Szoftverfrissítéssel okosítja fel korábbi autóit a Kia

Hirdetés

Az autós infotainment rendszerek az utóbbi pár évben hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Ma már több iparági szereplő is úgy látja, hogy ezek a megoldások döntően befolyásolhatják az autóvásárlók választását, ezért aztán nem véletlen, hogy szinte minden gyártó azon dolgozik, hogy olyan funkcionalitást kínáljon, amely alkalmassá teszi a gépkocsi rendszerét arra, hogy okostelefonnal együttműködjön.

Az elektromos Kia Soul EV beltere
Az elektromos Kia Soul EV beltere [+]

Az utóbbi időkben mi is több márka több modelljét próbálhattuk ki. Tapasztalataink vegyesek, de az mindenképpen látszik, hogy a gyártók megpróbálnak olyan megoldásokat nyújtani, amelyek platform- és eszközfüggetlen módon biztosítják a telefonos kapcsolat lehetőségét. A piacon alapvetően három olyan megoldással találkozhatunk, amelyek ezeket az opciókat valamelyest uniformizálják. A Google az Android Auto szoftvercsomaggal lépett be a gépkocsik világába, ez azonban hazánkban hivatalosan még nem érhető el, noha már ma is számos olyan autót vehetünk, amely ismeri a keresőóriás megoldását. Az Apple a CarPlay nevű megoldást dolgozta ki és ez minden frissebb iPhone-nal gond nélkül működik, míg ugyanez a szintén elég elterjedt MirrorLink szabványról nem mondható el, ezt ugyanis csak a HTC, a Sony és a Samsung telefonok ismerik.

A 2016-os Optima már gyárilag ismeri az Android Autót
A 2016-os Optima már gyárilag ismeri az Android Autót [+]

Az újabb Kia gépkocsik is már olyan rendszerrel érkeznek, amely mind az Apple, mind pedig a Google megoldásait ismerik. Ám nem csupán a Kiánál, hanem a több autógyártónál is probléma, hogy a korábbi autókban ilyen lehetőség nincs, noha az a hardver, ami a műszerfal mögött teszi a dolgát és az a kijelző, amin mondjuk a navigáció is megjelenik abszolút képes lenne erre. Az Egyesült Államokban a Kia több korábbi modellre is biztosít tehát frissítést, a hazai utakon az Optima, a Soul és a Sportage típusok jöhetnek esetleg szóba, 2014-es és 2015-ös évjáratú autók érintettek. A Kia hazai képviselete szerint egyelőre még vizsgálják, hogy az európai modelleknél mikor és milyen formában lehet megvalósítható hasonló frissítés.

Azóta történt

  • A BMW i3 fedélzeti rendszere

    Kipróbáltuk a német gyártó elektromos autóját, amely okostelefonos csatlakozás terén nem ígér semmi különöset, mégis nagyon jól teszi a dolgát. Az elektromos autózásról is elmondjuk a véleményünket.

  • A Kia Niro fedélzeti rendszere

    Hibrid Kia, ami félig kombi, félig SUV, roppant keveset eszik és egy minden flancolást mellőző, de korrektül működő fedélzeti rendszerrel ajándékozták meg, ahol az okostelefonos csatlakozás is megoldott.

  • GIMS 2017: Folyamatosan fejlődik a ŠKODA mobilalkalmazása

    A Connect névre hallgató megoldás segítségével már távolról is el lehet indítani az autó fűtését. Hamarosan Magyarországon is elérhető lesz.

Hirdetés