Hirdetés

Tegra 4 – a leggyorsabb mobilprocesszor

Az NVIDIA hivatalosan is bemutatta a „Wayne” belső néven fejlesztett mobil processzorát, melyet nemes egyszerűséggel a világ leggyorsabb ajánlatának kiáltott ki a kategóriáján belül. A kissé erős szóhasználat persze egyáltalán nem meglepő.

A Wayne kódnevű SoC a Tegra 3-nál alkalmazott felépítést és működést használja a processzor oldaláról, vagyis a négy darab ARM Cortex-A15-ös processzormag mellett lesz egy ötödik, szintén Cortex-A15-ös kiegészítő erőforrás, mely terhelés nélkül, vagy alacsony igénybevétel mellett aktiválódik. Ekkor a többet fogyasztó főmagok lekapcsolhatók, ezzel az adott termék üzemideje megnövelhető. A pontos órajelekről még nincs adat, de maximum 1,9 GHz-es paraméter várható, míg az extra mag az energiatakarékos működés érdekében jóval alacsonyabb órajelen üzemel.

Az IGP oldalán bemutatkozik az új GeForce ULP fejlesztés, mely már 72 darab feldolgozót tartalmaz, ami sokkal több, mint amennyit a Tegra 3 használt. Sajnos azonban marad a megosztott felépítés, vagyis az NVIDIA nem követi a konkurenseket a hatékonyabb unified shader dizájn felé, így a 72 magból valamennyi pixel, míg a maradék vertex shader. A pontos arányról nincs adat, de a pixel shader egységek száma jóval nagyobb. Valószínű, hogy 24 vertex és 48 darab pixel shader feldolgozóról lesz szó, de ez az adat nincs megerősítve. Az API-k támogatás szempontjából az NVIDIA nem közölt pontos információkat, de az OpenGL ES 3.0 a hardver adottságai alapján biztosnak tűnik, ám a Microsoft grafikus API-jának az oldalán a unified shader dizájn hiányában valamelyik DirectX 9-es szint (feltételezhetően a legmagasabb) kezelése lehetséges.

A négy ARM Cortex-A15 mag a Tegra 3 sorozathoz képest 2,6-szeres számítási teljesítmény-növekedést ígér, mely a GeForce UL 6-szoros sebességnövekedésével kombinálva brutális nyers erőt jelent. Az NVIDIA közleménye szerint a Tegra 4 a világ első mobil processzora, mely 4K videók lejátszására is képes, míg a Computational Photography Architecture révén a HDR fotók és videók feldolgozása is sokkal gyorsabbá vált. Az előző generációnál 45 százalékkal alacsonyabb fogyasztású Tegra 4 egyetlen komoly hibája az integrált 4G LTE modem hiánya lehet, mely helyett az NVIDIA az új Icera i500 chipset használatát javasolja.

Azóta történt

Előzmények

  • Okostelefonos SoC-határozó

    Összeszedtük a manapság használt összes mobilos SoC-t, emellett megnézzük, hogy négy mag tényleg kétszer olyan jó-e, mint kettő.

  • Tegra 4 – 72 grafikus maggal

    Hatszoros grafikai teljesítményt és 4K támogatást ígér az NVIDIA jövőre érkező, ARM Cortex-A15 alapokon nyugvó mobil processzora.

  • Xiaomi MI-3 – Tegra 4 processzorral?

    Négymagos Cortex-A15 processzorral és 4G LTE hálózati támogatással debütálhat a Xiaomi 2013-as csúcsmobilja.

  • Erős negyedévet zárt az NVIDIA

    A Tegra sorozat és a Kepler grafikus gyorsítók növekvő népszerűségének köszönhetően jelentős nyereséget halmozott fel az NVIDIA is.

Hirdetés