Hirdetés

WP7 blog: Lumia 710 előzetes

Tavaly év elején napvilágra kerültek a Nokia és a Microsoft együttműködésének részletei, mely alapján a patinás gyártó a felső kategóriában a Symbianról Windows Phone 7 platformra tér át. A Nokia World 2011 rendezvény alatt a finnek első WP7-es mobiljaira is fény derült. A Lumia 800 a drágább árszegmensben indult, a Lumia 710 pedig az olcsóbb kategóriában startol majd el. Előbbire már sikerült rátenyerelnünk, a Nokia első szárnypróbálgatásával pedig viszonylag elégedettek is voltunk; most pedig megérkezett a szerkesztőségünkbe az alsóházbeli modell.

A két készülék hardver szinten nagyjából ugyanazt hozza. Mindkét telefon lelke egy Qualcomm MSM8255 Snapdragon lapkakészlet, amelyben egy 1,4 GHz órajelű processzor és egy Adreno 205 grafikus gyorsító felel a számítási műveletekért. Ehhez 512 MB RAM társul, a Lumia 710 esetében pedig 8 GB belső tárhelyet kapunk. A sebességre továbbra sem lehet panasz, a készülék jellemzően folyamatos működést produkál, nem nagyon lehet megakasztani; de ezt nagyrészt az összes Windows Phone 7-es mobilról el lehet mondani.

Míg a hardveres oldal nagyon hasonló, a két készülék külseje homlokegyenest eltér egymástól. Míg a Lumia 800 ugyanazzal a (lassan kissé unalmas) polikarbonát anyaggal és formatervvel operál, mint az N9 (és állítólag a CES-en leleplezésre kerülő Lumia 900), a Lumia 710 esetében szerencsére rácsaptak a formatervezők kezére, amikor a másolás és beillesztés művelettel éltek volna. A telefon kialakítása egyedi és fiatalos, ezt az érzést pedig tovább erősíti, hogy a készülék öt különböző színben lesz kapható. A mi kék tesztpéldányunk mellett ugyanis a fehér, fekete, sárga és rózsaszín kivitel is elérhető lesz. Az előlapon egy 3,7 hüvelykes képátlójú, 480 x 800 pixeles felbontású ClearBlack érintőkijelző terpeszkedik. A betekintési szögek és a színek élénksége bár nem kimagasló, a megjelenítő mindenképpen megállja a helyét a piacon. A hátlapon egy 5 megapixeles, LED-es villanóval megtámogatott autofókuszos kamera is helyet kapott, amely a WP7-es megkötéseknek megfelelően 720p felbontású videók rögzítésére is alkalmas.

A szoftveres oldalon nem sok minden változott, a Lumia 710 fedélzetén a már szokásosnak nevezhető nokiás szoftvercsomagot találjuk. Azaz kapunk egy navigációs szoftvert (Drive), egy egyedi, de a rendszerbe mélyen beépülő zenelejátszót és egy névjegy-szinkronizálásra alkalmas eszközt, valamint a finnek saját térképmegoldása is megtalálható a fedélzeten. Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a navi és a zenelejátszó a mi tesztkészülékünkön nem elérhető, úgyhogy ezeket nem tudtuk kipróbálni; információink alapján viszont nem különböznek semmiben a Lumia 800-as társaiktól. Egyelőre ennyit mondanánk el a telefonról, hiszen a tesztre is szeretnénk hagyni némi puskaport; addig is ajánljuk a lenti videót.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények