MWC 2018: Feléledt a Psion a poraiból

A PDA-k csillaga régen leáldozott, a Psion mindenesetre tett arról, hogy a neve fennmaradjon. A sorozatot leginkább a billentyűzeteiről lehet megismerni, az összecsukható Psion Series 5 és társai pedig annyira elbűvölték a Planet Computers illetékeseit, hogy még azt a Martin Riddifordot is megszerezték főtervezőnek, aki bő két évtizeddel ezelőtt az alábbi legenda klaviatúráját megtervezte.

A Psion Series 5 1997-ből
A Psion Series 5 1997-ből (forrás: Wikipedia) [+]

Persze, nem maga a Psion tért vissza, a fenti startup pedig nem önerőből juttatta el a Planet Geminit a piacig, az Indiegogo közösségi finanszírozási oldalon mintegy kétmillió dollárt szereztek be, jó pár nosztalgiától örömittas befektetőnek köszönhetően. A végeredmény egy klasszikus formájú, összecsukható, de szét nem szedhető PDA, WiFi only és 4G képes kiszerelésben. Összehajtva a Gemini 171,4 x 79,3 x 15,1 milliméteres és 308 grammot nyom, és telefonálni is így érdemes vele (vagy szétnyitva és kihangosítva), csakhogy csukott állapotban nincs látható kijelzője, így LED lámpák igyekeznek jelezni, kik hívják az embert.

A Planet Gemini
A Planet Gemini 2018-ból [+]

A könny persze a Geminit szétnyitva szökken az ember szemébe: a billentyűzet nem olyan, hanem konkrétan szinte egy az egyben a Series 5 megoldását idézi meg, és a standnál megtudtuk, hogy magyar QWERTZ kiosztásban is elérhető lesz, noha az ékezetes karakterek kérdéskörét nem tudták pontosítani. A két évtizedes technikai fejlődést jól demonstrálja, hogy az 5,99"-es megjelenítő színes és 2160 x 1080 pixellel lett felvértezve, ami a kilencvenes években felfoghatatlannak tűnhetett.


[+]

Mondjuk, a tízmagos SoC öt éve is: a Geminit a MediaTek Helio X27 hajtja meg, két Cortex-A72 és kétszer négy Cortex-A53 maggal, amelyek a Mali-T880MP4 grafikus gyorsítóval, 4 GB RAM-mal és a 64 gigabájtos tárolóval a teljesítményt a felső-középkategóriába helyezik. Az ár tükrében azért egy Snapdragon 660 vagy mondjuk a 835 beleférhetett volna. Amúgy van zavar a Planet Computersnél: a standon mellékelt prospektus 4.1-es, a honlap viszont 4.0-s Bluetoothról ír, a FHD+ panelre semmiképpen sem illik a QHD+ jelző, plusz online még az 5,7"-es képátlóba is belefutni, miközben az igazából 5,99"-es.

A Gemini összecsukva
A Gemini összecsukva [+]

Azt viszont saját szemünk erősítette meg, hogy a sztereó hangszórók a kijelzőrész két oldalán, a kettő darab USB-C port pedig a billentyűzet egy-egy szélén helyezkedik el, és a mellékelt HDMI átalakítóval monitor is a rendszer részét képezheti. A 4220 mAh-s telep is USB porton tölthető, a mellékelt USB-C hubra pedig 3 további USB-s cucc (periféria, tároló) és Ethernet kábel köthető. A dobozolt tartozékok sorát bőrtok zárja. Kamera a készüléken csak egy van (5 megapixeles), a kijelző felett, összecsukva tehát nem lehet a Geminivel fotózni, kijelző nélkül egyébként nem is érdemes.

A Gemini Ubuntu, Sailfish és Android rendszert is elfuttat
A Gemini Ubuntu, Sailfish és Android rendszert is elfuttat [+]

A PDA legfőbb érdekessége kétségtelenül a dual-boot rendszer: az Android Nougat mellett a honlapról letölthető fájlok segítségével Linux is telepíthető lesz a Geminire, a helyszínen pedig Ubuntu és Sailfish OS rendszerrel is ki lehetett próbálni a ketyerét, bár azt fontos tudni, hogy az utóbbi fizetős. Maga a Gemini se olcsó: a WiFi only kiszerelésért 500, a 4G-s variációért 600 dollárt kell ott hagyni, az utóbbi egyébként használja a B20-as LTE sávot is.


[+]

Helyben kipróbálva, az érintőképernyőt, illetve csatlakoztatott egeret használva kényelmes volt a terméket kezelni, mégse számítunk arra, hogy a munkaeszközt kiváltja. Vagy az okostelefont. Vagy a tabletet. A Gemini inkább egy niche eszköz az ínyenceknek, amely a ma jellemző nosztalgiahullámot lovagolja meg. Mert ha visszatért a Nokia banántelefon, akkor a Psion előtt miért ne hajtsanak főt?

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

Azóta történt

Előzmények

  • MWC 2018 beharangozó

    Új csúcsmodell lesz, forradalmi újdonság viszont... hát lehet, hogy idén is elmarad, noha szinte minden gyártó kint lesz Barcelonában. És természetesen mi is, ahogyan az elmúlt 11 évben.

  • Nem lesz több Windows mobilra

    17 éves sztori végére tett pontot a Microsoft. Nem fejlesztik tovább a mobilos rendszerüket, nem lesz több Windows telefon. Pocket PC-ként indult, Windows 10 Mobile-ként végződik.

Hirdetés