- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Yettel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz sh4d0w #29096 üzenetére
Hát ezért hagyom meg a natív 10-et és a mostani dual boot-ot, BF-re, Starcraft-ra natív 10, minden egyébre Linux.
Keveset játszom mostanában. Még a 1050Ti eladásán is kattogok néha, aztán áhh, ne, tartsuk, jó az ilyen alkalmi bohóckodásra.
Amúgy van jópár Steam title, ami nagyon jól megy, hiszen Steam van Linux alá is és jópár támogatott game. (Mondjuk ezekből a CS: Source ami érint, annak meg nem túl nagy a gépigénye amúgy).
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
MasterMark
titán
Hello,
Erre tudtok mondani valamit? A TRIM miatt csinálja, ahogy olvasom nem mindig szereti a vezérlőt.
Az SSD: Patriot Viper VPN100 Vezérlő: Phison E12 (PS5012-E12)
Kernel: Linux 4.19.56-Unraid #1 SMP Tue Jun 25 10:19:34 PDT 2019 x86_64 GenuineIntel GNU/Linux
szerk.: Egyelőre kikapcsoltam a scheduled fstrim futtatást.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Frawly
veterán
válasz MasterMark #29104 üzenetére
NVMe-n elvileg kikapcsolhatod, nem kell külön TRIM-et futtatni, sem fstrim, sem discard mount opció formájában. A TRIM-elést végző parancs be van építve az NVMe protokollba. Ezt tesztelni is lehet, kikapcsolt TRIM mellett létrehozol egy tesztfájlt, majd letörlöd, és megpróbálod helyreállítani. Ha helyre lehet, akkor nem lett trimelve, ha nem, akkor a trimelésről gondoskodott az NVMe driver.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz samujózsi #29103 üzenetére
Hát ezért a kérdésem itt.. Hogy a hypervisor lekezeli-e a guest TRIM parancsait megfelelően, átadva a host-nak.
A hypervisor lehet esetünkben linux host-nál Qemu, W10 host-nál pedig Virtualbox. Bár Virtualbox van Linuxra is.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
samujózsi
senior tag
válasz Dißnäëß #29106 üzenetére
Ahogy feljebb írtam, linux guest esetén egy lsblk --discard paranccsal meg tudod nézni, hogy mi a helyzet, csak utána kellene nézni a részleteknek.
Illetve még a hdparm -I is kiírja, ha van TRIM.Kvm/qemu alatt szinte biztos, hogy állítgatni kell valamit, a default opciókkal a guest nem tud a trim létezéséről. Ha nagyon nem találod, szólj, megpróbálom előszedni, hogy en hogy csináltam. Virtualboxról nem tudok mit mondani, annak utána kell nézni.
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz MasterMark #29104 üzenetére
Ioerror nvme
Erre keress a google-n, van pár relevánsnak tűnő találat, bár nem állítom, hogy azonos esetek.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz samujózsi #29107 üzenetére
VBox tudja, egy beállítás, hogy a virtuális HDD az HDD-nek vagy SSD-nek jelentse magát a guest felé. Utóbbi esetén - most olvastam - működik a móka.
QEmu-nál nem tudom, találtam egy másik cikket arra az előbb, de kicsit mókolós. Ezen még gondolkodom.
Érdekes, hogy vajon szerver környezetben hogy megy ez, ahol a SAN-ok tele vannak rakva SSD-kkel és FC-n megkapva a targeteket egy VMWare farm VM-jeként, vajon ott mi történik mount-olás után (Muszáj, hogy tudjon ilyet a Hypervisor, különben pillanatok alatt le-ko-zza az ember az SSD-ket).
Mindegy, hangosan elmélkedtem. Köszi a kommenteket.
-------------------------
Arról van tapasztalatotok esetleg, hogy VBox (Linux) vagy QEMU/KVM ? Állítólag előbbi is nagyon jó már Linuxra is, teljesítményben ilyen 5% körüli az overhead elvileg, a gyakorlatban van erről mérése vkinek esetleg ? A QEMU kicsit néha jobb kézzel vakarom a bal fülem esete, bár elvagyok vele..
.. viszont olyat simán csinál, hogy a host-on mind a 12 proci szálam épphogy csak terhelve, miközben egy VM-en belül is elég light-os a CPU kihasználtság, én meg közben elalszok, mire egy apt upgrade végigmegy. Mintha nem tolná full kakaón a két vCPU-t a guest, így a host sincs szétterhelve, én meg rágom a kefét, hogy "most min gondolkodooooooool???" ..Ez annyira nem tetszik, amikor lehetne gyorsabb is, ne pihenjen az a vCPU basszus. És nem az SSD fogja a mókát, nem is az 1000-es optikai net. Ilyen szép lusta komótos minden, guest is és host is. Nem ezt várnám egy Ryzen 5 CPU-s motyótól, ott a pokol CPU erő, használja.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Papooo
senior tag
Üdv.
[A problémám.]
Röviden összefoglalva:
Olyan disztróra lenne szükségem, amihez van olyan windows emulátor (vagy virtuális gép, amire windows 7,8 vagy 10 telepíthető), amivel a lenovo bios frissítő programja hibátlanul meg tudja oldani a gép biosának frissítését.
Anno, jó ideig szórakozgattam (Redhat, Suse, ubuntu) linuxokkal, de annak már több mint 10 éve.Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
samujózsi
senior tag
válasz Papooo #29111 üzenetére
Ilyet SZERINTEM nem fogsz találni. Normális bios-ok tudnak önmagukban frissíteni: egy FAT-es pendrive-ra kirakod a BIOS update-et, azt a BIOS be tudja olvasni és végrehajtja az update-et.
Nálad ez nem opció?Egyébként elolvasva a linkelt kérdést, én inkább valami hardverhibára tippelnék, mint a bios frissítés hiányára
[ Szerkesztve ]
-
samujózsi
senior tag
válasz Dißnäëß #29109 üzenetére
Kvm-hez használd a virt-manager-t(GUI)!
Ott nem pilótavizsgás a beállítás.Virtualbox linux hoston addig viszonylag jó, amíg nincs secure boot. Ha van, akkor kicsit macerás, mert a virtualbox kernelmodult minden kernel update után alá kell írni, plusz kell egy MOK amit felveszel az EFI-ben. Én elég hamar feladtam.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz samujózsi #29113 üzenetére
Köszi a tippet, ránézek.
Secure boot nincs, semmit nem jelent nekem, pláne már egy csak játékra használt Windows-on majd (az egyébként natívban lesz a Linux mellett, ritkán beizzítom néha, de amúgy nagyjából off).
Az is lehet, hogy virtualizáció + NAS módra átállok az egész asztalimmal, VGA-t eladom, proci RAM HDD SDD marad és egy billentyűzetbe beállítható tablettel megyek rá remote desktop módban (vagy VNC) kódolni, az egész meg elzümmög kint a nappaliban a TV alatt.
Most így ilyenek között billegek. Ha nincs játék és 3D, márpedig ez megszűnt egy ideje, nem látom értelmét tartani egy asztali gépet. Egyelőre kísérletezgetek még, aztán ha megtaláltam a megfelelő szintézist, mit hogyan, milyen módon, milyen beállításokkal, szerintem meglépem.
(Végre akkor a router-em is lehet egy VM-be beizzított OPNSense, a meglévő ASUS-om buta módban bírja az 1000-es netet, de VPN-el már nagyon köhög).
-
Papooo
senior tag
válasz samujózsi #29112 üzenetére
Hardverhiba kilőve.
Körbeguglizva, ez valami tipushiba, amit egy hdd cagy ram csere is előidézhet.
Egy bios frissítés talán meg tudja oldani.
Persze a frissítő egy futtatható exe program, amihez windows kell, ami persze nem megy, amíg a hiba el nem hárul.
Nincs külön hivatalos bios bin file, sem parancssori program amivel frissíthetnémHa nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Papooo
senior tag
válasz samujózsi #29116 üzenetére
Nincs.
Találtam egy bizonytalan eredetű bios bin filet, az egyik nem hivatalos topicban, csak éppen nincs mivel beírni, illetve nem is merném megkockáztatni, mert ha nem jó, akkor utána már ennyi lehetőségem se lesz, mint most.Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
samujózsi
senior tag
Ugyan nincsenek illúzióim, de hátha mégis lesz valakinek ötlete: hogy a fenébe lehet az, hogy egy ubuntu 18.04+gnome alatt, a network managerben beállított proxyt a firefox képes normálisan használni, míg a chrome (a google-féle) csak http protokollt használó oldalaknál. A https forgalom vajon hová tűnik?
A netstat/ss nem mutat közvetlen kapcsolatot a megnyitott oldalakkal, de a proxy-n sem az access.log-ban, sem a tcpdump -i any port 3128 kimenetében nem látszik a forgalom.
És nem találok a chrome-ban olyan beállítást, ami valami kéretlen google proxy felé terelné a forgalmat.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
-
törölt tag
Sziasztok. Bocsánat, ha nem illik a csoportba, mert nem elég "haladó" a kérdés, de lehet picit túlmutat a "kezdő" csoporton.
Szeretném konfigolni Ubuntu 18.04 Server-en a NUT-ot (Network UPS Tool), de kevés az információm róla.
Az alábbi értékeket kapom jelenleg az UPS-től:
battery.charge:52
battery.charge.low:50
battery.charge.warning:60
battery.mfr.date:CPS
battery.runtime:3087
battery.runtime.low:60
battery.type:PbAcid
battery.voltage:83.3
battery.voltage.nominal:12
device.mfr:CPS
device.model:UT850EG
device.type:ups
driver.name:usbhid-ups
driver.parameter.pollfreq:30
driver.parameter.pollinterval:2
driver.parameter.port:auto
driver.parameter.synchronous:no
driver.version:2.7.4
driver.version.data:CyberPower HID 0.4
driver.version.internal:0.41
input.transfer.high:287
input.transfer.low:175
input.voltage:230.0
input.voltage.nominal:230
output.voltage:230.0
ups.beeper.status:disabled
ups.delay.shutdown:20
ups.delay.start:30
ups.load:7
ups.mfr:CPS
ups.model:UT850EG
ups.productid:0501
ups.realpower.nominal:425
ups.status:OL CHRG
ups.test.result:Done and passed
ups.timer.shutdown:-60
ups.timer.start:-60ups.vendorid:0764
Van itt pár olyan érték amit nem értek. Vastagítottam ezeket.
Egészen pontosan egy folyamat lezajlását kellene megértenem, hogy miként kellene beállítanom, hogy mondjuk amikor eléri merülésben az 50%-ot, akkor állítsa le a gépet.
Illetve van itt valami start is... El is tudja esetleg indítani, ha visszajön az áram? Vagy mit kell ezen értenem?
Használ valaki ilyesmit? -
Hello,
Font hackelésben Fedorára tud esetleg valaki segíteni? Azért kérdezem itt is, mert kevéssé tűnik látogatottnak a topic...
KösziMutogatni való hater díszpinty
-
samujózsi
senior tag
válasz Dißnäëß #29106 üzenetére
No, kvm, ubuntu 18.04 alatt: virt-manager-ből a diszket át kell állítani SCSI-re és a Performance options alatt a Cache mode-ot writeback-re állítani.
A virtio diszket használva a guest nem tud arról, hogy SSD van alatta, SCSI-re váltva már látható az lsblk -D kimenetében.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Frawly
veterán
válasz Papooo #29111 üzenetére
Az ciki, ha ennyire nem lehet életre kelteni rajta semmit. BIOS resetet próbáltál rajta vagy load defaults-ot? Sok laptop tud olyan, hogy vagy már közvetlenül UEFI BIOS-ból tud frissíteni, ha kap címet Ethernet kábelen át DHCP-ről, vagy tudnak olyan módot, hogy bootoláskor ha benyomsz a szájába egy FAT32-re formázott pendrive-on egy új BIOS lemezképet, és nyomsz valami spéci billentyűt, akkor felfrissíti onnan magát. Ezt a konkrét gépet nem ismerem, de meg lehetne próbálni.
Emulátorból és virtuális gépből sose fogsz tudni BIOS-t frissíteni. Esetleg Linux alól, de nem tudom, hogy Lenovo-nál ez megoldható-e, sok esélyt ennek a vonalnak nem adok.
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29126 üzenetére
Ez egy régi, "entry level" gép.
Eleve vannak kétségeim, hogy egy BIOS frissítés bármit megold a problémái közül.
Sajnos sem a BIOS nem támogatja a pendrive-os update-et, sem itt: [link] nem lesz támogatása, mivel ez csak a Thinkpad-eknek szól, ha jól értem.
Egy tipp viszont izgalmas lehet, talán működik is: FreeDOS alól futtatni azt az update-et.
Ha jól emlékszem, az update-et tartalmazó .exe ugyan windows-os (önkicsomagoló zip-féleség), de megfelelő programmal (ha zip, akkor unzip-pel) ki lehet csomagolni linuxon, kirakni egy FreeDOS-os pendrive-ra a kicsomagolt fájlokat és a DOS-t bootolva futtatni a benne lévő .bat fájlt. De mondom, szerintem a srác minden tiltakozása ellenére hw hibás az a gép.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
Próbált itt valaki olyat, hogy EFI-s kvm guestként Ubuntu 18.04 szervert telepíteni?
Eddig csak úgy próbáltam, hogy automatikusan kialakított LVM-re próbáltam feltenni, ezzel a konfiggal az új rendszer nemhogy nem bootol be, már az EFI sem találja. Kapok egy EFI shellt a bekapcsoláskor.
Nincs valakinek ötlete, hogy mégis hogyan lehetne életre kelteni?
EFI és LVM nélkül működött, csak nekem most kifejezetten ez a párosítás kellene, mivel a leendő éles rendszeremen is ez lesz.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
válasz samujózsi #29128 üzenetére
Ez azért meredek, mert ha külön működik, akkor együtt is kéne. LVM bootolás megy, EFI megy, az EFI addig érdekes, amíg meg nem találja a lemezt.
A shell előtt nincs hibaüzenet? Nem ismerem nagyon az EFI-t, de ilyenkor a shellben nem lehet nézni valami logot, hogy mi történt előtte?
Az EFI shellből nem lehet megnézni, hogy mit lát winyó címén?Ja... most látom...
A SCSI-vel is be kéne tudnia bootolni, ha SCSI-n telepítetted. Ha nem azzal, akkor nyilván csak azzal megy, amivel feltetted.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
samujózsi
senior tag
De azzal telepítettem. Valami k.ra bugos lehet.
Főleg, hogy EFI nélküli telepítésnél már install után változtattam a diszk típust VirtIO-ról SCSI-ra és gond nélkül ment tovább a rendszer.
Mindegy, most nem az a cél, hogy tökéletes legyen.Bár az kiakasztott, hogy a szerver telepítő nevében ott a "live", aztán egy nyomorult rescue rendszer sincs a menüben...
-
válasz samujózsi #29131 üzenetére
Na ne, az van mindben, csak elő kell szedni. Legrosszabb esetben ctrl-alt-f2...fakármennyi , és lesz terminálod. De ha elrontod valamelyik telepítőlépést, akkor kb. ugyanazt a menüt kapod, mint egy Debian text mode installerben, és abban is van...
Az meredek, én korábban csak kigyilkolni tudtam a diszk mód állítgatással OS-eket. Viszont megnézem majd, hogy mi van belőve a kvm-es gépeimen diszknek, ha már így mondod, hogy a SCSI gyorsabb és jobb SSD-hez.
Mutogatni való hater díszpinty
-
samujózsi
senior tag
Hogy gyorsabb-e, azt nem tudom, de virtio esetén a guest nem tud róla, hogy a diszk ismeri a trim funkciót. SCSI+writeback cache beállítással viszont elvileg megy.
A telepítő karakteres UI-t használ, indításkor rögtön a telepítéshez szükséges dolgokkal indít. Nem tudom, miért lett live a neve.
-
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29126 üzenetére
Mindent is próbáltam, ami a 25 évnyi számtech tapasztalatom alapján eszembe jutott.
Persze az összes (nem túl fogyatékos) "megoldást" (vedd ki az optikát és megjavul, vagy épp a töröld le a ramot zsíros izzadt kézzzel) is, amit a neten találtam.InsydeH2O® UEFI BIOS van a gépben, ezt kellene valahogy linux alól frissítenem.
Pár nap után rájöttem és is , hogy a virtuális gépből frissítés ötlete halva született.
Ez valami Lenovo átok, mert tele van a net ilyen módon lehalt gépekkel.
A masinát alkatrésznek vettem meg ezzel a hibával, de ez egy olyan gumicsont, amin vétek nem rágódni.
Csak az vigasztal, hogy Linux alatt stabilan működik a masina. Végső esetben "Linux only" laptop lesz.samujózsi A jövő héten a Freedost is ki fogom próbálni, addig csak az ötleteket gyűjtöm, mert előbb sajnos nem lesz rá időm.
Még ezzt találtam mint lehetséges megoldást, de sajna angolom és a linuxos tudásom együtt nem elég a megértéséhez.
Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
samujózsi
senior tag
válasz Papooo #29135 üzenetére
Hát én háromszor átolvastam, de vagy nagyon korán van, vagy a szerző sem érti, hogy mit is csinált.
Lehet, hogy valami lényeges dolgon következetesen átlépek, de szerintem egyszerűen annyit csinált, hogy az efi boot menüt grub menüre cserélte, ahelyett, hogy a read only nvramot újra írhatóvá tette volna.
De ha teljesen felébredek, majd újra nekifutok.
-
samujózsi
senior tag
válasz sh4d0w #29137 üzenetére
Lásd picivel később: SCSI helyett VirtIO és máris bootol. Csak tudnám, ez milyen különbséget jelent... főleg, hogy efi és/vagy lvm nélkül működik SCSI diszkről is.
Sőt, SATA-ként is működik és így még a TRIM is átmegy látszólag. (lsblk -D szerint)[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #29139 üzenetére
A net szerint az az oka, hogy nem találja az init-et. A root partíció meg van neki adva, a szokásos módon, root=/dev/sda2, ez működött is az 5.5-RC1 kernelnél, ami viszont Gentoo tárolóban volt. Az persze logikus lenne, hogy az initet nem találja, mert alapból az init=/sbin/init fájlt keresné, de Gentoo-n olyan nincs, /sbin/openrc-init van helyette. De az sem segít, ha megadom bootkor kernelparaméterben, hogy init=/sbin/openrc-init, épp ugyanezt a hibát dobja.
-
Frawly
veterán
válasz samujózsi #29141 üzenetére
Nem maradt ki, a root fs ext4, és próbálkoztam már a rootfstype=ext4 kernelparaméterrel bootoláskor, az sem segít. Most a virtio támogatást fordítom bele, mert QEMU virtuális gépen fut.
Megnehezíti a hibakeresést, hogy nem tudok visszagörgetni, így nem látszik a kernelpanic legelső sora.
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29142 üzenetére
És a kernelben benne van statikusan az ext4??
Nekem úgy rémlik, max. modulként, de olyankor initrd-vel használják, onnan tudja berántani az ext4 modulját.Shift-PgUp nem lapoz felfelé?
Végső esetben lehet valami soros port emulációt a kvm guesthez adni, soros kozolról bootolni és akkor a használt terminálprogram bufferével tudsz játszani. Vagy akár logba is lehet küldeni.
Vagy használj virtualboxot e célra, akkor maga a vbox ír logfájlt.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Frawly
veterán
válasz samujózsi #29143 üzenetére
Látod, ez jó kérdés. Szerintem max modulként van benne. Hogy fordítsam bele jobban?
Ahogy nézem, ez a baj. Most el sikerült olvasnom a kernel panic elejét (virtuális gép UEFI firmware-jében vettem fel a felbontást, így több sor marad meg). A RAID detektálás után fullad le. Nem a RAID a baja, mert olyat nem használok, meg letiltottam a raid=noautodetect paraméterrel.
Ami az md RAID betöltése után következne az a root filesystem (egy bootoló kernelnél megnéztem), ezt már nem írja, ehelyett van:
BUG: kernel NULL pointer dereference, address: 0000000000000Tehát az a baja, hogy a root filesystem-et nem tudja csatolni. Igazoltam ezt úgy, hogy megadtam neki kernelparaméterben egy szándékosan kamu rootot: root=/dev/sdb1. Akkor is ugyanilyen kernel panic kíséretében száll el.
Pedig sima GPT partíciókat használok, semmi spéci titkosítás, RAID, LVM vagy hasonló bonyolítás. UEFI EFI stub boot, de a Secure Boot is ki van kapcsolva.
[ Szerkesztve ]
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29144 üzenetére
Hát... make menuconfig és a filesystem konfigurációban a modulos beállítást statikusra tenni.
Kulturált megoldás, megnézni, hogy működiknaz initramfs használat. (jó tíz éve csináltam ilyet utoljára, az emlékeim igencsak haloványak, nem tudok részleteket... nomeg túlságosan windows-os a szemléletem )Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Frawly
veterán
válasz samujózsi #29145 üzenetére
Initramfs sincs, nem is kell, anélkül is bootol ugyanezen a virtuális gépen Gentoo rendszeren a 4.9.86 és 5.5-RC1 kernel is. A modulnál már értem mit mondasz. A menconfig - Filesystems - Ext4 mind a négy opciója [*]-gal van (statikusan) belefordítva, nem modulként (ami M lenne).
De valami miatt mégse tudja felcsatolni a root partíciót, pedig biztosan /dev/sda2, a többi kernel, amiket említettem, azok fel is tudják épp így csatolni EFI stub bootban, initramfs nélkül. Csak ez a kernel.org-ról származó 5.5-RC2 nem tudja. Próbáltam úgy is, hogy root=PARTUUID=b14b1a-b1a-b14-b1ab1a formában adom meg, az sem segít. Így most vagy nem találja meg a root-ot, vagy megtalálja, de nem tudja felcsatolni.
Az is biztos, hogy a root partíció sima ext4, és fájlrendszerhibák sincsenek rajta, a működő kernelek is le fsck-zzák és mindent rendben találnak.
Egyébként a müködő kerneleknél ez látszik az md sorok mögött, ennek kéne történnie kernel panic helyett:
[ Szerkesztve ]
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29146 üzenetére
Több tippem most nincs a hiba okára, ellenben a hibakereséshez egy kis segítség (talán)
A virt-manager-ben megnyitod a kikapcsolt guest adatlapját (Kék, I feliratú gomb)
Ott Add Hardware, Serial -> Device Type: Output to a file, alatta megadsz egy fájlt -> Finish
Vissza a konzolra. (monitor ikon)
Bekapcsolod a guestet, a bootnál valahogy megállítod és még a boot előtt beállítasz két kernel paramétert (gentoot nem tudom, nekem ubuntu van, egy jókor nyomott ESC után megáll a grub menüben. Nyomok rajta egy e-t, mint Edit)
Nálam több soros, de a lényeg a linux kezdetű sor.
Ennek a végéhez hozzáfűzöm (idézőjelek nélkül), hogy " console=ttyS1,115200n8 console=tty0", majd F10 és bebootol.A ttyS1 onnan jön, hogy alapból van már egy serial device, ő a ttyS0. Ha törlöd és újat veszel fel, akkor természetesen a ttyS0 kell első konzolnak.
Így biztosan vissza tudsz lapozni a legelejére és végignézni, van-e más hibaüzeneted is.Hülye egy vicc, de ha tcp kapcsolatra állítod a soros portot, nem fájlba küldöd, akkor például egy netcat localhost 4555 paranccsal nézni is tudod, de akár be is tudsz rá jelentkezni, mintha a soros portra lógatott konzolnál ülnél. Csak a vezérlőkarakterek kezelése lesz kicsit furcsa, meg az, hogy a jelszó is megjelenik, mikor beírod.
[ Szerkesztve ]
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #29139 üzenetére
Célszerű lenne valamilyen initramfs-t használni, ez az adjuk meg a root partíciót módszer meglepő, hogy még támogatott. Az Attempted to kill init itt valószínűleg annyit takar, hogy nem sikerült elindítani az initet. Ha ilyet csinálsz akkor mindent be kell fordítani az md raidet is.
Ami az md RAID betöltése után következne az a root filesystem Ha jól értelmezem egy md raidről akarsz bootolni initramfs nélkül? Miért
(#29143) samujózsi Nem statikus, meg dinamikus. In-built és loadable. A kernelben nincsen dinamikus lib.
(#29148) inf3rno Ezek korrekt hibaüzenetek. Csak önmagában a "panic line" az csak egy adott sort mutat a kernelben. De ott a backtrace is. Meg normálisan konfigurált rendszeren van kernel coredump is.
-
samujózsi
senior tag
Nem, írja is, hogy nem használ RAID-et. Csak ott van valami fontosnak gondolt dolog a logban.
Lehet, hogy a statikus mára elavult, én 0.99.x kernelen kezdtem és valahol 1.0 v. 1.2 környékén hagytam abba a saját kernel fordítást, akkor még a modul elnevezés volt a szokásos, a nem modul meg ugye statikusan van beledrótozva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- TCL LCD és LED TV-k
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Elektromos autók - motorok
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Facebook és Messenger
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851