Hirdetés

SE blog: Xperia PLAY játékkosár #1

Az Xperia PLAY-jel rendelkezők örülhetnek a nemrég bejelentett négy ingyenes játéknak; a mostani bejegyzésünk azoknak szól, akik már letöltötték a szóban forgó szoftvereke,t de még többre vágynak, s nem sajnálnak kicsengetni némi pénzmagot egy-két húzónévért. Mostani összeállításunkban négy belsőnézetes, akciódús lövöldét mutatunkbei, melyek név szerint a következők: Brothers in Arms 2: Global Front, Modern Combat 2 HD, N.O.V.A. 2, Tom Clancy's Rainbow Six HD. Lássuk, mire is számíthatunk!

Brothers in Arms 2: Global Front

A történet szerint egy amerikai katonát alakítva kell társainkkal túlélni a háborút, melyet úgy mellesleg meg is nyerhetünk. A sorozattal PC-n már megismerkedhettünk, a játékosoktól pozitív visszajelzések érkeztek, nem csoda hát, hogy okostelefonos verzió is készült belőle; csalódást szerencsére ez sem okoz, a grafika a hardver szintjének megfelelő és kellően látványos, a zene és a hanghatások pedig kifejezetten hangulatosak és minőségiek.


A videó UncleJemima57 érdeme

Öröm az ürömben, hogy az irányítás túlzottan bonyolult és nincsen rendesen konfigurálva. A jobbra lévő joypadon a megszokott "simogatás" helyett oda kell tappantanunk a kis körön belül amerre nézni szeretnénk, ugyanis ha az ujjunkat húzzuk, irányíthatatlan lesz a karakterünk. Kényelmetlen megoldás, de megszokható. Mozogni a nyílgombokkal tudunk, a körrel felvehetjük és használhatunk dolgokat, a háromszöggel dobálhatunk gránátot, az X-szel pedig hadonászhatunk fegyverünkkel. A konkrét lövöldözést a jobboldali triggergombbal kezdhetjük meg, ennek megkönnyítése érdekében a baloldali triggerrel rá is közelíthetünk az aktuális ellenfelünkre. Egyáltalán nem kényelmes megoldás az, hogy a futást vagy a fedezékbe vonulást a képernyőn megjelenő ikonra tapintva tudjuk véghez vinni, ez egy hevesebb csata közepén meglehetősen frusztráló. Mindazonáltal egy remek játékról beszélünk, ha megszokjuk az irányítást egy remek program élményével lehetünk gazdagabbak.

Modern Combat 2 HD

A Gameloft alkotásában a modern korok háborújait vívhatjuk meg. A grafika igazi eye-candy, a hangok rendesen visszaadják mai háborúk "hangulatát". A játékmenet teljesen, az irányítás pedig majdnem teljesen hasonlít a Brothers in Arms 2-ére. Sajnos a különbségek negatívan hat a játékélményre: az új fegyverek felvételére és közeli ellenségek megkéselésére a képernyő közepén megjelenő ikon szolgál, ami azért lehet frusztráló, mert amikor az ellenség az arcunkba mászik és úgy lő minket, akkor nem túl kényelmes az, hogy közben a képernyőt kell tapogatni.

Szintén érdekes megoldásra jutottak a fejlesztők a guggolás/felállás akciógomb kérdésében is. A bal alsó sarokban látható sziluettre tapintva tudjuk ezt véghez vinni, ami önmagában nem gond, de mivel a képernyő széleit érintve is tudunk forgolódni, valamint arra rátappantva a lövés is megy, sajnos gyakran fordul előfordul, hogy egy fedezékből való felállás fél tárunkba és egy elegáns bécsi keringőbe kerül. További probléma, hogy az irányítás időközönként "beragad", mire föl karakterünk arra mozog amerre kedve tartja (többnyire bal-hátra). Ettől függetlenül használható játékról van szó.

N.O.V.A. 2

A N.O.V.A. 2 a Gameloft talán legjobban sikerült belsőnézetes lövöldözős alkotása, mely nem valamelyik földi háborúba, hanem a távoli jövőbe és még távolabbi planétákra repít minket. Szemet gyönyörködtető látvány, izgalmas helyszínek és remek sztori jellemzi a játékot. A játékmenet nem merül ki a megyünk és lövünk filozófiában, számos járműbe is bepattanhatunk kalandjaink során. Ebben a játékban aztán tényleg nincs megállás: ellenfelek és mini-bossok hordáival kell már az első tíz percben szembenéznünk, az akció egy pillanatra nem áll le. Végtelenül izgalmas és fordulatokkal teli játékmenetre számíthat az, aki leül az okostelefon képernyője elé, ráadásul itt még az irányítás is rendben van: az X-szel ugrunk, a háromszöggel dobjuk a gránátot, a körrel váltunk fegyvert, a jobboldali trigger gombbal lövünk.

Mozogni és forogni az iránygombokkal és a joypadekkel tudunk, s mindezt teljesen simulékonyan tehetjük meg. A képernyőre nyomva használhatjuk az utunkba kerülő lövegeket, valamint egy jobboldali ikonra nyomva béníthatjuk meg a közelharcban ellenfeleinket. Nagy segítségnek bizonyul a célzásrásegítés is. Látszik, hogy itt a bétatesztelés nem maradt el.

Tom Clancy's Rainbox Six HD

Kedvenc Xperiánkon is tiszteletét teszi a személyi számítógépeken már nagy múlttal rendelkező Tom Clancy's Rainbow Six HD. Maga a játék egy taktikán alapuló, belső nézetes shooter, mely a mai modern korban játszódik. A történet és a feladatok - a hogy az Mr. Clancy-től elvárható - többsége politikai összeesküvéseken, s az eme események apropójából történő terrorcselekmények elhárításán alapul.

Mondanunk sem kell, hogy a grafikára és a hangokra itt sincs panasz, mint ahogy az irányításra sem. Taktikai játékhoz illően kellően összetett de átlátható és könnyen tanulható, amiben nagy segítséget nyújt az első pálya, ahol is elsajátíthatjuk a játék kezelésének csínját-bínját. A hangsúly itt nem a lövöldözésen, hanem csapatunk irányításán van, nem cél az, hogy berontsunk egy szobába és mindenkit lelőjjünk, mindig a feladaton kell a szemünket tartanunk, ami mondjuk a túszok kimentése. Ezekből adódóan egészen más játékélményt nyújt, mint fenti társai.

T.Gavroche

Azóta történt