A koronavírus miatt a Mobile World Congress sem lesz olyan, mint máskor

Az LG és a ZTE már lemondta a részvételt, a rendezvényt szervező GSMA pedig különleges intézkedéseket léptet életbe.

Simán benne van a pakliban, hogy a végén nem is lesz érdemes kimenni a hivatalosan február 24-én kezdődő Mobile World Congress helyszínére. A minden évben Barcelonában megtartott kiállítás alapvetően a világ legfontosabb okostelefonos összejövetele, illetve az ehhez kapcsolódó kütyük és technológiák seregszemléje, ahol szinte az összes jelentős gyártó és piaci szereplő képviselteti magát. Itt mutatkoznak be zömmel az adott év legfontosabb és legújabb termékei, itt lehet találkozni az iparági szereplőkkel, tehát az MWC minden vitán felül a legjelentősebb esemény.


[+]

Az idei évben viszont a koronavírus ezt az egészet egyre inkább zárójelbe teszi. Noha az MWC-t szervező GSMA tegnap egy hosszú közleményben sietett megnyugtatni mindenkit, hogy az MWC-re jönni nem veszélyes, de igazából ez volt az első kommunikációjuk a téma kapcsán annak ellenére, hogy azért már lehetett sejteni, hogy egy ilyen méretű európai rendezvény mindenképp érintett a jelenlegi egészségügyi szituációban. Az MWC-re ugyanis nagy számú kínai vállalat szokott érkezni (Huawei, Xiaomi, BBK Electronics, ZTE - hogy csak a legnagyobbakat említsük), ami nyilvánvalóan azzal jár, hogy rengeteg kínai látogatója is van a kiállításnak. Ez pedig jelen körülmények között mindenképp problémás.


[+]

A GSMA számára alapból óriási gond, hogy ha az idei MWC lesz az a helyszín, ahonnan az európai látogatók széjjelhordják a vírust, akkor lehet, hogy több ilyen kiállítást nem nagyon fognak egy ideig rendezni. Ugyanakkor a hivatalos közleményükben (amely tegnap este jelent meg) mindenkit megnyugtatnak, hogy csak "minimális hatása" van a vírusnak a rendezvényre, amely a terv szerint ugyanúgy lezajlik majd, mint eddig bármikor. Oké, kitesznek egy csomó kézfertőtlenítőt, meg több lesz az egészségügyi személyzet a helyszínen. És amúgy pedig lehetőleg ne fogjunk kezet egymással a találkozók és megbeszélések elején/végén, ezt csak amolyan tanácsként még odavetik. Ha valaki végigolvassa a linkelt közleményt, akkor az igazából egy dagályos, jó vastagon megfogalmazott semmi, ami leginkább arról szól, hogy mindenki jöjjön a kiállításra, mert jó lesz.


[+]

A közlemény megjelenése után egy órával az LG bejelentette, hogy ők nem lesznek ott Barcelonában. Se stand, se személyzet, se rendezvény. És a ZTE is félgőzzel vesz csak részt, ott stand ugyan lesz, de az összes sajtómegjelenésüket visszamondták, pedig egy komolyabb konferenciát is összeraktak. A kínai gyártó hivatalosan az "utazási nehézségekkel" indokolta távolmaradását, ami az ő esetükben mondjuk érthető, noha ezeknek a nehézségeknek mégiscsak van egy elég triviális oka. Az LG viszont teljesen egyértelműen azt közölte, hogy a cég nem teszi kockára a saját dolgozói egészségét, nem utaztat több száz alkalmazottat keresztül a világon, hiszen ezt tanácsolják az egészségügyi szervezetek. Inkább visszalépnek a komplett jelenlétüket feláldozva, hogy aztán majd később különböző egyéb, különálló rendezvények keretében mutassák be a 2020-as mobilos terveiket a sajtónak és az érdeklődőknek.


[+]

Nyilván elég nehéz nem észrevenni a GSMA és az LG kommunikációja közötti különbséget. Ahogyan az is relatív világos, hogy az MWC-t szervező GSMA nem véletlenül időzítette a saját közleményét pont az LG visszalépésének időpontja elé, mintha ezzel talán megelőzhetnék, hogy a többi gyártó is elgondolkodjon hasonló lépésen. A Xiaomi egyébként szintén nem önszántából, de nem biztos, hogy ott tud lenni Barcelonában, nekik sem könnyű utazni, ráadásul a cég egyik központja pont a járvány gócpontjának számító Vuhanban van.

Az LG az első nagy gyártó, amely a koronavírus miatti kockázatokra reflektálva lemondta a részvételét. Ez azonban lehet, hogy elindít valamit, ha az LG (nem is kínai vállalatként) hajlandó ezt bevállalni, akkor az más cégeket is arra ösztönözhet, hogy a saját biztonságuk, az MWC-re látogató emberek egészsége és a koronavírus elleni összefogás érdekében szintén visszalépjenek a barcelonai megjelenéstől. A következő napokban valószínűleg egyre több ezzel kapcsolatos döntés születik majd, ami könnyen lehet, hogy azzal jár, hogy az idei MWC nem lesz egy olyan nyüzsgő rendezvény, mint ahogyan eddig megszokhattuk. Ha lesz egyáltalán idei MWC...

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG
  • ZTE

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés