Hirdetés

Okostelefonról irányítható minitank járt nálunk

Hirdetés

A Mobilarena állandó olvasói valószínűleg ismerik már a távirányíthatós játékok iránt érzett vonzalmam. Lapunk hasábjain írtam már kisebb-nagyobb helikopterekről, távirányítós Miniről és terepjáróról, meg persze az AR.Drone-t is teszteltem; a tankok viszont egészen eddig kimaradtak az életemből, mert bár igazit már vezettem a Toshiba jóvoltából, a távirányítós változatot a prohardveres kollégák jól lenyúlták előlem. Örültem hát, amikor olvastam az SPY-C névre hallgató, okostelefonnal irányítható kémjárműről és reménykedtem benne, hogy lesz olyan partnerünk, aki árulni is fogja. Így is lett, legutóbbi speedshopos látogatásomkor már ott mosolygott rám az egyik vitrinből. El is kértem magamnak egy időre.


[+]

A hozzám hasonló játékőrültek valószínűleg kisebb csodaként élik meg, hogy ma már tényleg elérhető áron lehet távirányítós autót, hajót, repülőgépet, helikoptert vásárolni, akár a szupermarketekben is. Ráadásul Kínában már meglepően jó minőségben képesek az efféle eszközöket összerakni, úgyhogy elvileg minden adott az örömködéshez. Épp ezért a telekommunikációs piacon mozgó cégek is elkezdték a maguk megoldásait piacra dobni, melyek között teljesen egyedi fejlesztéseket (ilyen a kihangosítóiról ismet Parrot AR.Drone-ja) és hagyományos távirányítós eszközök átdolgozott variánsait is megtalálni. Az okostelefonos és táblagépes irányításnak azonban ára van, és ezt itt szó szerint kell venni: egy iPhone-ról kezelhető helikopter jóval drágább hagyományos társánál. Ettől függetlenül megrökönyödtem a SPY-C árcímkéjét látva: jelenleg 50 000 forintba kerül. Ezért azért tudnia is kell valamit.

Az aranyossági faktort kipiálhatjuk, az újdonság stílusában hasonlít a Pixar-féle Wall-E robotra, nem volt olyan ismerősöm, aki ne csodálta volna meg, amikor elgurultam mellette. Mert gurulni azt lehet vele, igaz, viszonylag lassan és csak rendezett terepen. Ami azt illeti, egy ekkora méretű autó valószínűleg ügyesebben mozogna a kertben, a SPY-C inkább a lakásban érzi jól magát. Bár a szőnyegek nem fognak rajta ki és a négy-öt centiméteres küszöböket is meg tudja mászni, ennél többre nem lehet tőle számítani, ráadásul a méretes és teljesen kemény antennájának köszönhetően a talpon álló bútorok alá sem tudunk bekúszni vele. A kerekek közül a hátsók a hajtottak, az androidos és iOS-alapú telefonokra is letölthető irányítószoftver segítségével azt tudjuk szabályozni, hogy melyik kerék melyik irányba forogjon, az erősséget nem; ha mindkét kerékre gázt adunk, akkor haladunk előre, ha csak az egyikre, akkor kanyarodunk. Az egyik leghasznosabb viszont kétségtelenül az, amikor ellentétes irányokat nyomunk, ilyenkor a tank képes a saját tengelye körül forogni. Az első kerék picit rugózik, úgyhogy akkor sem történik baja a gépnek, ha maximális sebességgel hajtunk neki egy nagyobb küszöbnek.

A szolgáltatások között szerepel még a nem különösebben jó minőségű, QVGA-felbontású élőkép képernyőn történő megcsodálása, illetve fotók készítése. A kamera a gép orrán helyezkedik el, dőlésszöge a kezelőszoftverrel állítható, úgyhogy ha odagurulunk egy ülő ember lábához, szó szerint fel tudunk rá nézni. És beszélni is tudunk hozzá, ha ugyanis nyomjuk a mikrofon gombot, akkor a telefonhoz intézett szavak a tank hangszóróján jönnek ki. Itt egy kihagyott ziccerről is beszélhetünk, hangunkat ugyanis egyáltalán nem torzítja a játék, pedig egy kicsit robotosabb szólejtés mókás és könnyem megvalósítható is lenne. A legkülönlegesebb funkció mégsem ez, hanem az infra-kamera megléte, melynek hála a tank vaksötétben is képes látni.

Az adatkapcsolatot természetesen a WiFi jelenti, mely az AR.Drone esetében már bebizonyította, hogy az efféle kütyüknél használt 2,4 GHz-es rádiójeleknek gyengébb hatótávolsága ellenére is konkurenciája tud lenni. A tank esetében viszont ez a megoldás borzalmasnak bizonyult; a gyártó szerint beltérben 30, kültéren (ahol ugye nem igazán tudjuk használni a cuccot) 60 méter a maximum, azonban a teljesítményt ebben az esetben nem méterben, hanem a falak számában kell mérni. Egy átlagos téglaházban már egy-két fal is olyan szinten árnyékol, hogy a folyamatos élőképről és az irányításról le kell mondanunk. Ha számszerűsíteni kéne, akkor inkább 10 métert mondanék a lakásban, ami lássuk be, nem túl sok. Ennél is idétlenebb viszont, hogy az egyébként középkategóriás táblagépek árszintjén mozgó tank hat darab ceruzaelemmel megy, amiből még csak nem is csomagolnak el egy garnitúrát hozzá. Persze az üzemidő papíron itt is jó, akár egy óránál is többet gurulhatunk a SPY-C-vel, de ahhoz kiváló minőségű elemek vagy akkumulátorok kellenek. Normális alkáli elemmel inkább 20-30 percet hozhatunk ki, majd mehetünk a legközelebbi elemgyűjtőhöz és dobhatjuk ki az elhasznált telepeket.

Aki idáig elolvasta ez az anyag, az nagyjából tudhatja, hogy mit fogok írni. A SPY-C tank egy jó móka, mindenkinek tetszett, de nem nyújt olyan hosszú távú élvezetet, mint egy távirányító helikopter, kvadrokopter vagy akár egy kültéren használható autó, ami elsősorban a csekélyke hatótávolságának köszönhető. Ennél azonban problémásabb az 50 000 forintos végfelhasználói ár, mely egészen biztosan csökkenni fog a jövőben, de ez a cucc fele ennyiért is drága, még akkor is, ha belezsúfoltak egy WiFi routert meg egy infra kamerát. Ötöd ennyiért emészthető lenne, általános iskolás gyerkőcnek szívesebben adnék az ilyet a kezébe, mint más távirányítós csodákat, hiszen ezzel semmilyen kárt nem lehet okozni. Reméljük, hogy idővel jönnek majd olcsóbb, kicsit használhatóbb klónjai.

Bocha

A készüléket a Speedshop biztosította. Vásárláshoz kérjük kattintson ide!

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés