- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sto1911
veterán
Van olyan lehetoseg, hogy password nelkul valtsunk ket non-priviliged user kozott? Ha igen, hogyan tudnam megoldani?
-
válasz body007 #12549 üzenetére
Találtam egy leírást, Build the initrd image. A 3.7-es pontnál elakadtam (persze még csak fejben...)
3.7. Set up disk devices - itt nekem (raid1 tömb esetén) melyiket kell válasszam?[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
felora:)
tag
na haladok mostmár valamerre. tdfx, xorg-high 1.1-lucid-al ezt írja:
# glxgears
Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual
valami ötlet? -
Littledrake
csendes tag
Üdvözletem!
Elnézést ha esetleg rossz helyen tenném fel a kérdést, de számomra úgy tűnt, ez a topic lesz a legideálisabb, majd kiderül =)
Egy olyan kérdésem/kérésem lenne, hogy adott egy gép, amin xp és ubuntu is fel van telepítve, és ügyesen megvan oldva, hogy ha az ubuntu recovery módját indítjuk el, akkor az automatikusan minden kérdés nélkül visszaállítja az xp-t egy image-ből, ami egy külön partíción van.
Ennek a beállításához szeretnék "kis" segítséget kérni, hogy mivel is kell létrehozni azt az image-t, meg hogy nagyjából mit és hol kellene beállítanom.
Pár óra keresgélés után sikerült odáig eljutnom, hogy talán a clonezilla-t kéne használni, de hogy pontosabban mit és hogyan, még nem jöttem rá... Linux téren kezdő vagyok, úgy hogy kérném megértéseteket .
Ha esetleg tudna valaki pár ötletet, vagy leírást linkelni, annak örülnék...
Válaszokat előre is köszönöm:
Rómeó
-
sto1911
veterán
válasz sto1911 #12560 üzenetére
Kozben tisztazodott nehany kerdes:
- a masik user konyvtarahoz teljes hozzaferessel kell rendelkeznie - ez gondolom egy csoportba tevessel siman megoldhato
- init.d-ben levo scriptet kell tudnia futtatnia - ez meg ACL-el, ill. setuid-al is mehetne
- valamint a psql CLI-jet is kell tudnia hasznalni - gondolom ehhez is elegnek kell lennie a kozos csoportba rakasnak/a psql-ben jogot kell neki adni -
bambano
titán
válasz sto1911 #12561 üzenetére
ha berakod az egyik user publikus kulcsát a másik user .ssh könyvtárába a jogosultak közé, akkor jelszó nélkül át lehet jelentkezni.
jelzem, postgres userrel ilyet nem tennék, azt meg kellene nézni, hogy adatbázis superusernél milyen biztonsági problémát okozhat ez.
init szkriptet root futtat, annak macerálásával megint gondjaim vannak.
jobb lenne, ha magát a problémát írnád le, hátha talál jobb megoldási ötletet a nagy közös iq.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz sto1911 #12570 üzenetére
ssh-hoz nem kell su.
az uid váltáshoz elég, ha ssh-val, mint távoli terminál eléréssel, bejelentkezik a gépbe.a psql használatához nem kell semmi unixos konfig, a postgres saját védelmi rendszerében kell engedélyezni, hogy ki mit használhat. psql-nek lehet parancssorban jelszót megadni, vagy a postgres saját host alapú autentikációjával engedélyezni lehet, hogy más nevében lépjen be.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linuxon Iceweasel alatt hogyan lehet megnézni wmp11 plugint igénylő webes videót, mint pl. ezt? [link]
Anno találtam rá plugint, de képtelen vagyok megtalálni most.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
smfb
csendes tag
Sziasztok!
Egy meglehetősen speciális problémával fordulok hozzátok. Úgy jártam, ahogy azt hittem én sosem járhatok, és most kicsit kétségbe vagyok esve. A sztorit igyekszem részletesen, de nem túl hosszan megfogalmazni, a kronológiai sorrendet betartva.
Szóval, elhatároztam, hogy felteszek a gépemre egy Puppy Linuxot, XP mellé. Eddig is két oprendszer volt fent, XP, és Black Panther linux, régóta használtam így, nagy békességben egymás mellett.A winchesterem 500GB, és a következők szerint van (volt...) particionálva:
/C: (17GB, NTFS, WindowsXP)/;
/X: (230GB, NTFS)/;
/Y: (230GB, NTFS)/;
/Linux: (8GB, ext4)/;
/Linux Swap: 3GB)/Évek óta így használom, a linuxot főleg netezésre, meg hogy megtanuljam a rendszert, az xp meg pár jól bevált program miatt maradt. A két nagy NTFS partíció az adattároló rész, lényegében ott van mindenem, ott zajlanak a műveletek is (letöltések helye, stb), rendszerfájlokat nem tartalmaznak.
És akkor itt kezdődött, hogy a Puppy Linux telepítése közben, amikor a live cd-ről bebootolt a rendszer, első körben a saját partició managerével leformáztam az ext4-et. Furcsa volt, hogy formázás után szerinte még használatba volt 237MB, de akárhányszor próbáltam nem változott. Na gondoltam, akkor törlöm az ext4-et, és létrehozom újra, velem ne kekeckedjen. Ekkor viszont nem elég, hogy ugyanúgy azt írta ki, hogy van rajta foglalt hely, még lett mellette egy 1MB-os Unallocated darab... Itt egy olyan dolgot csináltam, ami esetleg lehet a későbbi hiba forrása, nem tudom, mindenesetre ez az egy lépés volt, ami különbözött attól, amit eddig ilyen helyzetekben bármikor csináltam. Mivel a partició manager, mikor megkérdezi, hogy mekkora legyen a partíció mérete az általa felajánlott pl.: (1-7648) méret helyett átírtam (0-7648) méretre, mert arra gondoltam azért jön létre az az 1MB Unallocated rész, mert nem nullától van megadva a méret.
A lényeg, hogy ez sem oldott meg semmit, ugyanúgy maradt az 1MB vacak, és bár alapvetően leszartam volna, de bántotta az esztétikai érzékem, és egy barátom tanácsára átléptem XP-be, hogy az ott használt, általam jól ismert és bevált MiniTool partíció manager-el üssem nyélbe a dolgot, annak reményében, hogy úgy már minden flottul megy.Nekem a MiniTool egy korábbi verziója volt fent, ami még nem ismerte az ext4 formátumot, így beszereztem a legfrissebbet, ám ekkor szembesültem vele, hogy az addigi X jelű meghajtóm valamiért átíródott D jelűvé. Furcsa volt, nem is értettem, de gyorsan orvosoltam a dolgot, ami után ugyanúgy írható, és olvasható volt. A korábbi MiniTollban még minden partíció a helyén volt. Utána feltelepítettem a friss MiniToolt, és ekkor ért az első nagyobb szívmegállás, mert a progi szerint az X és az Y meghajtóm nem létezik, helyettük van egy 460GB-os Unallocated tömb...!!!??? Gyorsan Commander, majd megnyugodtam, mert minden a helyén volt, az X és az Y partíció frankón használható. Bár hiba volt, de ekkor úgy gondoltam, csak valami bug van a MiniTool-ban, és tovább folytattam az ext4 elkészítését. Először töröltem, majd létrehoztam, és bár Logical-t ajánlott fel, a barátom tanácsára Primary-t választottam neki, de így tűnt logikusnak, elvégre rendszer lesz rajta (bár lehet butaság). Leokéztam, lementek a csíkok, pár másodpercig szöszmötölt, majd kiírta, hogy completed.
Ezek után jött a fekete leves, az X és Y meghajtóm már nem csak a MiniTool szerint nem létezik, hanem tényleg eltűnt. Helyette akár a MiniTool, aká a Linux, akár az XP szerint csak egy 460 gigás Unallocated terület van, én meg ideges van. Lényegében ott van mindenem, dokumentumok, média, emlékek, stb, nyilván nem kell ragoznom.
Én úgy gondolom mindent jól csináltam, amit már ezelőtt is sokszor, sok gépen, ezért is nem értem mi történt. Az adataim nyilván megvannak (remélem), a két partíció formázva nem lett, nem is értem miért pont ez a kettő tűnt el. A C NTFS, amint az XP is van az teljesen OK, azt használva írok most is. Mást nem mertem egyelőre csinálni, alapvető szempont, hogy amíg nem világos mi történt, addig a lemezt nehogy írjam bármilyen adattal is. Jelenleg amit bármilyen kezelő lát a következő:C: NTFS, WinXP, 17GB
Linux: Ext4, 8GB - Csak a partíció, Linux nincs telepítve
Linux Swap: 3GB
Unallocated: 460GBA következő kérdésem lenne hozzátok, aki már látott ilyet, vagy tudja, hogy mi a megoldás. Először is szeretném érteni mi történt, mi okozta a jelenlegi helyzetet, én követtem el valami hibát, esetleg ott, hogy átírtam az 1-et nullára (Bár utána még minden működött, csak az X-ből lett D...ezt sem értem miért)? A lényegesebb kérdés pedig, hogy mi a megoldás, hogy tudom újra láthatóvá tenni a két NTFS partíciómat?
A winchester amúgy hibátlan, nem fizikai a probléma oka.
A válaszokat előre is nagyon köszönöm, amíg nem tudom, hogy pontosan mi is a szitu, nem nyúlok egyelőre semmihez.
MJ
smfb
-
ZCoyote
őstag
Szerintem mielőtt bármit csinálnál nézd meg ezt a topicot. Próbáld meg kinyerni és lementeni a fontos adataidat.
Romani ite domum.
-
Jester01
veterán
Én úgy gondolom mindent jól csináltam
Ha biztonsági mentésed nincs, akkor aligha csináltad "jól". Ezt ugye egyébként is rendszeresen kell csinálni, de partíciós tábla módosítás előtt mindenképpen.
Jelen helyzetben ha tényleg fontosak az adatok, akkor először is keríteni kell egy másik merevlemezt, és bit szinten átmásolni mindent rá. Ezután az eredetit eltenni a szekrénybe és az összes visszaállítási próbálkozást a másolaton végezni. Ami pedig úgy nézne ki, hogy meg kellene keresni a méret alapján nagyjából belőtt szakaszon a potenciális partíció (fájlrendszer) kezdőpontokat és megpróbálni hogy melyik működik. Ha megvan, akkor az adatokat lementeni, majd újraformázni és telepíteni nulláról.
Amúgy nem írtad milyen rendszered van, manapság a klasszikus partíciós tábla és az újfajta GPT keveredéséből szoktak gondok lenni.
Itt egy másik adatmentés topik is.
Jester
-
smfb
csendes tag
válasz Jester01 #12576 üzenetére
A puppy fórumán azt az infót kaptam, hogy ott hibáztam, amikor logikai helyett, primary-re állítottam az ext4-et, mert így létrehoztam az XP mellett egy másik elsődleges partíciót. Ennek a tükrében mi a meglátásotok, illetve egy nagyon naiv kérdés: ha fogom az ext4-et, és újra formázom, ezúttal logikai-ra, akkor az nem oldja meg a problémámat? Igazából még azt nem vágom, hogy azzal, hogy a 8GB ext4-et én átállítottam Primary-ra, miért ütötte ki a két tőle teljesen független NTFS részt? Azok most akkor törlődtek, vagy mi lett velük?
smfb
-
Jester01
veterán
Attól, hogy elsődlegest csináltál még a meglévőknek látszania kellene. Továbbá, a partíció elsődlegessége az nem formázás során dől el, hanem partícionálás során.
Egyébként ha tényleg formáztad is, akkor jó ha tudod, hogy ilyenkor már a rendszeradatok felírásra kerülnek - tehát ha valami átfedésben volt az adatpartíciókkal akkor már ettől is véletlenszerű adatvesztésed lett. Minden további mókolás csak ront a helyzeten. Mondom, csinálj (vagy csináltass hozzáértővel) bit szintű másolatot mielőtt minden végleg elszáll.
Jester
-
-
Lenry
félisten
létezik a Linuxban vagy az ext4-ben valami olyan indexelés, ami letárolja, hogy egy mappában hány fájl van és az mekkora, és ezt mondjuk az mc fel tudja használni
hetente teljes (nem inkrement) biztonsági mentést készítünk egy nagyon nagy, nagyon sok fájl tartalmazó mappáról, és fél óra - óra, mire egyáltalán megszámolja az mc, hogy merre hány méter...
ezt szeretném gyorsítaniGvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
sto1911
veterán
válasz bambano #12571 üzenetére
ssh-hoz nem kell su.
az uid váltáshoz elég, ha ssh-val, mint távoli terminál eléréssel, bejelentkezik a gépbe.
ezt nem vagom pontosan.Ha jol ertem: kicsereljuk az ssh kulcsokat, emiatt mindket user be tud jelentkezni tavolrol, akar pw nelkul is (bar itt ez meg nem kovetelemeny). De ha user A benn van, es user B-re akar valtani, akkor ahhoz kelleni fog B jelszava. Ez elkerulheto a sudoers modositassal.
-
sh4d0w
félisten
Elég sok helyen hibáztál, a már korábban említetten kívül. Az 1 MB-nyi unallocated terület teljesen normális, ha Windows is van a lemezen. ("This area is reserved by Windows operating systems for the purpose of creation of Dynamic Disk structures. This unallocated space area is not shown in Windows Disk Management...")
Azt ext4 237 MB-nyi foglaltsága is teljesen normális, a fájlrendszer összetevőit (inode-ok, partíciós táblák stb.) valahol tárolni kell, nagyméretű diszk esetén egyáltalán nem csoda, hogy foglal ennyit. Ez nem még foglalt terület, hanem már foglalt.
Ott is hibáztál, hogy a GParted-nél jobb partíciókezelőt kerestél - szerintem amit a GParted nem tud, azt semmilyen más eszköz sem tudja. Ezenkívül, ha egy partíció extendednek van jelölve és Te átírod primary-re, akkor az gyakorlatilag egy vadonásúj partíció.
Ha tényleg nagyon fontosak az ottani adataid, akkor némi pénzmagba bele fog kerülni a mentés...
Tanulság: backup és nem piszkálunk olyat, amihez nem értünk - legalábbis alapos tájékozódás nélkül. MOD: ja és nem hallgatunk Steve Bloody-ra.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz kovaax #12583 üzenetére
Köszönöm, de Jester01 gecko-mediaplayer csomagjának telepítése megoldotta a dolgot.
Mondjuk ez nem az, ami volt korábban, ez egy másik lejátszót tett be az iceweaselbe, ezzel már ki lehet tenni a videót teljes képre, bár kell egy 5 másodpercet várni a cachelésre. A korábbi megoldás valami wmp11 plugin for Linux volt, de mivel a laptopban a vinyó semmi előjel nélkül eldobta a partíciós táblát, így minden ment a levesbe...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Siriusb
veterán
Került hozzám egy netbook jellegű akármi, VIA 800 MHz procival, 7'' TFT-vel és 2 GB háttértárral (gondolom flash alapú).
Android 2.2 van rajt', de magyar nyelvű OS kellene rá. Bekapcsolásnál nem látok lehetőséget, hogy másik boot eszközt válasszak. Tudja valaki, miként lehet ezt 3.2-re vagy 4-re frissíteni? Úgy látom, ezek már támogatják a magyar nyelvet.
Vagy felrakni valami pici linuxot, aminek van magyar lokalizációja? -
Lenry
félisten
válasz Siriusb #12589 üzenetére
beállítások - nyelv és billentyűzet - nyelv kiválasztása.
ha itt nincs, akkor az adott ROMban nincs benne a magyar nyelv. hogy ezt utólag hogyan lehet beleapplikálni, arról sajnos fogalmam sincs.de tudom ajánlani kelzsocát, ő eléggé jártas ebben a témában. kérdezd meg, hátha tud segíteni
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Siriusb
veterán
Ott sajnos nincs benne a magyar nyelv. Megkérdezem őt, kösz a tippet.
Eleddig annyit tudtam kibogarászni, hogy SD kártyára téve fájlokat, indításkor arról képes frissíteni az eszköz, de mit, miért, hogyan, semmi normális leírást nem találok.Elég durva, vannak telepítve olyan alkalmazások, melyek kínaiul dumálnak. Egyszer került hozzám PC kínai nyelvű windows-zal, hááát, elég ilyesztő volt. Azt sem tudtam melyik gombra van írva az OK.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Siriusb #12592 üzenetére
Telepítsd a marketből a morelocal2 nevű appot, az előhozza a többi nyelvi beállítást. Ha azzal sem lesz magyar, akkor egyáltalán nincs magyar nyelv abban a cuccban.
-
Siriusb
veterán
válasz CPT.Pirk #12598 üzenetére
A morelocale 2-ben alapból nem hozta elő a magyart, hozzáadtam custom locale-ként a magyart, de nem lett magyar nyelvű a rendszer.
Találtam egy másik alkalmazást is: Set locale and language, de ugyanaz a helyzet.Viszont magyar nyelvvel árulják ennek a wm8650 netbooknak a táblás változatát...
Új hozzászólás Aktív témák
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- alza vélemények - tapasztalatok
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macska topik
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Napelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC játékok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest