MWC 2023: Személyi igazolvány lenne kutyáknak és macskáknak a Petnow

AI-alapú biometrikus azonosítással és okostelefonokkal váltaná ki a mikrochipeket egy koreai startup.

Megkönnyítené a kutyások és a macskások életét a dél-koreai Petnow startup alkalmazásukkal, céljuk ugyanis, hogy kiváltsák az invazív megoldásokat (mikrochipeket, nyakörveket), helyettük egy okostelefonnal és a rajta futó szoftverrel azonosítanák az állatokat. A kutyák esetén az orr, macskák esetén pedig az arc rendelkezik olyan egyedi jegyekkel, mint az ember ujjlenyomata, ezeket vizsgálja a szoftver, mely a fejlesztők szerint 98,97%-os pontosságra képes. Ha valakit érdekel részleteiben, ide kattintva megtalálja a metódus leírását angolul.

Minél több kutyát felvisznek az adatbázisba, a Petnow annál pontosabban működik.
Minél több kutyát felvisznek az adatbázisba, a Petnow annál pontosabban működik. (forrás: IEEE Xplore)

Első lépésként az embernek manuálisan fel kell vinnie háziállata adatait a programba, valamint fotót kell készítenie a négylábúról és be kell szkennelnie annak arcát. A felvitt adatok közül csak az állat nevét, életkorát és nemét láthatják mások, viszont eltűntként megjelölt háziállat esetén lehetőséget biztosít a program arra, hogy jelezzen a gazda irányába a megtaláló. Ilyenkor anonim módon küld értesítést a gazdának a Petnow, személyes adatokat nem mutat meg más felhasználóknak. A Petnow partnere Dél-Koreában a helyi legnagyobb operátor SK Telecom, együttműködésük részeként pedig van egy olyan funkció is az alkalmazásban, hogy az elveszettként megjelölt állat megtalálója a közelben tartózkodóknak küldhet értesítést és lokációt.

A Petnow megnyitásakor a program automatikusan elindítja a keresőt, mely felismeri, hogy macska vagy kutya van-e a telefon kamerájának látóterében, s megpróbál automatikusan az egyedi azonosítókra fókuszálni anélkül, hogy a felhasználónak bármilyen extra feladata lenne, ahogy a videón látható. iPhone XS-en vagy Galaxy S10-en és újabb mobilokon az előlapi kamerával is működik ez a funkció, más mobilokon csak a hátlapival.


[+]

Végfelhasználóknak ingyenesen nyújtja a Petnow a szolgáltatást, az app is ingyenes, üzleti modelljüket B2B kapcsolatokra alapozzák: állatorvosi rendelőkkel, állathotelekkel, biztosítókkal, menhelyekkel (menhely-hálózatokkal) és kormányzati szervekkel keresnek partneri lehetőségeket. Egyelőre csak Dél-Koreában és az USA-ban vannak jelen, az idei év második felében érkeznek Európába terveik szerint, a hosszú távú célok között pedig szerepel az is, hogy hivatalos okmányként elfogadják az alkalmazás által használt technológiát és magát a programot is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés