Nokia beszállítója lesz az Intel

A Bloomberg értesülései szerint az Intel fontos bejelentésre készül, melynek tárgya a Nokia megnyerése lehet, vagyis a finn gyártó modelljeinek egy része a jövőben Intel alapúak lehetnek. A személyi számítógépek piacának 80 százalékát uraló chipgyártó hosszú ideje próbálta megvetni lábát a mobiltelefonok piacán is, ám ezidáig csak kisebb sikereket tudott elérni. A pletykákat egyelőre sem a Nokia, sem pedig az Intel nem erősítette meg, ugyanakkor a fontos bejelentés tényét Anand Chandrasekher, az Intel ultramobil részlegének igazgatóhelyettese is megerősítette.

Paul Otellini, a chipgyártó óriás vezérigazgatója 2006-ban 5 milliárd dollárt invesztált a hordozható eszközökhöz szánt processzorok fejlesztésébe, mellyel a notebook is netbook piac meghódítása után most a telefonok meghódításra készül. Stacy Smith, az Intel pénzügyi igazgatója még februárban közölte, hogy stratégiai szempontból igen fontos az öt legnagyobb telefongyártó közül az egyikhez beférkőzni, hiszen tavaly több mint 1,21 milliárd telefon talált gazdára, melynek apró morzsája is igen nagy falat lehet.

A mobilprocesszorok terén legerősebb Texas Instruments és Qualcomm véleménye szerint az Intel megoldásai nem ideálisak ultrahordozható eszközök számára, mivel azok fogyasztása lényegesen nagyobb mint az ARM11 alapú megoldásoké, és ezt még az asztali számítógépekkel való kódkompatibilitás sem tudja ellensúlyozni. Az LG azonban ezt másképp látta és még februárban együttműködési megállapodást kötött az Intellel, melynek keretében újgenerációs internettáblák születhetnek, melyek a hagyományos okostelefonok és a hordozható számítógépek között foglalnak majd helyet mind méretben, mind tudásban. A piacvezető Nokia megnyerése minden kétséget kizáróan igen fontos lehet a chipgyártó számára, hiszen a finn óriás még mindig uralja a telefonok és az okostelefonok piacát is.  

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés