Hirdetés

WP blog: A Windows Phone jövője

A Microsoft rendesen bekeményített: a magyar idő szerint hétfő éjszaka bemutatott Surface táblagépek után ma a szoftveróriás mobilplatformjának jövőjét vázolják fel. Igen, a Windows Phone rendszerről lesz szó; a kétnapos, elsősorban a fejlesztőkre fókuszáló Developer Summit rendezvény helyét és idejét mindeddig sikeresen eltitkolta a Microsoft. Nemrég viszont fény derült a hiányzó adatokra, az esemény San Franciscóban, helyi idő szerint reggel kilenckor (ami kis hazánkban este hat órát jelent) kezdődik majd. A redmondi cég szűk körben, meghívásos alapon mutatja be, hogy mire számíthatunk idén a mobil rendszerük kapcsán, ám nem szabad aggódni. A prezentációt a hivatalos csatornán lehet is nézni, mi pedig élőben követjük nyomon a bejelentéseket.

Magyar idő szerint este hat órakor (ami San Franciscóban reggel kilenc órát jelent) megnyíltak a rendezvény kapui, az újságírók szépen lassan elfoglalják a helyeiket. A videóközvetítésen egyelőre egy statikus képet láthatunk, halk chillout zenével próbálják lenyugtatni az újdonságokra éhes érdeklődőket. Negyed hét körül el is kezdődött a műsor, az előadás előtt egy rövid videót vetítettek, mely a WP7 eddigi életútját mutatja, be, különös tekintettel a sajtósok véleményére, az alkalmazásbolt eredményeire és a rendszerrel kapcsolatos flashmobokra. A színpadon Terry Myerson, a WP7 divízió vezetője, aki az előadást a Windows 8 újdonságaival kezdi, de szerencsére csak pár mondat erejéig; a prezentációt a Windows Phone 7 történelmével és a platformmal kapcsolatos alap princípiumokkal folytatja. Kiemeli a pozitív felhasználói visszajelzéseket, az Amazon.com online áruház mobilos kínálatának három legmagasabbra értékelt készüléke a Microsoft rendszerét futtatja.

Színpadra lépett a Windows Phone platform egyik kulcsfigurája, Joe Belfiore. Az úriember az előző rendszer magjának elavultságáról beszél, a WP7 kernele ugyanis a Windows CE-re épül. Ezzel ellentétben a Windows Phone 8 magja nagyban az sztali Windows 8 kernelére épít. Kiemeli, hogy a Windows alapú rendszereket 1,3 milliárd ember használja, így egy magas szinten tesztelt rendszerrel állunk szemben.

A megosztott központi technológia három fontos dolgot jelent: új hardveres lehetőségek a gyártóknak, szélesebb készülékpaletta a felhasználók felé, a fejlesztők pedig könnyen portolhatják a Windows 8-as alkalmazásokat WP8-ra. A következő 45 percben a rendszer új képességeiről lesz szó, Joe szerint nyolc központi újdonságot mutatnak be.

A legelső fontos újítás a hardveres támogatottság széles körű bővítéséről szól. Az előadó szerint a rendszer a legmodernebb vasra épít majd, az előadó a többmagos processzorokat emeli ki; a prezentációban a dual-core kifejezés szerepel, míg többször elhangzik a multi core kifejezés is. A kijelzőfelbontások esetében is történt előrelépés, a jelenlegi 480 x 800 pixel mellett WXGA (1280 x 768) és HD (1280 x 720) képpontos kijelzőkkel is összefuthatunk majd a közeljövőben. Joe szerint a felbontásbeli növekedés transzparens lesz a felhasználó számára, a WVGA-ra készülő appok ugyanolyan jól néznek majd ki magasabb felbontás mellett is. A harmadik hardverbeli újdonság a bővíthető tárhely megjelenése, immár fel lehet turbózni a memória kapacitását egy microSD-kártya használatával. Ez jótékony hatással lesz az árra is, a gyártóknak ugyanis nem muszáj 8 vagy 16 GB kapacitású memóriákat pakolni a mobilokba.

A második nagyon fontos újdonság az Internet Explorer 10-re történő áttérés. Az új böngésző által renderelt kép elvileg megegyezik a Windows 8-as társával, ami azt jelenti, hogy a mobilböngészőben ugyanazt láthatjuk majd, mint az asztali verzión. Az újdonságok között megjelent a HTML5-támogatás, valamint fejlődött a JavaScript-kezelés is; a kijelzőn egy SunSpider bench látszik, melyen a WP8 jókora előnnyel rendelkezik a konkurensekkel szemben.

Harmadikként natív kóddal is fejleszthetünk majd a telefonra, ami DirectX alapú játékokat jelent. Ez nagyon komoly grafikával rendelkező alkalmazásokat vetít elő, melyek a közös magnak köszönhetően könnyen portolhatóak az asztali és mobil platformok között.

Megjelenik a natív NFC-támogatás, mely beépített és third party programok számára is elérhető. Erre épül a rendszer új verziójában debütáló Wallet (pénztárca) szolgáltatás, amely Joe Belfiore szerint a legszéleskörűbb megoldás, ami ma létezik. Szinte minden lehetséges szabványt támogat a Wallet, kezeli többek között a bank- és hitelkártyákat, a kuponokat, illetve a Tap To Pay névre hallgató, NFC-alapú fizetési megoldás is elérhető lesz. A Google megoldásával ellentétben SIM-kártya alapú biztonsági  rendszerrel rendelkezik, így a szolgáltatók számára is megbízhatóbbá válik. Ezt egy rövid videóval demózzák, Yves Maitre (Orange szolgáltató) beszél a Microsoft megoldásának előnyeiről. A Wallet Hub minden egyes WP8-as telefonon előre telepítve megtalálható lesz, függetlenül attól, hogy az adott szolgáltató támogatja-e a szabványt; a third party szolgáltatások ettől függetlenül mindenki számára elérhetőek lesznek.

Változnak a térképszolgáltatások, a rendszer immár a Nokia Navteq-alapú adatbázisára épít. Ez offline navigációs képességeket is jelent, microSD-kártyára tölthető térképekkel. Az API a fejlesztők számára is elérhető, így a third party alkalmazások is kihasználhatják a szolgáltatást, beleértve a turn by turn útvonaltervezést is.

A hetedik újdonság a megnövelt biztonságra fókuszál. A közös magnak köszönhetően nagyon komoly titkosítási megoldásokkal bővül a rendszer, többek között a Secure Boot képesség is megjelenik majd. A biztonsági képességek az eszközkezelésre és az alkalmazások telepítésére is kihat, valamint a magas szintű Office integrációt is kiélvezhetjük majd a WP8-as mobilokon.

A nyolcadik (azaz ma este a legutolsó) újdonság a kezdőképernyő megváltoztatásáról szól. Az új start screen továbbra is a Metro dizájnt követi, azaz mozgó, interaktív élő csempékre épít. Az új készenléti képernyő sokkal nagyobb testre szabhatósági fatorral rendelkezik az elődnél. Immár a csempék méreteit is átméretezhetjük, egymás mellett maximum négy négyzetecske fér el.

Joe most a saját telefonján mutatja be az újdonságokat, egy mérnöki prototípus készüléket láthatunk. Nokia gyártmány, kétmagos processzor, HD kijelző, NFC chip. Mellette egy Windows 8 táblagép (nem Surface), egy Samsung tabletről van szó. Először a főképernyő testreszabási lehetőségeiről van szó: élőben láthatjuk az átméretezést és az átrendezést (ez ugyanaz, mint eddig). A third party programok élő csempéjét két WP7-es programmal illusztrálják, melyek (kódbeli módosítás nélkül is)  tökéletesen működnek a HD kijelzőn. A WP8-ra portolásnak köszönhetően az eltérő csempeméreteken eltérő tartalmat jeleníthetünk majd be.

A demó most az IE10-ről szól. Középpontban a kártékony weboldalak kezelése, az új Explorer magas szintű védelemmel rendelkezik, mely a felhasználói statisztikák alapján folyamatosan bővül. A HTML5- és JavaScript támogatást bemutatandó ugyanazt az oldalt telefonon és táblagépen nézve nem láthatunk eltérést. Az érintésérzékeny HTML5-alapú vezérlést is megnéztük.

Áttérünk a játékokra. Az SDK-ban alapértelmezetten elérhető Marble Maze nevű DirectX-alapú programot a táblagépen és a telefonon futtatva ugyanazon kód ugyanazt eredményezi; mindez a megosztott DirectX-komponenseknek köszönhető. Ez értelemszerűen nagyban megkönnyíti az alkalmazások ide-oda portolását. Az NFC-támogatást egy, a Wired magazin áprilisi számában található NFC-képes Lexus-reklámmal mutatják be: az újság oldalát a telefonhoz érintve minden úgy működik, ahogy az ember elvárná, a telefon szépen felismeri a chipet. Ugyanezt egy névjegykártyával is illusztrálják, itt a központban a névjegyek megosztásáról van szó, egy érintéssel bővíthetjük a telefonkönyvet. Az NFC-alapú megosztás immár a megosztás almenübe is beépült. A szabványhoz tartozó API a külső fejlesztők számára is elérhető, ezt a Spell It alkalmazással demonstrálják, a fejlesztőgárda állítólag két nap alatt NFC-kompatibilissá tették a programot. A táblagép és telefon összeérintésekor ugyanaz a program elindítható a másik készüléken, ezután WiFi-kapcsolaton keresztül kommunikálnak majd a szoftverek.

Végül a Wallet szolgáltatást mutatják be, központban Joe pénztárcájának tartalma. Szépen látszanak a külső programok által regisztrált Wallet-szolgáltatások is. A hamarosan érkező Chase alkalmazással demózzák a Wallet és a külső alkalmazások közötti összeköttetést. A deals fülön kvázi digitális kuponokat láthatunk, melyek különféle akciókat és promóciókat jelölnek. Átugrottunk az új térképszolgáltatásra és a Mango óta elérhető Local Scoutra; a Magyarországon nem elérhető képesség a közeli nevezetes helyeket (azaz a POI-kat) jeleníti meg, melyekhez immár deal is tartozhat. Ezeket megoszthatjuk ismerőseinkkel, illetve elrakhatjuk a digitális tárcánkba (Wallet). Nem tudni, hogy elszólás történt-e, de Joe szerint ősszel érkezik a WP8.

A Wallet használatához jelszót (PIN-kódot) is rendelhetünk, melyet ezután minden egyes fizetés előtt be kell írni. Immár alkalmazáson belüli fizetés is elérhető lesz, akár a külső fejlesztők számára is. Ezzel véget is ér az élő demó, végszóként egy videó következik. Egy valódi alkalmazást mutatnak be, amely egyaránt táblagépre és mobilra is elérhető, a megosztott kernelre építve. Egy Windows-alapú család étterembe járási szokásainak lehetünk tanúi.

Joe búcsúzik, a színpadon Kevin Gallo, a Developer Platform vezetője. A közös magról beszél a fiatalember, a kernel mellett a biztonsági, hálózati, fejlesztői, grafikai és meghajtóprogram-beli (driver) tulajdonságokra tér ki. Csak kulcsszavakban: egységes meghajtók, IPv6, NFC, javított Bluetooth, fejlesztett sandboxing, harveresen gyorsított Direct3D-alapú médiakezelés, új fejlesztői lehetőségek (ugyanaz a .NET motor, compile in the cloud fordítószolgáltatás).

Immár natív kódban is mehet a fejlesztés (C és C++), az alacsony szintű API használata sok esetben gyorsabb működést jelent. A hamarosan érkező havok technology suite képességeit Andrew Bowell demonstrálja. Látványos videóval folytatják, amely a havok technology suite lehetőségeit illusztrálja. Van itt minden a fejlett fizikától a ruházat és szőr szimulálásán át a magas szintű grafikai motorig.

Gyors demó egy ogrénak tűnő figuráról, ami mobilon fut; jól néz ki, na. Újra Kevinnél a mikrofon, a közelgő játékokról beszél: lesz itt Asphalt 7, N.O.V.A. 3 és Fairway Solitaire is. Utóbbit be is mutatja a telefonján (nem tudni, miért egy kártyajátékot választattak erre a célra). Újra a natív kódról van szó: nyílt forráskódú könyvtárak használata és iOS/Android appok (persze amennyiben ezek is natív kódon íródtak) könnyebb portolása is lehetővé válik. Immár az SQLite adatbázis-motor is elérhető.

Új multitasking képességek. VoIP és videochat mély integrálása (elérhető a fejlesztők számára); az ezeket használó programok a háttérben is futnak. Az alkalmazások a háttérben is végezhetnek pozicionálást, így például a turn by turn navigáció is futhat a háttérben; mindkét újdonság transzparens módon működik, a fejlesztőknek nincs munkájuk ez integrálásával. Utóbbit egy videóval illusztrálják: a főszereplő hölgy vezetéknélküli módon csatlakoztatja a mobilját Ford típusú személygépjárművének fedélzeti számítógépével, a rendszer ezután élőszóval értesíti őt egy nagy balesetről.

Az új emulátor bemutatása. A play Game of Thrones hangutasítást csak másodszorra érti a rendszer, de ekkor szépen elindul a hangoskönyv lejátszása, melyet ezután is lehet hanggal vezérelni. Ezután hang alapon keresünk az Apollo szóra, Kevin szépen elbeszélget a telefonnal, amely igen jó hatásfokkal megérti az utasításokat. Az alkalmazáson belüli hangvezérlés minden fejlesztő számára elérhető.

Fejlesztői információk következnek. WP7 és WP7.5 appok transzparens módon futnak majd WP8-on, a Visual Studio 2012-ben mindhárom verzióra fejleszthetünk. Továbbra is lehet XAML és C#/VB, de már választható a C/C++ és HTML5 opció is; a technológiák immár keverhetőek. Például egy játék menüje XAML és C# kódot alkalmaznak, a grafika és a motor C++ alapon mozog, a webes képességekhez pedig a passzoló technológia használható. Az alapvető iránymutatás az alábbi képen látható.

Enterprise-támogatás. Ez többek között Secure Boot-kezelést, Bitlocker titkosítást, vezérelhető alkalmazásmenedzsmentet, és az eszközök magas szintű integrálhatóságát jelentik. Megjelenik a Business Hub, amely az adott vállalathoz tartozó szolgáltatásokat és alkalmazásokat, valamint a kapcsolódó beállításokat tömöríti egybe, demó a Microsoft saját, hasonló jellegű alkalmazásával.

A fejlesztőkörnyezet a nyár folyamán elérhető lesz, valamint jó néhány fejlesztői esemény is megrendezésre kerül majd. Kevin elköszön, ismét Terry Myersoné a szó, elsősorban az új készülékekre fókuszál. Nokia, Huawei, Samsung és HTC készülékek érkeznek hamarosan, Qualcomm alapokra helyezve; a telefonok 50 nyelven, a Marketplace több, mint 180 országban megy majd. Áttértünk a szoftverfrissítésre, az új készülékekre OTA (vezeték nélküli) módon érkeznek a frissítések, minden készülék legalább a megjelenés után 18 hónapig kapja majd az update pakkokat. Rossz hír a WP7-es készülékek tulajdonosainak: a WP8 nem lesz elérhető a jelenlegi palettára.

A WP7.5-ös telefonokra viszont elérhető lesz az úgynevezett Windows Phone 7.8 frissítés, a további, mangósok számára nyújtott szolgáltatásokról Kevin Shields (Nokia Senior VP) beszél. A Lumia készülékekre jó néhány új funkció érkezik majd, melyek már az elkövetkezendő hetenek elkezdenek szállingózni. Többek között a Play To (DLNA-kliens), a Counters (adatforgalom-monitor), egy megújult Nokia Music 3.0 és a Camera Extras névre hallgató fejlesztett kameraszoftver érkezik majd a 610, 710, 800 és 900 utótaggal rendelkező Lumiákra.

A Smart Group Shot képesség több képből rakja össze a végleges fotót: az algoritmus arcokat keres, majd minden szereplőhöz felkutatja a legjobb arckifejezést; utóbbit egyébként mi is váltogathatjuk. Mindhárom térképszolgáltatás (Maps, Transport, Drive) is fejlődik majd az update után. Arról nem volt szó, hogy ezek a többi gyártó készülékeire is megérkeznek-e majd, szerintem valószínűleg nem.

Ismét Terry-é a terep, a téma az alkalmazások kompatibilitása. Már több, mint 100 ezer szoftver tölthető le a Marketplace-ről, megköszönik a fejlesztők munkáját. Az év folyamán érkezik a Words with Friends és a Draw Something a Zyngától. Terry elköszön, egy rövid videóval ér véget a majdnem két órás prezentáció.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

  • Windows Phone 8 képernyőfotók

    Skype integrációval, átdolgozott kamera kezelőfelülettel és még mélyebb SkyDrive integrációval kecsegtet a Microsoft új telefonos operációs rendszere.

  • Windows Phone Apollo – június 20-án

    A két hét múlva megrendezésre kerülő fejlesztői csúcstalálkozó során a Microsoft következő mobiltelefonos operációs rendszere is terítékre kerül.

  • Mégis lesz Apollo frissítés?

    Hivatalos megerősítés ugyan még nem érkezett, de egyre biztosabbnak tűnik a jelenlegi Windows Phone 7.5 modellek Apollo frissítése.

  • Tesztüzemben a Windows Phone 8

    Letöltési statisztikák szerint a Microsoft már március végén megkezdte a Windows Phone 8 „Apollo” platformjának béta-tesztelését.