Szeptemberig szállíthat a TSMC a Huawei-nek, a Kirin 1020 időben érkezhet

Kínai források szerint a legújabb amerikai tiltás életbelépése előtt betárazhat a Huawei a TSMC gyártósorain készült chipsetekből.

A Trump-adminisztráció májusban az eddigi legsúlyosabb csapást mérte a Huawei-re – még akkor is, ha konkrétan a kínai mobilgyártót és hálózatkiépítési óriást a különféle szankciók nem nevezik meg. Az Egyesült Államok eltiltotta ugyanis azokat a cégeket és illetőket az amerikai technológiát is használó gyártósorok igénybevételétől, amelyeket az USA biztonsági kockázatnak tekint, és ebbe a Huawei, illetve a ZTE is beletartozik. A tajvani TSMC berendezései márpedig számos amerikai technológiát használnak, éppen ezért a szankció hatályba lépésétől kedve nem szállíthat a Huawei-nek.

A Huawei HiSilicon részlege a mobilchipek élmezőnyében versenyez, a Kirin 990 5G folytatása pedig fontos elsőséget húzhat be 5 nm-en
A Huawei HiSilicon részlege a mobilchipek élmezőnyében versenyez, a Kirin 990 5G folytatása pedig fontos elsőséget húzhat be 5 nm-en (forrás: Huawei) [+]

A MyDrivers szerint ugyanakkor egészen szeptember közepéig van lehetősége a tajvaniaknak a kínai féllel kereskedni, a TSMC pedig elfogadta a Huawei HiSilicon részlegének 700 millió dolláros megrendelését chipek nagyszámú legyártására. Mivel a Huawei jelen pillanatban a TSMC második számú megrendelője az Apple után, a tiltás nyilván a félvezető óriást is negatívan érinti, noha a színfalak mögött jó ideje egyeztetnek a tajvaniak az amerikaiakkal, melynek egy minap bejelentett, 12 milliárd dolláros beruházás az eredménye egy arizonai hi-tech gyár felépítésére.

A TSMC egyik üzeme
A TSMC egyik üzeme (forrás: AnandTech) [+]

Ami a Huawei jókora megrendelését illeti a hátralévő időszakban, a MyDrivers szerint a TSMC elsősorban 12 és 5 nm-en tudja a többletet teljesíteni, a 7 nm-es kapacitás ugyanis teljesen le van foglalva (részben a korábban megrendelt HiSilicon lapkák által). Az 5 nm-es, teljesen friss node viszont azért is kulcskérdés, mert ezen várható a HiSilicon Kirin 1020 SoC, és jelenleg az amerikai Apple éppen a kínai Huawei-jel van versenyben az első következő generációs chipset piacra juttatásában. Nem kis presztízsveszteség lenne az Egyesült Államoknak, ha végül épp egy HiSilicon lapkáé lenne az 5 nm-es elsőség, és jelenleg úgy hírlik: az iPhone 12 bemutatója késik egy hónapot. A megrendelés azonban nem csak szimbolikusan fontos: szeptember középéig a Huawei kellő Kirin 1020 készletet halmozhat fel, hogy a Mate 40 család ellátásával ne legyenek gondok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés