Veszélyes lehet a GPS

Hirdetés

A Privilege Insurance által készített felmérés szerint az autókban használt műholdas helymeghatározó masinák is veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát, mert elvonják a kormány mögött ülők figyelmét a vezetéstől – írja a Reuters. A GPS-t használó autósok közül minden tizedik úgy indul útnak, hogy nem programozza be előre az útvonalat, és a vezetők fele ismerte el, hogy vezetés közben úgy matat a helymeghatározóval, hogy leveszi a szemét az útról.

A 2000 ember megkérdezésével végzett felmérés során arra is fény derült, hogy minden negyedik autós szokott nyomtatott térképet böngészni a volán mögött. Ezek 17 százaléka állította, hogy a térképhajtogatás és -lapozgatás elvonja a figyelmét a vezetéstől, míg ez az arány 19 százalék volt a menet közben GPS-ezők között. A legtöbben nagyjából 10 másodpercre becsülték azt az időt, amíg a digitális vagy nyomtatott térképek miatt nem figyelnek az útra: ennyi idő alatt egy óránként 100 kilométeres sebességgel haladó gépkocsi nagyjából két futballpályányi utat tesz meg.

A Privilege Insurance egy korábbi közvélemény-kutatása azt találta, hogy az út menti óriásplakátok és reklámok még inkább lekötik az autósok figyelmét. A novemberi felmérésben megkérdezettek negyede állította, hogy ezeket olvasgatva hagyta már el a forgalmi sávot.

Azóta történt

Hirdetés