Okosszelfi a Google-tól

Jó önarcképet készíteni nem egyszerű, pláne, ha több embert kell koordinálni a képkeretben. Ebben segít a Google.

A Google tudja, hogy előnyös csoportos szelfit készíteni nem könnyű. Nem árt, ha mindenki belefér a képbe, a kamerába néz, nem pislog, nem rángatjuk a telefont és még az exponálógombot is elérjük valahogy, ami már végképp körülményes lehet, miközben egy modern Laokoón-csoportként kezdünk kinézi. Egyedül sem feltétlenül könnyebb mindez, az előlapi kamerához fejlesztett Photobooth nevű funkció viszont segíthet elkapni az optimális pillanatot.

A feladatot a mesterséges intelligencia végzi, amit a Google Image Content Modelling alapján tanított az algoritmusnak. A rendszer felismeri a megfelelő arckifejezést vagy szcenáriót és automatikusan exponál. A megfelelő arckifejezés ugyanakkor nem feltétlenül a tágra nyílt szemekkel kamerába bámulás, egy puszi, vagy csók is lehet megörökítésre érdemes pillanat, noha ilyenkor például a fél arcunk nem látszik és jó esetben nem a kijelzőt bámuljuk, pláne nem az exponálót keressük. A Photobooth viszont ezt is felismeri és elvégzi helyettünk a feladatot.

A rendszer négy kulcselemet vizsgál a kép elkészítéséhez. Nincsenek arcok a képen; felismerhetőek arcok, de nem figyelnek; odafigyelnek, de nem mutatnak megfelelő arckifejezést, illetve az arcok megfelelő arckifejezéssel a kamerára figyelnek. Amennyiben a kamera által látottak megfelelnek a negyedik kritériumnak, a kép automatikusan elkészül. A funkció elérhető a Pixel 3 és Pixel 3 XL modelleken, de a Pixel Camera app v6.2-es verzióját telepítve is működni fog. Csak engedélyezni kell a kamera alkalmazás további beállításai között.

Előzmények

Hirdetés