Tesla Smart Pet Feeder - zabagép

Ismét egy (mérsékelten) okos megoldás a Teslától a kisméretű négylábúak szünetmentes tápellátásának biztosítására, ezúttal a száraztáp műfajában.

Az automatizált tápellátás előnyei

Akinek négylábú lakótársa van, nyilván fizikailag és mentálisan is fel van készülve arra a hosszú évekig is elhúzódó, komplex kompetenciákat, lélek- és mindenféle jelenlétet igénylő feladatra, hogy azt a jószágot élelemmel kell ellátni, méghozzá lehetőleg üzembiztosan és rendszeres időközönként. Ennek rendszerint semmi akadálya, a macskák kifejezetten értékelik a rendszerességet és a megbízhatóságot (kivéve, amelyik az open bar-ra és svédasztalra szavaz), ráadásul kiválóan elvannak a saját dolgukkal, úgyhogy nem okoz különösebb fennakadást, ha a kiszolgálószemélyzet akár fél napokra is eltűnik. Legalább addig sem zavarkolódnak a macska nyakán össze-vissza.

A tesztmacskák kimerítő élete _^^_
A tesztmacskák kimerítő élete _^^_

Egy hosszú munkanap legrosszabb esetben is simán lehozható egy reggelivel, napközben elérhető száraztáppal és egy vacsorával. Ideális esetben. Amennyiben a macska vegyes étrendet követ, a nedves/nyers fogásokat magunk tálalhatjuk fel sk. reggel és este (vagy rábízhatjuk egy ilyen típusú eledel adagolására is megfelelő alkalmatosságra, például a Tesla Smart Pet Feeder Spinre), a szárazat pedig egyszerűen csak kiborítjuk egy tálba, aztán elvan az ott, amíg a fogyasztó rá nem megy. De mi van akkor, ha a.) a macska képtelen kontrollálni az inputot, így nem lehet a józan belátására és mértékletességére bízni a táplálékfelvételt b.) a macska olyan istenetelenül nagy gourmet, hogy csak frissen szervírozott ételt hajlandó fogyasztani c.) teljesen kiszámíthatatlan ütemben vagyunk kénytelenek dolgozni/élni?


[+]

Ilyenkor jön jól egy automatikus ételadagoló berendezés, ami a száraztápok esetében sokkal kevésbé komplex, a választék is szélesebb, a Tesla is ab start kétféle verziót kínál: egy egyszerűbb funkcionalitású megoldást (beleborítjuk a kaját, beállítjuk, működik) és egy kamerával felszerelt, valós idejű kommunikációra is alkalmas készüléket. Mi a szimplább, csak WiFi-vel szerelt verziót próbáltuk ki, de még ezen is van egy mikrofon és egy kis hangszóró, hogy igény szerint ingereket rögzítsünk, ami felkelti a macska figyelmét és jelzi, hogy ideje fogyasztani, ha az állat a belső időzítője alapján amúgy nem mutat érdeklődést, vagy elvárja a dísztáviratos meghívót minden egyes étkezés előtt. Ez lehet a kajászacskó zörgése, a saját hangunk, amint bejelentjük a fogást vagy ezek kombinációja.

”Pro tipp”: ha a hajnali etetést szeretnénk kibekkelni az eszközzel, ezt az opciót mellőzzük. Személy szerint sosem értettem azt az rendkívül elterjedt és megszámlálhatatlan mém forrásául szolgáló jelenséget, hogy a macska hosszú éveken keresztül, kivétel nélkül minden áldott éjjel, lehetőleg a legrosszabb időpontban felveri a cselédséget, hogy ő éhes. Illetve ezt értem, a macska az emberrel ellentétben nem napi 8-12 órás időablakban táplálkozik, hanem ideális esetben 24 órás ciklusokban több kisebb adagra elosztva, tehát kvázi folyamatosan, amibe pont belesik egy kora hajnali tétel is a reggelit megelőzően. A saját macskáimból (ezek szerint tévesen) kiindulva az nem volt világos soha, hogy ha az ember nem óhajt hajnalok hajnalán főpincéreset játszani, miért nem tálalja fel a nulladik fogást lefekvés előtt, amit a macska majd akkor fogyaszt el, amikor csak óhajt. Aztán kiderült, hogy a benti macskák többsége képtelen kontrollálni a fogyasztást és bármit, bármilyen mennyiségben befalnak, ami eléjük kerül és kedvükre való.


[+]

Pedig a macskák elvileg ösztönösen, evolúciós meghatározottságból fakadóan csak akkor és annyit esznek, amikor és amennyi szükséges. Ahogy a forró vagy kétes szavatosságú ételt és állott vizet sem fogyasztják el. A túlevés lehet egyébként hibás szocializáció és kondicionálás, illetve nem megfelelő animáció eredménye is (valószínűleg ezek kombinációja), a lényegen igazából nem változtat, amikor minden reggel egy kis kanál cicatejben is meg tudnánk fojtani életünk értelmét. Na, ilyenkor felbecsülhetetlen kiegészítő lehet egy olyan eszköz, ami adott időben, meghatározott mennyiségben ellátja a négylábút üzemanyaggal.


[+]

A Smart Pet Feeder ezt kellően diszkréten intézi, az adagolómechanikának lényegében nincs hangja, ha nem rögzítünk akusztikus invitációt, akkor csak azt halljuk, ahogy a grammban előre meghatározott mennyiség a megfelelő időpontban beérkezik az etetőtálcába. Igazán semmiség a zavartalan alvásért cserébe. Már, ha a macska beéri egy kis ropogtatnivalóval. A száraztápot preferáló egyedeknek viszont ultimate megoldás, és van egy bónusz trükk is.

A bevitt mennyiség kontrollálásán túl olyan esetekben is hasznos, maikor a macska egyébként nem vesz magához a szükséges és egészéges mennyiségen felül, nyugodtan elő lehetne készíteni akár két napra elegendő szárazat is, hogy mindig elérhető legyen és kedve szerint fogyasszon belőle, de sajna, ez ebben az esetben sem pont így működnek a dolgok. Hiába nem romlik meg, nem köpik be a legyek, jellegéből fakadóan ugye kiszáradni sem igen fog, ha elillan az aromája, a macska jó eséllyel ott fogja hagyni.

Egy darabig azt hittem, ráunt az adott típusra (körülbelül két napos ciklusokban), de viszonylag jelentős mennyiségű mellényúlás árán kiderült, hogy egy idő után semmit nem eszik meg, mert nincs illata. A náthás macskákra is jellemző egyébként, hogy a kedvenc ételüket is otthagyják, mert nem érzik az illatát, ami nem feltétlenül az élvezeti érték nyilvánvaló csökkenése miatt jelent problémát számukra. Egyszerűen nem tudják megállapítani, hogy az étel megfelelő-e számukra, nem romlott vagy szennyezett-e, az ellátó személyzetbe vetett bizalom pedig általában nem kérdőjeles, de továbbra is gyengébb, mint az evolúciós beidegződések.

[+]

A Smart Pet Feeder 4 literes tartálya jelentős mennyiségű, 2-10 milliméteres méretű tápot képes úgy tárolni, hogy az aromája ne halványuljon el, a tetőrekeszben elhelyezett, cserélhető nedvességelszívó pedig megőrzi az állagot. Nálunk a 10 grammos adag pont megfelelő mennyiség egy-két evésre, anélkül, hogy kompromittálódjon az élvezeti értéke, az a funkció viszont nagyon hiányzik, hogy az alkalmazás tájékoztasson, ha az állat elfogyasztotta az ételt vagy nagyon kevés/még bőven elég van a tálkában. Ezt egy egyszerű szenzorral meg lehetne oldani, igazán hasznos fejlesztés lehetne mondjuk a következő generációhoz. A belső adagolómérleg viszont hajszálpontos, nyugodtan rábízhatjuk az állat jólétét, ha távol vagyunk, de akkor is praktikus lehet, pusztán kényelmi szempontból, ha éppen pont meg tudnánk oldani az étel kimérését és felszolgálását. De, ha már adott a lehetőség, felesleges strapálni magunkat.

[+]

A Tesla Smart appban egyébként csak az időpontokat és a kívánt mennyiséget tudjuk ennél a modellnél megadni, illetve kérhetjük, hogy tájékoztasson, ha a készülék offline. Manuálisan az appból is indíthatunk etetést, de a készüléken található gomb megnyomásával is prezentálhatunk extra adagot. Az etető egyébként áramszünet esetén sem falsul be; ha a hálózaton keresztül nem jut áramhoz, három darab LR20 (D)-as telep tartja a frontot, a megosztás funkció pedig lehetővé teszi, hogy több felhasználó is felügyelje és kezelje az eszközt. A WiFi-re (2,4 GHz-es tartomány) csatlakozás annyira egyszerű (már, ha tudjuk a saját jelszavunkat), hogy ragozni sem érdemes, az app pedig teljesen értelemszerű és funkcionális, bár néhány felület kissé fapadosdnak érződik UX design szempontból, de amúgy gond nincs vele.

Összegzés

Az Smart Feeder alapmodellje olyan esetekben rendkívül hasznos, amikor a macska/kistestű kutya nem képes mértéket tartani, ha ehető dolog van előtte vagy pontosan kiadagolt mennyiségeket szükséges fogyasztania fajtajelleg vagy egészségügyi kondíció miatt, mi viszont bármilyen okból nem tudunk jelen lenni minden etetésnél, esetleg pont aludnánk, amikor az szerencsétlen jószág éppen éhen akar halni a vacsora és a reggeli között. Vagy csak válogatós/erősek az ösztönei és még a zacskóban gondosan tárolt mennyiség végét sem hajlandó elfogyasztani, mert megmelegedett és kiment belőle a bubi nem elég friss. Persze az állatnak kis valószínűséggel lesz bármi baja, ha egy étkezés kimarad vagy későn tálaljuk azt (kivéve, ha gyógyszerelésre szorul), ellentétben a vízellátással, ami meleg időben rendkívül gyorsan eredményezhet akár életet veszélyeztető állapotot is. Ezzel együtt egy teljesen automatikus, távolról is vezérelhető etető rendkívül praktikus lehet több szempontból is, a Tesla megoldása pedig teljesíti a feladatot. A készülék kialakításával és minőségével szemben nincs kifogásunk, az etetőtál az érzékeny bajszú macskák számára is kényelmesen széles és lapos, az eszköz megjelenése esztétikailag teljesen elfogadható, nem különösebben dizájnos, de abszolút funkcionális, felborítani vagy eltologatni nemigen lehet, a harisnyázott tápkábel harapásbiztos, a kezelés egyszerű, az applikáció pedig értelemszerű és üzembiztos, egyetlen dolgot leszámítva. A készüléket alaphelyzetbe és párosítási módba állítani nem a bekapcsológomb 5 másodperces nyomvatartásával kell, hanem a manuális etetés gomb megnyomásával, ahogy a használati utasításban szerepel.


[+]

Ezt a kombinációt viszont több, nem egy esetben jelentősen elérhetőbb árú konkurens termék is hozza. Úgyhogy ugyanazt tudjuk mondani, mint a Smart Feeder Spin esetében: néhány kiegészítő alapfunkció nagyban megnövelné a készülék hasznosságát és a felhasználói élményt az összes júzeroldalon. A tetszőleges akusztikai szignál rögzítésének és visszajátszásának lehetősége remek ötlet (bár a hangminőségen azért lehetne javítani, esetleg az appban, a telefonnal rögzíteni az etetési időpontokhoz és mennyiségekhez hasonlóan), de praktikusabb lenne egy szenzor az etetőtálkában, hogy értesüljünk a tényleges fogyasztásról vagy pótolhassunk, ha szükségét érezzük. Ezt a szenzort ki lehetne egészíteni mozgásérzékelővel, ami üres tálka esetén extra adagot biztosítana, ha az állat mondjuk kitartóan fixírozza a raktárkészletet. Szoftveresen innen már nem lenne komplikált a kiegészítő adagok mennyiségének maximálása időintervallum vagy mennyiség alapján. Az viszont biztos, hogy a macskának, mármint konkrétan az enyémnek két másodperces felmérést követően annyira megtetszett az eszköz (elképzelésem sincs, hogy pontosan mi és miért), hogy szokásával ellentétben aznap ab start többször is evett szárazat, és ez azóta is megfigyelhető, pedig eddig is mindig a megfelelő időben kapott frisset. A fogainak ez mindenesetre kifejezetten jót tesz, elhízni pedig ilyen aktivitás mellett biztosan nem fog, de ha fennállna a kockázat, majd módosítunk az adagon és az időzítésen.

AliceWake és Cicó

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Előzmények

Hirdetés