- Huawei Pura 70 - fura lettem
- iPhone topik
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Magisk
- Android szakmai topik
- Tovább kavar a nevekkel a Realme
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lenry
félisten
szüleim gépén szeretnék valahogy olyan bejelentkezést, mint a Windowsban, ahol egyszerűen egy képre / névre kattintva, jelszó nélkül be lehet lépni.
ne kelljen nevet meg jelszót beírni.hogyan oldható ez meg? cserbenhagyott a Google-fum
Fedora 17 + KDE
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
bambano
titán
milyen vpn szervert tegyek a debianomra, hogy w7 kliensekről kényelmesen elérjék?
tiaEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok,
Van egy xioami mibox 3-am.
Szeretnék az egész eszközbről egy dumpot csinálni, viszont nincs root jog. Úgyhogy az uboot maradt mint lehetőség.
Szerintetek uboot parancsokkal hogyan tudom a belső flash-t usb re menteni? Google nem a barátom :/
Elérhető parancsok: [link]Jó fórumba írok? átmenjek az android fórumba?
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
törölt tag
kvm hálózatának beállításában tudnátok segíteni?
Két hálózat van a hoston, a default, ami natolt és egy vir1 nevű, ami routed-ként lett létrehozva, virt-manager-ből. Használatban a vir1 van, a default csak megmaradt.
Nem tudom a vir1-hez tartozó dnsmasq konfigból kiirtani a hosts-expand paramétert. Ha törlöm, virsh-ból leállítom, újraindítom a hálózatot, akkor az a virtuális hálózat megszűnik működni, a guest elérhetetlenné válik, ha újraindítom, akkor dhcp-n nem kap semmit, megáll a boot.
Ha a hostot indítom újra, akkor meg visszaíródik az eredeti konfig és a guest-ből nem tudom hálózaton, név alapján elérni a hostot, mert a 127.0.1.1-re fordítja vissza a dnsmasq, valószínűleg az expand-hosts miatt.Hogy lehet újraindítani a kvm hálózatokat, hogy utána a guestek működőképesek maradjanak?
És mit kell módosítani, ha azt akarom, hogy az adott virtuális hálózat paraméterei megőrződjenek a host rebootja után is? A vonatkozó xml elég üres, expand-hosts sincs benne, így onnan törölni sem tudom.[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Van egy repository-m, ahol GPG kulccsal van alátámasztva, hogy az MD5-öket tartalmazó fájl valóban tőlem származik-e. Egy beágyazott eszközökre módosított slapt-get csomagkezelő az alany egyébként.
Namost, a probléma ezzel az, hogy a
slapt-get --add-keys
hatására sikeresen települnek a kulcsok a /root/.gnupg/ mappába, illetve az adott user home könyvtárába, s minden megy is szépen, mígnem jön egy reboot. Ugyanis a /root/ ezeken az eszközökön csupán ramdisk, szóval nem hosszú életű. Tudom-e fixálni valahogy a gnupg esetében, hogy ne a home könyvtárat, hanem valami mást használjon mindenképp?Most azt a workaroundot használom, hogy .profile-ban rögzítettem egy alias-t, ami a slapt-get kiadása esetén fölülírja a HOME változót egy olyan mappára, ami reboot után is marad érintetlen. Ez a megoldás működőképes, de jobban érdekelne egy GnuPG-s megoldás is az sem baj, ha újra le kell fordítani.
Remélem érthetően definiáltam a problémát...
Köszönöm!
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
törölt tag
Ezt az SHA256-t hogyan tudom ellenorizni? Pusztan kivancsisag, miert ebben a formaban adtak meg?
-
Mr Dini
addikt
válasz #59070464 #26269 üzenetére
Szia!
Például így:
cd /tmp/; wget https://updates.signal.org/android/Signal-website-release-4.12.3.apk
unzip -xq ./Signal-website-release-4.12.3.apk -d ./apk
keytool -printcert -file ./apk/META-INF/CERT.RSATudtommal azért így adják meg, mert minden aláírt APK fájl rendelkezik egy META-INF/*.RSA fájllal, amihez a privát kulcs csak a fejlesztőnek van meg (azaz más nem tudja legyártani ugyanezt). Gyakori, hogy meg van adva, pont a klónok elkerülése végett.
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
addikt
válasz Mr Dini #26270 üzenetére
Kicsit egyszerűbben:
unzip -p Signal-website-release-4.12.3.apk META-INF/CERT.RSA | keytool -printcert
Szerintem azért ezt adják meg, mert adott fejlesztő több appot ugyanazzal a certtel signolhat, így mindenhova lehet ugyanazt a fingerprintet másolni. Így ellenőrizhető, hogy valid az app és nem kell pl. sha256 hashekkel bajlódni, ami folyamatosan változna.
-
törölt tag
Oke... apk kibontva (p7zip-t hasznalok), de ez a keytool melyik csomag? Se az Arch repo-ban, se az AUR-ban nem latom. Mig a keresok latjak. Valami massal nem helyettesitheto?
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz #59070464 #26272 üzenetére
Meg kellene már tanulnod használni a pacman-t
bob@bob-pc ~ % pacman -Fs keytool
extra/java-runtime-common 3-1
usr/bin/keytool
extra/jdk7-openjdk 7.u151_2.6.11-1
usr/lib/jvm/java-7-openjdk/bin/keytool
extra/jdk8-openjdk 8.u144-1
usr/lib/jvm/java-8-openjdk/bin/keytool
extra/jre7-openjdk-headless 7.u151_2.6.11-1
usr/lib/jvm/java-7-openjdk/jre/bin/keytool
extra/jre8-openjdk-headless 8.u144-1
usr/lib/jvm/java-8-openjdk/jre/bin/keytool
extra/jre9-openjdk-headless 9.u181-4
usr/lib/jvm/java-9-openjdk/bin/keytool[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
fecus
őstag
Betettem egy dupla hálózati kártyát az Ubuntu 16.04 házi szerverembe. Azt szeretném, ha az alaplapi csatolóra érkező internetet, mint egy hub vagy egyszerű switch, továbbadná a többi gépnek. Nem kell szűrés vagy NAT.
A bonyolítás, hogy van egy USB wifi is rajta és azt is bevonnám ebbe. Az írtátok, hogy az álmoskönyv szerint nem jó bridge-be kötni wifi-t meg ethernetet. Pláne nem tudom, hogy több ethernetet hogyan kell.
Meg tudom csinálni másképpen? Ha igen merre induljak el? Tűzfal szabályokkal lehet?"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
törölt tag
kvm guest-ben fut egy nfs szerverem, a host etherneten csatlakozik a routerre.
A kliensem wifin, ugyanarra a routerre kapcsolódik (5GHz, kb. 250-500Mpbs).
Ha az nfs-en olvasok egy ~30MB-os állományt, az több, mint tíz másodpercig tart és ezalatt az illető virtuális gépet ssh-n sem nagyon lehet elérni. Vége az olvasásnak, megy minden normálisan.Ti hol kezdenétek a hibakeresést?
Ja, ha ugyanezt eljátszom a host gépre felhúzott nfs szerverrel, ott nincs gond a sebességgel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szeretném normál user számára engedélyezni a smartctl futtatását úgy, hogy az ki is tudja olvasni a smart adatokat.
A sudoers fájl aljára beírtam ezt:
topias ALL = NOPASSWD: /usr/bin/smartctl
De nem segített. Jól próbálkozom ezzel?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz 0xmilan #26279 üzenetére
/bin alatt van. Maga a fájl a root tulajdona.
ztsoft: nálam is a wheel tagja. De ezzel a szintaxissal sem jó.
Vagy nem tudom mi van, mert maga a fájl nem kér jelszót, csak nem kap jogot a /sda elérésére
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz CPT.Pirk #26282 üzenetére
Ahh, és ezzel sikert a hibás szektorok számát olvasható formában kiküldeni mint rendszerüzenetet:
#!/bin/bash
sudo smartctl -a /dev/sda | grep Current_Pending_Sector > smartlog.txt
sudo smartctl -a /dev/sda | grep Offline_Uncorrectable >> smartlog.txt
cut -f2 -d"-" smartlog.txt > smartlog_cut.txt
notify-send -u critical "Hibás / gyenge szektorok: " -t 5000 "$(cat smartlog_cut.txt)"Most boldog vagyok. Minden bash tudásomat bevetettem.
-
zoltanz
nagyúr
Az mitől van hogy az Android (ARM), de az iOS is, kb ha hetente nem indítom újra kicsit belassul.
x86 -on használtam szerveren Linux-ot,24/7-ben, de ott nem vettem észre ilyesmit. -
zoltanz
nagyúr
válasz Rimuru #26285 üzenetére
Nemtudom ez csak megfigyelés.
Pedig ha jól emlékszem az Androidban van valami memória szemét figyelő, ha valamit huzamosabb ideig nem használ a user kilövi az egész feladat csoportot. Most a fantázia mozaikszó, vagy rövidítése nem ugrik be, aszem a 4-es verzióval jött.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz inf3rno #26276 üzenetére
Kösz, de az (szinte) biztosan nem. A hoston semmiféle terhelés nem látszik olyankor, sem I/O, sem CPU és van négy magja a drágámnak. Igaz, kvm guest, szóval a proci emulált.
Az külön furcsa egyébként, hogy ha a hostra teszem az nfs-t, akkor semmi lassulás és két-három próbálkozás után már a virtuális gépen lévő nfs is megfelelő sebességgel működik. Ebből az jönne le, hogy cache-elési gond, de ekkora méretnél erősen valószínűtlen.
Na mindegy, egyelőre közel járok hozzá, hogy kivágjam a kvm-t a fenébe, mert rengeteg olyan baja van, amire nincs valódi megoldás.
Csak azt nem tudom, hogy xen vagy virtualbox irányba induljak tovább. -
törölt tag
válasz #73749248 #26287 üzenetére
Ha valakit érdekel a megoldás: nem a virtuális hálózat, nem a kvm, nem a...
Annyi történt, hogy a szóban forgó virtuális gép log szerver és az általa gyűjtött logokat adtam ki nfs-en.
Többek közt a routerem logjai is ide érkeznek.
A routeren logolom mind az eldobott, mind az elfogadott csomagokat (Log DROPPED|ACCEPTED|BOTH -> BOTH-ra van állítva)
A gyári fw ezzel a beállítással csak a WAN-on érkező csomagokat logolja, a LAN forgalmat nem.
Ellenben én Merlint használok, ez MINDENT. Ergo egy ilyen cat/grep/stb., ami az nfs-en lévő fájlokon fut, generál kb. beolvasott soronként egy új log bejegyzést.
Hogy ne legyen túl egyszerű az élet, azokat a sorokat, ahol IN=br0 szerepel, eleve nem írom bele a logba, de a router ettől még elküldi. Na ez fekteti ki az egészet. -
Frawly
veterán
válasz Rimuru #26294 üzenetére
Nekem már a harmadik androidos telefonon is több hónapos uptime-ok vannak. Nagyon ritkán indítom újra, akkor is általában vagy véletlen kikapcsolás vagy lemerülés miatt.
A laptopokat viszont újraindítgatom, mióta SSD van, szinte annyi idő alatt áll fel a rendszer, mintha hibernálásból, sleepből jönne vissza. Azért jobb mindig tiszta lappal indítani. Néha frissítés miatt restartolom, ha valami fontos rendszerösszetevő frissült (kernel, systemd, videódriver, stb.), hogy életbe tudjon lépni a változás.
Androidot meg tényleg nem szabad összetéveszteni a Linuxszal. Igaz, hogy az előbbi is Linux kernelre épül, de egyrészt már az alapot is széthekkelik benne, meg egy teljesen más rendszert húznak rá, mint akármelyik disztró.
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Mit csinálok rosszul?
Van egy eszköz amiből ki szeretném másolni a bájtokat 536821760-tól 536870750-ig. (000000001fff4000 - 000000001fffff5e)
Számológép szerint ez 47.8418 kb, de nekem mindig több megát olvas.
Már kikészít,[ Szerkesztve ]
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
Lenry
félisten
válasz Gyb001 #26297 üzenetére
a
count
nem az olvasott blokkok számát adja meg? tehát nem azt, hogy hanyadik blokkig olvasson, hanem hogy hány blokkot...
így ha 536821760-tól 536870750-ig kell neked, akkorskip=536821760
éscount=48990
a helyes szintaxis, nem?csak tipp, sose próbáltam
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
törölt tag
Bizonyara mar mindenki olvasta valahol. A Linux Journal lehuzta a rolot.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest