbox vastagolót, pl. Dewalt, kis fogással átengedni rajta, aztán max eladod a gépet.felületkezelésnek én is kültéri faolajat mondanék, nekem is thermowood a terasz külső burkolata, évente szivacshengerrel át szoktam kenni Remmers színtelen olajjal, pár óra az egész és így jó állapotban van.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
tfe
tag
válasz fogtunder #64512 üzenetére
Vagy keresni egy asztalos, akinek van vastagolója, és max kifizetsz egy élezést a késekre.
De ha mindenképp csiszolás, és kézből, akkor a "Puska kellett volna erre a melóra" jeligére pedig a kis excentereket elengedném, valamilyen áttételes csiszolóval állnék neki (rotex vagy a bosch/makita klónja). A papír pedig ahogy gaboka írja. Nálam egy db 3m cubitron nagyjából ekvivalens egy doboz makita papírral (10db), így érdemes számolni, hogy mi mennyibe kerül
-
-
-
félisten
Sziasztok!
Simerült vennem egy bútort online, ami marha ronda élőben, és extrém gagyi az élfóliája.
Van esély arra, hogy házilag fordítsak ezen?
Élfólia és három ajtó átfóliázása lenne a cél.Néztem Youtube videókat, de mindenki komoly műhelyben áll neki ezeknek.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Tanuló 1.0
újonc
Csavarbolt: https://www.nagycsavar.hu/
Csak jókat tudok mondani róluk - szemben velük a túloldalon még mindig tudtam parkolni is, vagy marad a házhozszállítás...
Sok sikert! -
-
GyMacs
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis technológiai segítséget szeretnék kérni.
Nyír rétegelt lemezeket csapoltam, majd ragasztottam össze.
A végén egy csapvágóval szépen egyenesbe vágtam a kilógó csapot, minimális eltérés lett a csap és a lap között.Most szerettem volna összecsiszolni az egészet,240-es papírral és excenter csiszolóval.
És itt jön a probléma. A csap sokkal keményebb anyag, mint a rétegelt lap és a csiszolás eredményeként a minimális kilógás már érezhetővé vált (még szemre nem látszik, de az ujjam végig húzva egyértelmű). Gondolom az a probléma, hogy egy-egy alkalommal amikor átmegyek a cuccon, akkor a puha nyír lapot könnyen szedi a csiszoló, míg a kemény csapból alig vesz le.Én csinálok valamit rosszul, vagy ez természetes jelenség? Mi a megoldás? Vagy egyszerűen ne nagyon csiszoljam a csapok környékét, mert csak rosszabb lesz?
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
Sziasztok!
Van egy régi problémám (szerintem a kezdetektől ilyen, csak eddig nem nagyon törődtem vele - sajnos ). Van egy Metabo KGS 216M csúszósínes gérvágóm. Azt csinálja, hogy vágáskor a lap belemar egy részen kb. fél mm-t (kb. 1-2cm távolságra van ilyenkor a kocsi a teljesen betolt állapottól).
Próbálom figyelni, hogy ne feszítsem a gépet semerre vágás közben. Nem érzek kattanást vagy bármi rendellenességet vágáskor (hogy esetleg sérült lenne a sín). Érdekesség, hogy a vágás felülete a leeső darab felől viszont tökéletes. Csak a lap "bal" oldaláról van ez a probléma.
Van ötletetek, hogy mitől lehet? Már nem garanciális a gép sajnos (bár igen keveset használtam).
Ha keskeny munkadarabot vágok, amihez nem kell kihúzni a kocsit, akkor nincs ilyen gond, tehát szerintem valahogy a csúszósínnel lehet összefüggésben.[ Szerkesztve ]
-
setup
tag
Ha szerencséd van csak annyi történt, hogy első napja volt a lapszabászaton a rabszolgának és nem várt eleget az élfóliázó gép előfűtésére vagy rossz típusú fóliára állította, a lényeg, hogy nem volt elég meleg. Én megpróbálnám egy kisebb részen vasalóval rávasalni. A vasaló és a fólia közé tennék valami vékony anyagot és egy rövidebb, kevésbé látható részen tennék egy próbát javít e rajta. Mi bajod lehet? Max nem segít.
Profik!
Ha van egy centis repedés a fán, ami a lakkon keresztül látszik a lakk eltávolítása után van az a fakitt, amivel el lehet azt tüntetni úgy, hogy az új részben átlátszó színezett lakk alatt ne látszon? Vagy akkor a fakitt maga fog látszani? Szóval ha a festés részben átlátszó el lehet tűntetni egy repedést? Pláne, ha ilyen pici és rövid? Úgy néz ki, mintha a lakk alá került volna egy szőkített szempilla és csípi a szemem. Mit csináljak vele?[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz st6969 #64531 üzenetére
A lap rezonál be.
A leeső darabon azért nem látod, mert gondolom kicsi és nem fogod kézzel ezért ellenállás nélkül löki arrébb a rezonált lap. A bal oldalit viszont fogod fixen ezért abba belevág.
Probáld ki megfordítva, hogy jobb oldalon van a kézzel fixen tartott és bal olalon a kicis leeső.
Nem fog kézre állni, ezért óvatos legyél. -
mdk01
addikt
válasz st6969 #64536 üzenetére
Függ a laptól, a vágandó anyagtól, vágási sebességtől, élezéstől meg még akármitől.
Próbáld határozott mozdulattal csinálni és amint átvágta, ne tartsd ott a fűrészt hanem engedd fel. Próbálgasd...
Van egy Makita LS1219L gérvágónk. Gyári lappal ami 2,2mm vastag, hasonlót produkált. Úgy voltunk vele, hogy a gyári lap lehet nem elég jó, vettünk egy Freudot 40e-ért, ami kb. ugyanazt csinálja, úgy hogy elengedtük a dolgot.
Mondjuk 300mm átmérőnél és 2,2mm-es vastagságnál már-már kötelező a berezonálás. -
epmd
tag
Parkside helyett [link] .
-
st6969
őstag
Nos, megcsináltam ezt a "kísérletet", jobb oldalt fogtam le a munkadarabot, bal oldalra került a leeső darab, és fura módon így egyik részbe sem vág bele, teljesen jó mindkét oldalról a vágáskép Arra számítottam volna, hogy így meg a jobb oldalba "mar" bele, de nem.
3-4-et vágtam, és így mindig jó lett...Na most aztán végképp nem értem, mi történik...
Csak balra rezonálna a lap??? És így akkor mindig jobbról kellene leszorítani? Hát az úgy elég kényelmetlen lesz.
Azt is próbáltam, hogy egy határozott mozdulat és nem hagyom lent a fejet, úgy nincs változás, ugyanúgy belemar. Meg valahol azt láttam, hogy nem is szabad gyorsan felengedni a fejet, mert "ellőheti" a leeső darabot (?).
A gép egyébként nincs lefogatva, nem tudom, ez mennyit számít (az asztal, amin van kb. hasonló tömegű, mint maga a gép, tul.kép. egy darab ~70cm-s kimaradt konyhai munkalap 4 kis lábon, nem láttam értelmét lefogatni).[ Szerkesztve ]
-
lela
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, hogy munkaasztal hossztoldott bükkfa munkapultját milyen olajjal kezeljem le, ami a vegyszereknek olajoknak ellenáll.
Tung olaj
Sadolin hardwood
remmer olaj
Köszönöm! -
varsam
őstag
válasz Winner_hun #64542 üzenetére
hu, ez ám a sz$patós konyha, ennyi munkalap toldást összehozni, de nagyon jó lett, le a kalappal. A lépcső pláne
-
félisten
válasz Winner_hun #64542 üzenetére
Az ilyen képekért járok vissza, szupi!
Mondjuk fehér korpuszt nem választottam volna a fa lambéria mellé, de a megrendelő tudja..."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Viktoár
addikt
Szépek lettek az illesztések, látszik az igényes munka. Lejt a terasz hogy egyre nagyobb az oszloptartók magassága?
Üdv:Viktor
-
varsam
őstag
válasz Viktoár #64548 üzenetére
Köszi szépen!
Igen, ennyit lejt az egész. Én meg nem néztem be előre rendesen, mondván azt a pár centit majd kihozom a menetes szárakkal.... hát van benne majdnem15cm különbség, de akkor már le voltak vágva a gerendák egyenlő hosszúra. Ezt kicsit benéztem, de annyira talán nem lett gáz. Mindenre nem lehet figyelni...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA® driverek topikja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- iPhone topik
- ASUS RT-N66U és RT-AC66U
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple notebookok
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Sorozatok
- További aktív témák...