Windows Phone 8 – további részletek

A várakozásoknak megfelelően tegnap hivatalosan is leleplezésre került a Microsoft telefonos operációs rendszerének legújabb változata, mely az ismerős külleme ellenére teljes újrakezdést jelent. A Windows Phone 8 ennek megfelelően nem egy-két új szolgáltatásról vagy apró ráncfelvarrásokról szól, hanem a szoftveróriás egységesítési stratégiájának megfelelően a Windows 8 magja köré épül, mely formálisan is a Windows CE korszak lezárását jelenti. Az új NT kernel olyannyira jövőbe mutató, hogy akár 64 magos processzorok kezelését is lehetővé teszi, ám a legfontosabb változás, hogy az azonos illesztőszoftver (driver) és grafikus csatolófelületnek köszönhetően a jövőben a készülékgyártók tetszőleges saját megoldásokkal bővíthetik majd az operációs rendszert, szakítva ezzel a korábbi megkötésekkel.

A natív C és C++ fejlesztés, valamint a teljes DirectX támogatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fejlesztők minimális módosításokkal átültethetik az Xbox és Windows 8 RT alkalmazásaikat telefonra is, illetve játékok tervezésekor mindhárom platform célbavételére lehetőség nyílik. A 720p (720x1280) és WXGA (1280x768) felbontás kezelésére is alkalmas operációs rendszer természetesen már a teljes HTML5 kompatibilitást kínáló Internet Explorer 10 köré épül, mely mellett a teljes NFC integráció is a rendszer szerves részévé vált. Ez utóbbi a Google megoldásától eltérően a szolgáltatói NFC érintésmentes fizetési megoldásokkal is kompatibilis, mely mellett termesztésen az NFC-alapú tartozékok kezelésére és adatátvitelre is lehetőséget teremt. Szerencsére a korábbi alkalmazásokkal való kompatibilitásról sem kell lemondani, ugyanis azok automatikusan felskálázásra kerülnek az új felbontásokra. A Nokia és Microsoft szövetség legfontosabb eleme, hogy a finn hangos navigációs szoftver immáron az operációs rendszer szerves részévé vált, kiegészítve a Microsoft helyi akciófigyelő „Deals” megoldásával.

A Windows 8 operációs rendszer jelentős részének átvételével a Windows Phone 8 már nem csak külső memóriakártyák és bővítőmodulok kezelésére lesz képes, de a vállalati felhasználók biztonsági igényeinek megfelelően BitLocker titkosítással és távmenedzsment funkciókkal is kecsegtet. A továbbfejlesztett párhuzamos futtatással, átméretezhető csempékkel, fejlesztők számára is elérhető hangalapú asszisztenssel, valamint 50 nyelv támogatásával érkező Windows Phone 8 sajnos kizárólag új, várhatóan csak kétmagos processzorok köré épülő mobilokra lesz elérhető, míg a jelenleg piacon lévő mobilokra a Windows Phone 7.8 kerül kiadásra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés