Nem lesz több iPhone SE?

Ming-Chi Kuo szerint nem éri meg az Apple-nek a befektetés.

Idejétmúlt külsővel, ám villámgyors hardverrel, roppant szimpatikus méretben és elfogadható árral került piacra idén a harmadik iPhone SE, ami a jelenleg kapható legolcsóbb, idei Apple telefon. Az almások márpedig a csúcskészülékek mellett a megfizethetőbb modelleket is tömegével szokták elszórni, ám a világra nehezedő gazdasági nyomással Ming-Chi Kuo elemző szerint az Apple leszállításai sem túl rózsásak, és az iPhone SE mellett a 13 Mini, illetve a 14 Plus sem fogy úgy, ahogy azt Cupertinóban eltervezték.

Egy kezes telefon. Vagy egykezes telefon?
A roppant kezes iPhone SE 3 [+]

Korábban azt lehetett hallani, hogy az iPhone SE 4 dobja a régi dizájnt, és egy másik régire cseréli: tulajdonképpen az iPhone XR formájában térhet vissza a széria, csak modernebb hardverrel és kamerákkal. Csakhogy a noccsos dizájnt és a kapcsolódó alkatrészeket költségesebb legyártani, ami kisebb haszonkulccsal, magasabb indulóárral és az Apple kalkulációi szerint alacsonyabb eladásokkal járhat, ezért félreteszi a 2024-es belépő iPhone terveit, és újragondolja olcsóbb telefonjai stratégiáját.


Az iPhone SE 4 tervezett formája (forrás: Frontpagetech / Jon Prosser / Ian Zelbo) [+]

A 2023-ra várt recesszióban kapóra jöhet a tervezési költség megspórolása, írja a neves elemző, ám itt tennénk hozzá, hogy az iPhone XR egyfelől már meg van tervezve, másfelől az Apple olyan brutális haszonkulccsal dolgozik olcsó ázsiai gyártással, adóoldali ügyeskedéssel és feltornázott árakkal, plusz akkora készpénz mennyiséget halmozott fel, hogy aligha kell a gazdasági katasztrófától tartania. A szabályozási szervektől már inkább piaci dominanciája, zárt ökoszisztémája és az „Apple adó” miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés