MWC 2023: Kezünkben a Motorola feltekeredő kijelzős telefonja

Volt szerencsénk élőben megnézni és kipróbálni a Lenovo standján az új, gombnyomásra feltekeredő Motorola Rizr koncepciómobilt.

Tavaly év végén, októberben tartott egy online sajtótájékoztatót a Lenovo, a Motorola anyacége. Akkor a videókonferencián megmutatták a feltekeredő pOLED kijelzővel szerelt koncepciókészüléküket, viszont egyrészt az egész demó nem tartott tovább egy percnél, másrészt csak a telefon előlapját lehetett látni, abból sem sokat. Itt írtunk akkor a rollable mobilról, mely a 2023-as MWC-n a Lenovo nagy standján ki is van állítva egy átlátszó műanyag búra alatt. Hála a standon dolgozóknak, sikerült gyorsan a helyszínen szerveznünk egy negyedórás találkozót a látogatók elől elzárt részén a standnak, ahol a Motorola egyik dolgozója megmutatta nekünk a készüléket, aztán a kezünkbe nyomta, hogy próbáljuk ki.

Motorola Rizr kinyitva
Motorola Rizr kinyitva [+]

Az első benyomásom az volt, hogy WOW, így, nagybetűkkel. Bár csak egy koncepcióról van szó, a telefonnak hivatalosan még neve sincsen (a hátlapon olvasható Rizr felirat is csak főhajtás a 2006-ban indult kicsúsztatható Motorola-sorozat előtt és így fogunk rá hivatkozni mi is), ennek ellenére számomra sokkal összeszedettebbnek érződik a koncepció, mint ahogy anno a foldable kategória indult. Egyrészt azért, mert bár furcsa képarányú, de teljes értékű telefont kapunk zárt állapotban is. Másrészt azért, mert maga a demó fizikai minőségében annyira egyben volt, ahogy sem az első új Razr vagy Galaxy Fold nem.

A Rizr összecsukva
A Rizr összecsukva [+]

Az alapból 5 hüvelykes képátló 6,5 hüvelykre képes megnőni, motorizált megoldás, a telefon jobb oldalán elhelyezett gomb kétszeri megnyomására nyitja ki vagy csukja be magát. Illetve vannak már olyan alkalmazások is, melyek automatikusan képesek a kijelző méretét megváltoztatni, a demón a Motorola dolgozója a YouTube-ot és a Gmailt mutatta be. Előbbi egy videó elindításakor és a telefon elfordításakor felismeri, mi történt és automatikusan alkalmazkodik a kijelző méretével a lejátszott videó képarányához. 5 hüvelyken 15:9 a képarány, 6,5”-re kinyitva pedig 22:9, illetve a kettő között képes megállni a készülék. A Gmail megnyitásakor pedig azért nő meg automatikusan a kijelző, hogy minél több tartalom férjen el. Az oldalsó gomb megnyomásával bármikor kényszeríthető egyébként a Rizr, hogy zárjon be vagy nyíljon ki.

Kinyitott állapotban különböző szögekből.Kinyitott állapotban különböző szögekből.Kinyitott állapotban különböző szögekből.Kinyitott állapotban különböző szögekből. Kinyitott állapotban. [+]

A kijelző alul visszahajlik a hátlapra, ezt pedig ki is használja a szoftver. Egyrészt másodlagos kijelzőként működik értesítések, bejövő hívások kijelzésére, kamerához keresőként. A hátlapon is érzékeli az érintést, viszont egyelőre szövegbevitelre, a gyári alkalmazások helyett más programok futtatására nem jó, a Motorola képviselője szerint vizsgálják a lehetőségeket arra, hogy a Razr 2022 külső kijelzőjéhez hasonlóan használják a panel hátsó részét. Egy tokot már terveztek a Rizr mellé, mely védi a telefon oldalát, de szabadon hagyja a hátlapot és a keret felső részét annyira, hogy bármikor ki tudjon nyílni a panel.

A hátlapon is használható a panel, amikor zárt állapotban van.A hátlapon is használható a panel, amikor zárt állapotban van. A hátlapon is használható a panel, amikor zárt állapotban van. [+]

Bár a hátsó két kamera is használható a telefont megfordítva kameraként, van rendes előlapi kamera is, ez a mozgó kijelző alatt található, mellette pedig a beszédhangszóró kapott helyet. A megapixelekről nem esett szó, ahogy a telefont meghajtó hardverről sem, így erről nem tudunk beszámolni, viszont azt láttuk élesben, hogy a szoftver bejövő hívás esetén például automatikusan letolja annyira a kijelzőt, hogy szabaddá tegye a hangszórót és az előlapi kamerát. Ugyanígy, ha a fotós alkalmazásban rábökünk ujjunkkal a kamera megfordítása gombra, a kijelző automatikusan lehúzza magát. De ezt gesztusvezérléssel is megtehetjük, a Moto mobilokból ismert rázogatós parancsokat a Rizr is ismeri, kétszer megrázva a telefont például átléphetünk az előlapi kamerára.

A telefon alját és a kijelzőt tok védi.
A telefon alját és a kijelzőt tok védi. [+]

A mozgás másodperceket vesz igénybe (3 másodperc kell a teljes kinyitáshoz), a motor munkája pedig a tenyérben érezhető rezgést generál az egész házon. Azt nem tudták megmondani, hogy a motorizált kamerákhoz hasonlóan bezárja-e magát a telefon, ha azt érzékeli, hogy a felhasználó leejtette, élesben pedig nem akartuk kipróbálni.

A csatlakozók és a gombok a készülék oldalára kerülnének.A csatlakozók és a gombok a készülék oldalára kerülnének. A csatlakozók és a gombok a készülék oldalára kerülnének. [+]

A hardver kapcsán konkrétan nulla információt közölt a cég. Azt tudjuk az elmondottak és látottak alapján, hogy USB-C töltővel van felszerelve a prototípus, nagyjából másfél óra kell neki a feltöltéshez és durván három órán keresztül képes működni olyan körülmények között, ahol folyamatosan aktív a panel és nyitogatják-csukogatják. Kérdeztük, hogy egy megközelítő értéket tudnak-e mondani, hány nyitást-csukást bír ki a pOLED panel — mely egyébként érintésre ugyanolyan puha, ha nem puhább kicsit mint a hajlítható mobilok belső kijelzője —, de nem tudtak rá válaszolni. A Motorola munkatársa, aki a demó készülékért felelt annyit mondott, hogy három napja mutogatja a Rizrt, de hogy ez ezer vagy tízezer nyitást-zárást jelent, azt nem tudni.

A négyzetes alakú készülék kicsit tömzsi, mert egy átlagos telefonnál vastagabb, viszont egy kagylótelefonnál vagy egy könyvszerűen kinyitható foldable mobilnál vékonyabb. A most látott Rizr ebben a formában piacra nem kerül, így sem árat, sem megjelenési dátumot nem tudni. Kérdéses az is, mennyire lenne strapabíró mindennapi használatban egy ilyen készülék és azt sem tudni, hogy milyen hardver férne bele a viszonylag kis méretű házba. Azt ugyanakkor jó látni, hogy a hajlítható kijelzők mellett mellett más formában is próbálkoznak azzal, miként lehet nagyobb kijelzőt építeni hordozhatóbb méretbe. Hogy lesz-e belőle végül valami, azt majd csak az idő tudja megmondani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés