Szemkímélő képernyőmódot kapott a P30 Pro

Alacsony fényerőn sok felhasználó érzékeny a mobilképernyők villódzására. A Huawei csúcskészülékének frissítése erre hozhat gyógyírt, a kulcsszó: DC sötétítés.

Biztos mindenki találkozott azzal a jelenséggel, hogy este takaró alá bújt, ám bármennyire leszabályozta mobilképernyője fényerejét, az koromsötétben zavaróan világos maradt. Noha ez hatásos fegyver a mobilfüggőség ellen, valljuk be: roppant kényelmetlen, ezért is előnyös az OLED panelek elterjedése, amelyek minimális fényereje általában alacsonyabb az LCD-s társakkal szemben. Csakhogy néhányan még ilyen megjelenítő és kékfényszűrő olvasómód esetében is kényelmetlennek tartják az esti használatot, ők ugyanis társaiknál érzékenyebbek a képernyő villódzására.

A PWM technológia működése ciklusonként, eltérő fényerőn
A PWM technológia működése ciklusonként, eltérő fényerőn (forrás: Android Developers)

Az OLED panelek többsége ugyanis PWM (pulse with modulation) fényerő csökkentő technológiát vet be: ahelyett, hogy az apró fénykibocsátó diódák visszafogottabban világítanának, tulajdonképpen ki-be kapcsolnak. Ezt a felhasználó a magas képfrissítési ráta miatt nem veszi észre: úgy érzékeli, hogy a képernyő folyamatosan világít, ám ettől még fárasztó lehet a dolog hosszútávon a szemre nézve. 50%-os fényerőn, egy frissítési ciklus felében világítanak a pixelek, a felében pedig kikapcsolnak, 10%-os fényerő esetében pedig mindössze a ciklus egytizede során kapcsolnak be, továbbra is magas fényerőn.

[+]

A DC dimming névre keresztelt technológia ehelyett egyszerűen csökkenti a panelre jutó feszültséget vagy áramerősséget, ekként érve el a felhasználó szemszögéből alacsonyabb fényerőt. Ez logikus és egyáltalán nem is új: sok LCD panel veti be ezt a megoldást, és nem is okoz gondot, mivel a háttérvilágítás egységesen fehér, és alacsonyabb feszültség mellett is az marad. Az OLED panelek viszont apró piros, zöld és kék diódákból állnak, és itt már az alacsonyabb feszültség a színek torzítását vonhatják maguk után. A legtöbb gyártó, a Samsungot és az Apple-t beleértve ezért maradt a PWM-nél, a kínaiak viszont elkezdték a DC dimming opció felkínálását OLED paneljeik esetében.

A P30 Pro a PWM mellett immáron felkínálja a DC sötétítést is
A P30 Pro a PWM mellett immáron felkínálja a DC sötétítést is [+]

Több Oppo, Vivo és Xiaomi telefon mellett a OnePlus 7 Pro, és immáron, a 178-as számú EMUI frissítéssel a Huawei P30 Pro is felkínálja ezt a fajta fényerő csökkentést, amit a megjelenítés, majd a szemvédelem menüpontokban lehet aktiválni. Az majd a visszajelzésekből fog kiderülni, hogy ez mennyi előnnyel jár a kényelem és szempihentetés, illetve mennyivel a színek esetleges változása kapcsán. A frissítőcsomag továbbá javít a kamerák fehéregyensúlyán és pár apró bakin, új Bluetooth funkciót vezet be, valamint elhozza a júniusi biztonsági hibajavító csomagot.

Hirdetés