Visszatért a Nokiához a „PureView atyja”

  • (f)
  • (p)
Írta: Bone123 | 2016-08-03 11:25 | Forrás: Recode

Juha Alakarhu, aki a Nokia égisze alatt a 41 megapixeles és az azt követő PureView szenzorok megalkotásában segédkezett, a Microsoftos kitérő után visszatért a finnekhez.

Amikor a Nokia mobilos üzletága a Microsoft kötelékébe került, a legendás PureView technológia és a licencek is Redmondban kötöttek ki. Mobilos stratégiáját újragondolva ugyanakkor a Microsoft lényegében elkaszálta a Lumia sorozatot, és több lépcsőfokban, több ezer munkatársától megvált (pár napja 2850-től), a maradékot pedig a Surface részlegbe csoportosította. Így sajnos nem sok esély maradt a Lumia 1020-as kameratelefon igazi folytatásának érkezésére, Juha Alakarhu pedig, aki komoly részt vállalt a PureView rendszer megalkotásában, úgy döntött: a Microsoft kamerás részlegéből visszatér a finn vállalathoz.

Alakarhu feladata a Nokia Technologies alkalmazásában a virtuális valósággal foglalkozó Ozo csapat képalkotási részlegének vezetése lesz. Ez, a Nokia okostelefonokról szóló pletykák és a Withings okosketyere gyártó felvásárlása is jelzi, hogy új felfogással ugyan, de a finnek ismét aktivizálják magukat a termékpiacon. Az Ozo PC-1 profi virtuális kamera nyolc, szinkronban működő, 2 x 2 4K-s szenzorral felszerelt fényképező és videorögzítő, amely 4,2 kilogrammot nyom. A masina nemcsak a teret, hanem a hangot is teljes, 360-ban rögzíti, és komoly eszköz a gombamód elszaporodó VR tartalomgyártásban, több Disney filmhez is bevetették már. Az egyetlen hátulütője, ami miatt vélhetőleg olvasóink nem rohannak a termék honlapjára egyet a kosárba helyezni, az ára: az alapmasináért potom 60 ezer dollárt kérnek el, azaz mintegy 17 millió forintot.