Hirdetés

PurrSong LavvieTAG - a Miau Band

Macskáknak szánt aktivitásmérőt próbáltunk ki. Mármint nem mi, hanem a macska. Mi csak bemutatjuk.

Bevezető, mi ez?

Miután osztatlan sikert aratott az okos vizeskulacsról írt cikkem, AliceWake macskája meg nem akarta magán tartani mostani bemutatónk alanyát, egyértelmű volt, hogy én - vagyis én és a macskám, Margaret de Foltos a.k.a. Maszat Manci - fogjuk tesztelni a dél-koreai PurrSong cicáknak fejlesztett aktivitásmérő nyakörvét. Törzsolvasóink biztosan nem lepődnek meg azon, hogy állatoknak szánt IoT eszközök piaca ha nem is olyan túltelített, mint mondjuk a TWS-eké, létezik és bővül. Az elmúlt hat évben öt kutyás nyomkövetőt is kipróbált Bog kutyája, Csutka közreműködésével (1., 2., 3., 4., 5.), ezzel az írással pedig kitölthetném én az évenkénti egy állatos-kütyü cikk kvótát, ha lenne olyan. De kezdjük rögtön azzal, hogy leszögezzük: a LavvieTAG GPS-antenna híján nem nyomkövető, nem is akar az lenni, bár valamennyi segítséget tud adni elkóborolt macskák megtalálásához.

Tesztelőnk, Maszat Manci.
Tesztelőnk, Maszat Manci. [+]

A LavvieTAG egy aktivitásmérő, olyan, mint egy Fitbit vagy egy Mi Band, csak éppen az emberi csukló helyett az internet királyának nyakára kerül egy nyakörvvel. Célja, hogy feltérképezze viselőjének napi rutinját, majd jelezze a macska gazdájának, ha rendellenességet tapasztal a napi aktivitásban, ami a cicáknál betegségre utalhat. A PurrSong mögötti sztori is erről szól: az alapító, Taegu Noh befogadott egy macskát az utcáról, akiről aztán kiderült, hogy FIP-es, de már túl késő volt és Noh egy hét leforgása alatt elvesztette új barátját. Ez vezette Noh-t arra az útra, ahol macska-egészségügyi kiegészítőket tervez, elsősorban okos, automatizált alomtálcákat, amik segítenek felismerni, ha a macskának valamilyen húgyúti betegsége van. Nem tudom, mennyi igaz a sztoriból és mennyi marketinges mese, a lényeg, hogy a termék elkészült, sikeres is lett.

Ez a LavvieTAG.Ez a LavvieTAG. Ez a LavvieTAG. [+]

Az okos alomtálca lett a LavvieBot, az első generáció 2019-es januári bemutatása után fél évvel már tervezték a második generációt. 2020-ban pedig jött a PurrSong Pendant nyakörv, amiből végül a LavvieTAG lett és együttműködik az említett okos almokkal, 2022-re pedig okos itatót is ígér a cég azzal a lendülettel, hogy az észak-amerikai piacra is belép. A sikeres recept mögött IndieGoGo-kampányok és a Samsung C-Lab inkubátorháza is ott van támogatóként, de egyértelműen van piaci igény is hasonló dolgokra, az Egyesült Királyságban az állatokra tervezett egészségügyi kiegészítőkkel már biztosítók is elkezdtek foglalkozni, kedvezményeket adva azoknak a gazdáknak, akik hasonló aktivitásmérőkkel “szerelik fel” kutyájukat és rendszeresen mozognak az állattal.

Szóval ezekre az alapokra építkezik a LavvieTAG, ami használható önmagában és egy rendszer részeként is (lásd fentebb a videót), ha nem sajnálunk több száz, akár ezernél is több eurót elkölteni a PurrSong cuccaira. Mert nem olcsó játék, az alapcsomag 120 euró, ebben két méretű nyakörv és egy aktivitáskövető biléta jön, a töltőt már külön kell megvenni és ha azt akarjuk, hogy távolról is ránézhessünk állatunk állapotára, akkor kell egy Wi-Fi hálózatra csatlakozó átjátszó is, a nyakörves biléta ugyanis csak Bluetooth 5.0-án (LE) kommunikál nagyjából 30 centis távolságig. Ha pedig több állatunk van, akkor több biléta fog kelleni, a töltő szerencsére egyszerre három LavvieTAG-et képes energiával ellátni, az üzemidő pedig minimum egy hónap, a szeptember 6-án a macskámra rakott aktivitáskövető szeptember 27-én még a teljes töltöttségének kétharmadát tartotta. Van egy csomag, ami az alapvető dolgokat (biléta, töltő, átjátszó) együtt kínálja, ez 180 eurós áron rendelhető jelenleg, a gyártó nekünk ezt küldte el, ezúton is köszönjük!

A PurrSongtól kapott tesztcsomag.
A PurrSongtól kapott tesztcsomag. [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés