MWC 2023: Szupertelep került a Magic5 Próba, de nem mindenhol

Az anóddal ért el a Honor áttörést, a különleges akkumulátor egyelőre viszont Kínában marad.

Évtizedek óta hallani hangzatos akkumulátortechnológiai áttörésekről, ám a költséghatékony és biztonságos tömeggyártás más tészta, és ebben nagy a verseny a nyugat és az egész akkumulátoriparra rátenyerelő Kínai Népköztársaság között. A villámtöltés nem kérdés ma, létezik ugyanis 300 watt teljesítményű átvitel és persze 22000 mAh-s mobilakku is természetesen Kínából. Ám a ciklusélettartam és a volumetrikus energiasűrűség oldaláról is vannak fejlesztések, csak nem mindig térül meg a dolog tömeggyártásban, vagy csak kevés egység gördül le a sorokról.


[+]

A Honor új fejlesztése is valószínűleg alacsony kihozatallal készülhet és a nyugati engedélyezési folyamat komplikációi miatt is Kínában marad egyelőre, ám a lényeg az, hogy az anód oldaláról történő előrelépésekkel a Magic5 Pro Kínában 5450 mAh-s telepet kínál 12,8%-kal nagyobb energiasűrűséggel, ami 6,8%-kal nagyobb kapacitást jelent a nyugati modellek 5100 mAh-s akkumulátorához képest. Egy akkumulátor nagyon egyszerűen egy negatív (anód) és pozitív töltésű elektródból (katód), egy azokat elválasztó szeparátorból és a lítium-ionok szabad áramlását biztosító, folyékony elektrolitból, plusz egy-egy kivezetőből áll az elektronok mozgására.


[+]

Egy tipikus mobilakkumulátor anódjában grafit gyűjti be a lítiumionokat - hat szénatom egyet -, a szilícium viszont többet is képes, csakhogy a lítiumionok begyűjtése jelentős térfogatnövekedéssel jár, ezért a gyártók egyelőre óvatosan "doppingolják" a katódot szilíciummal és a nagyobb szerkezeti stabilitásért szénatomokat is hozzá szoktak keverni a recepthez. Pontosan nem részletezi a Honor a kínai Magic5 Pro akkumulátorának felépítését, az anódra mindenesetre a szilícium-karbon jelzőt használja (silicon carbon), és legyen tisztán szilícium vagy csak a grafithoz hozzákevert, az anód nagyobb energiasűrűséggel gyarapodott. Emellett alacsony töltöttség és feszültség mellett (3,5V) a maradék energiából többet tud a telefon felhasználni amolyan vésztartalékként a tisztán grafit anódhoz képest. Nyilván idő kérdése, hogy kiderüljön, tökéletesen hibátlan és biztonságos-e a Honor új megoldása, illetve a szilícium használata negatívan befolyásolja-e a ciklusélettartamot (de a termékekbe kerülő akkumulátorok nagyon komoly tesztelésen esnek át), mindazonáltal minden extra mAh kapóra jön manapság, és a vésztartalék is életmentő lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés