WWDC, watchOS 10: Visszatérnek widgetek és hasznosabbak, mint valaha!

Természetesen új számlapok is érkeznek az Apple órájára, de az áttervezett widgetek, a térképek és az egészségügyi funkciók hasznosabbak, mint Snoopy óramutatókkal.

Ahogy az iOS 17-es frissítések, úgy a watchOS 10 esetében is mai naptól elérhető a fejlesztői béta, júliustól a publikus béta és ősszel, a Watch 9-es generációjával majd a végleges rendszer. A watchOS 10 változtat azon, ahogy az Apple Watch-ot kezeli a felhasználó, a friss rendszerben a számlapról lefelé vagy felfelé tekerve a digitális koronát widgeteket érhet el, melyek egyrészt információt jeleznek ki, másrészt interaktívak is. Az előre telepített alkalmazások mind kapnak widgetet, többet pedig úgy terveztek, hogy minél gyorsabban és könnyebben lehessen használni az óra teljes kijelzőjét kihasználva. A gyári appok felhasználói felületeinek egy részét is áttervezték, hogy jobban kihasználják a nagyobb kijelzőket, a lehetőséget pedig a külső fejlesztőknek is megadják.

Változik az is, ahogy a gombokat lehet használni az órán, ezentúl elérhető lesz gombokkal a vezérlőközpont (oldalsó gomb) és a nemrég használt appok (dupla klikk a koronán). Van pár új interaktív számlap, köztük egy, melyen Snoopy kutya és Woodstock van és egy paletta nevű, mely úgy változtatja a színét, ahogy telik az idő.

Új elrendezésben a widgetekÚj elrendezésben a widgetekÚj elrendezésben a widgetek Új elrendezésben a widgetek (forrás: Apple) [+]

Bővül az egészségügyi és fitnesz adatok rögzítésének listája is. Egyrészt a watchOS 10 alatt (és iOS 17-tel) bekerülnek az Apple Egészségbe a mentális egészségre fókuszáló opciók, naplózni lehet, hogy érezzük magunkat, standardizált kérdésekre válaszolva áttekintést kaphatunk állapotunkról, értesíthet minket az óránk ezek és aktivitási adataink alapján arról, hogy mekkora eséllyel szenvedünk depresszióban, az eredményeinket pedig orvosi lelethez hasonló kiértékelésként elküldhetjük a megfelelő szakemberhez és segítséget kérhetünk. Az Egészség alkalmazás a mentális egészséggel foglakozó részlegében emellett tippeket és cikkeket ajánl, mellyel segíthetünk megőrizni mentális egészségünket.

A két új mozgó számlap és egy újratervezett alkalmazásA két új mozgó számlap és egy újratervezett alkalmazásA két új mozgó számlap és egy újratervezett alkalmazás A két új mozgó számlap és egy újratervezett alkalmazás (forrás: Apple) [+]

Fitneszfunkciók terén gazdagodnak a bringás funkciók, megadhatunk egyedi edzésterveket útvonal, emelkedés, sebesség alapján, aktuális biciklis teljesítményünket pedig élő tevékenységként követhetjük az iPhone-on. Kerékpáros kiegészítőket is csatlakoztathatunk a Watch-hoz, amely ezentúl képes bringás edzések során funkcionális küszöbteljesítményt számolni.

Biciklis edzések során az iPhone használható a kormányra rögzítve bringás komputerként isBiciklis edzések során az iPhone használható a kormányra rögzítve bringás komputerként is Biciklis edzések során az iPhone használható a kormányra rögzítve bringás komputerként is (forrás: Apple) [+]

Javul a túrázási lehetőségek sora is. Az Apple Watch ezentúl támogatja a célunk és az útvonal (nyomvonal) kijelzését a csuklóról, akár 3D-s nézetben is a beépített magasságmérővel. Az LTE antennával is felszerelt Watchok képesek lesznek megjegyezni, hol volt utoljára mobilhálózati, és olyan lefedettség melyen segélyhívás indítható, ezt a két pontot megjelölni a térképen és szükség esetén automatikusan visszanavigálni az SOS jelzés leadásához szükséges helyzetre. Az amerikai felhasználók topográfiai térképeket is kapnak az órára kontúrvonalakkal, dombárnyékolással, magassági adatokkal és megjelölt látványosságokkal. Ezt egyértelműen az Ultra hatalmas kijelzőjéhez tervezték, viszont kár, hogy egyelőre csak az amerikai piacon lesz elérhető a térkép.

Navigáció az utolsó lefedettségi pontra
Navigáció az utolsó lefedettségi pontra (forrás: Apple) [+]

Az órákba beépített környezeti fényérzékelő segítségével a watchOS 10 képes arra, hogy az Egészség alkalmazásban naplózza, mennyi időt töltöttünk napfényben — vagyis kint —, a gyerekeknek beállított óra adatait a szülő látja majd, tippekkel arra vonatkozóan, hogy a gyerek életkorához passzolóan mennyi időt érdemes a kölyöknek a szabadban töltenie. A rögzített adatok titkosítva kerülnek mentésre és szinkronizálva. A gyógyszeremlékeztetők is frissülnek, ha az első figyelmeztetésre nem reagál a felhasználó, a rendszer automatikusan újat küld neki 30 perc elteltével, hogy emlékeztesse, be kell vennie gyógyszereit.

Az új térképek az Apple Watch UltránAz új térképek az Apple Watch UltránAz új térképek az Apple Watch Ultrán Az új térképek az Apple Watch Ultrán (forrás: Apple) [+]

Frissül még az Apple Fitness+ szolgáltatás is, de ez itthon egyelőre nem elérhető, így számunkra annyira nem relevánsak a részletesebb személyre szabott edzéstervek, külső appokból viszont a mi piacunkon is importálhatók majd egyedi edzések az órára. A watchOS 10-ről elmondták, hogy minimum Apple Watch Series 4 kell futtatásához, ősztől lesz telepíthető.

Harmadik féltől származó alkalmazással küldhetünk edzéstervet az órára
Harmadik féltől származó alkalmazással küldhetünk edzéstervet az órára (forrás: Apple) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés