Hirdetés

WP blog: Lumia 610 előzetes

A Nokia nagyon komolyan gondolja a Windows Phone 7-es piacot, a gyártó portfóliója immár négy, a Microsoft mobil operációs rendszerének 7.5-ös verziójával szerelt telefont vonultat fel. A nagy sikerű Lumia 800 és 710 után két újdonsággal bővült a Lumia-paletta, a csúcsgép Lumia 900 mellett egy olcsóbb modell is napvilágot látott a 610 személyében. A barcelonai Mobile World Congress alkalmából már sikerült lencsevégre kapnunk a mobilt, ám nemrég a szerkesztőségünkben is landolt egy példány, így semmi sem állhat útjába a részletes bemutató elkészítésének.

Nokia Lumia 610
[+]

A készülék kialakításán egyáltalán nem látszik, hogy az olcsóbb szegmensbe szánta a gyártó, abszolút vállalható a formaterv és az anyaghasználat. A telefon műanyag borítást kapott, az előlapot egy lakkozott keret futja körbe, melynek színe valahol a grafitszürke és az ezüst közt van félúton. Az előlapon egy 3,7 hüvelykes képátlójú, 480 x 800 képpontos felbontású panel tanyázik, a megjelenített színek száma 16 millióra rúg. A megjelenítő egyébként mezei TFT-LCD technológiával operál, melyet a betekintési szögek sínylenek meg, oldalra fordítva hamar tapasztalni lehet a képminőség romlását. A panel alatt három kapacitív érintőbillentyű található, ezek a WP7-es direktíváknak megfelelően a vissza, start és keresés funkcionalitást látják el. A hátlapon egy 5 megapixeles, autofókuszos kamera figyel, LED-es vakuval megtámogatva.

A készülék kedvező ára a kijelző mellett elsősorban a hardveres tulajdonságokon érődik, a telefon ugyanis az eddigi WP7-es modellekkel ellentétben egy 800 MHz-es processzort és 256 MB RAM-ot kapott. A pontosság kedvéért egy Qualcomm MSM7227A lapkakészlettel van dolgunk, a csíkszélesség 45 nanométeres, a Cortex-A5 családba tartozó processzor pedig ARMv7 utasításkészlettel operál. A háttértár mérete 8 GB, melyet nem lehet microSD-kártyával bővíteni, ám a SkyDrive felhő alapú tárhelyszolgáltatás tesztalanyunkon is elérhető. Az eddigi tapasztalataink alapján a rendszer sebességén nem nagyon lehet érezni a gyengébb hardver hatását, az animációk folyamatosak, a gyári appok gyorsan megnyílnak. Sajnos nem ez a helyzet a letölthető programokkal, ezek ugyanis nagyobb erőforrásigénnyel rendelkeznek, a megnyitásuk, használatuk és a közöttük történő váltás nem a leggyorsabb. A legrosszabb helyzetet talán a Foursquare esetében tapasztaltuk, jó néhány percbe telt, mire sikerült becsekkolni.

Nokia Lumia 610
[+]

A Lumia széria eddigi tagjaihoz hasonlóan a Lumia 610 is megkapja a Nokia extra szolgáltatásait. Ilyen például a Térképek és a Drive, melyek a finnek navigációs alkalmazásait takarják, a Névjegyáttöltő Bluetooth-kapcsolaton keresztül szinkronizálja a telefonkönyvet, az App Highlights segítségével pedig kiemelt alkalmazásokról szerezhetünk tudomást.

Első körben elégedettek vagyunk a legújabb Lumiával, főleg a nyitóár ismeretének fényében. A telefon kártyafüggetlenül 60 ezer magyar forintért kerül a boltok polcaira, ezzel a legolcsóbb mangós mobilok között indul a Lumia 610. Első körben ennyit szeretnénk elárulni a mobilról, a részletes bemutató jövő hét elején érkezik.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények