MWC2012: olcsó Lumiával támad a Nokia

Bár sokan a Windows Phone 7 dominanciájára számítottak a Nokia fél 9-kor kezdődő sajtótájékoztatóján, az öt bejelentett újdonság közül mindössze egy futtatta a Microsoft operációs rendszerét. A Lumia család legújabb tagja, a 610 utótaggal rendelkező készülék 119 x 62 x 12 milliméteres méretekkel és 131,5 grammos tömeggel rendelkezik. A mobil formaterve leginkább a cég 701-es telefonjára hajaz, a hasonlóságot tovább erősíti az előlapot körbeölelő fémes keret is. A telefon négy színben lesz elérhető, a szokásos fekete festés mellett fehér, ciánkék és magenta színben is piacra kerül majd.

A telefon a Windows Phone 7 legújabb, Tango névre hallgató változatára épül (legalábbis a sajtótájékoztató alapján; a hivatalos oldalon egyelőre a Mango szerepel), amely az eddigi előírásoknál gyengébb hardveren is elfut. Ennek megfelelően a készülélben 256 MB RAM és egy (egyelőre ismeretlen típusú) Qualcomm MSM7x27 lapkakészlet tallható, amelyben egy 800 MHz órajelű, ARMv7 utasításkészletű processzor és egy Adreno 200 grafikus gyorsító található. Az előlapon egy 3,7 hüvelykes képátlójú, 480 x 800 képpontos felbontású kapacitív érimtőkijelző található, a megjelenített színek száma 16 millióra rúg. A hátlap alatt egy 1300 mAh kapacitású akkumulátor pihen, a maximális rendelkezésre állási idő 580 óra, a beszélgetési idő pedig 7,5 óra.

Adatkapcsolati szempontból kimondottan átlagos készülékkel van dolgunk. A telefon egy négysávos GSM-modullal (850/900/1800/1900 MHz) és egy szintén négysávos UMTS-chippel (850/900/1900/2100 MHz) rendelkezik, mobil hálózaton keresztül maximum 7,2 Mbps sebességű HSDPA és 5,76 Mnps sebességű HSUPA kapcsolatokra számíthatunk. Emellett a GPS-, WiFi- és Bluetooth-modul jelenléte is biztosra vehető, a készülékház oldalán pedig egy microUSB-aljzattal és egy 3,5 milliméteres kimenettel is összefuthatunk. A telefon várhatóan a második negyedévben kerül a boltok polcaira, előzetes információink alapján 180 euróba, azaz körülbelül 53 ezer forintba fog kerülni.

Az újdonság mellett a CES-en bemutatott Lumia 900-ról is szó esett, amely hamarosan az Egyesült Államokon kívül is piacra kerül. A Nokia jelenlegi zászlóshajója a második negyedévben debütál majd, a várható ára 480 euró, azaz 140 ezer forint lesz. A készülék a 610-es Lumiához hasonlóan több színben is elérhető lesz, ez fekete, fehér és ciánkék kivitelt jelent.

A sajtótájékoztatón a Nokia a rendszerhez adott extráiról is szó esett. A térképszolgáltatást hamarosan kibővítik, a nemsokára elérhető új verzió a bemutató alapján ötször annyi helyet tartalmaz majd, mint elődje. A program a sebességkorlázotásokat is megjeleníti majd, a gyakran látogatott pozíciókat felrakhatjuk egy kedvenclistára, valamint teljes mértékben képes lesz az offline, azaz kapcsolat nélküli működésre. Emellett a grafikus megjelenítés is megújult, az új felület egy kicsit a beépített Bing Maps szolgáltatás kinézetére hasonlít. Bejelentették a Nokia Reading alkalmazást is, amely az olvasni vágyók szívét hivatott meghódítani. A program személyében egy ebook-olvasót tisztelhetünk, amely hangoskönyvek lejátszására is használható. A szolgáltatás később egy ingyenes újságolvasóval is bővül majd, melyet élő csempeként az aktuális híreket jeleníthetjük meg a főképernyőn. Az említett alkalmazások kizárólag a Nokia telefonjaira érhetőek el.

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Mobile World Congress 2012 beharangozó

    Február 27-én kezdődik a 2012-es barcelonai mobilos világkiállítás, mint az elmúlt öt évben, idén is ott leszünk mi is. Mit várunk, mire számítunk, ki fog dominálni, mit mutatnak be?

  • Nokia Lumia 710 - a leváltó

    A csúcsgép után a kedvezőbb árfekvésű, Windows alapokra építkező Nokia járt nálunk. Sikeres lehet, jól árazták.

  • Nokia Lumia 800 - támadnak a finnek

    A Lumia 800 személyében a Nokia első Windows Phone 7 alapú készülékét tisztelhetjük. Megnéztük, mit hoztak ki a finnek a Mangóból.

Hirdetés