MWC 2017: Kedvező áron jön a Moto G5 és G5 Plus

A barcelonai tengerpart mellett, a W Hotelben került megrendezésre a Lenovo idei MWC-s sajtótájékoztatója. Moduláris rendszer? Nincs! Kedvező ár? Van!

A tengerparton lévő W Hotelben tartotta a Moto sajtóeseményt a Lenovo, ami bemutatott termékek szempontjából az előzeteseknek megfelelően zajlott le. A rendezvényen nagyon sok szó esett a Moto legutóbbi sikereiről, legfőképpen a jelenlegi és a közeljövőben bemutatásra kerülő Modokról beszéltek, erről külön hírben fogunk beszámolni. Ezen kívül két mobilt helyeztek fókuszba, a középkategóriás Moto G5 és G5 Plus látott napvilágot. Természetesen nem győzték hangsúlyozni, hogy a Moto G-széria a valaha volt legsikeresebb széria a gyártó életében, ami a rendkívül fontos középkategóriában versenyez.

A Moto G-széria nagyon sikeres, ezt jelentős részben köszönheti árcímkéjének
A Moto G-széria nagyon sikeres, ezt jelentős részben köszönheti árcímkéjének [+]

Az utótag nélküli Moto G5 egy fémházas, de levehető hátlappal és cserélhető akkumulátorral ellátott mobil, amiből a modularitás ugyan kimaradt, de ezt remélhetőleg kompenzálja a barátságos árképzése, a korábbi G-széria egyik vonzerejének számító ár/érték arányt igyekeztek megtartani. Egyik bemutatott eszköz sem a phabletek rajongóinak szól, de a G5 kimondottan jó arányokkal bír, 5 hüvelykes Full HD (azaz 1080 x 1920 pixel felbontású) kijelzőjéhez ugyanis 144 x 73 x 9,5 milliméteres dimenziók tartoznak, 145 grammos tömeggel. A 65% körüli kijelzőarány persze nem hangzik kiemelkedőnek, a virtuális kezelőgombok pedig még nagyobbnak éreztetik a kávákat, de ne feledjük, hogy a Gorilla Glass 3 üveggel védett előlapra került az ujjlenyomat-olvasó is.

Moto G5: nem a legjobb kijelző/előlap arány, de az ujjlenyomat-olvasó is helyet foglal
Moto G5: nem a legjobb kijelző/előlap arány, de az ujjlenyomat-olvasó is helyet foglal [+]

Hardveres szempontból eddigi benyomásaink alapján megfelelőnek tűnik az összeállítás: a Qualcomm Snapdragon 430-ban lévő nyolcmagos, 1,4 GHz-en pörgő Cortex-A53 processzorhoz tartozó Adreno 505-tel és a háttérben dolgozó 2 (a drágább verzió esetén 3) gigabájt RAM-mal korrekt a rendszersebesség, persze nem a legkomolyabb grafikai színvonalú játékok futtatására kell gondolni. A belső tároló 16 gigabájtos, akinek ez nem lenne elegendő, megvárhatja a nagyobb változatot, vagy microSD kártya segítségével bővíthet, akár 128 gigabájtig.

A színválaszték mindkét mobil esetében: fekete és arany
A színválaszték mindkét mobil esetében: fekete, arany, illetve a képen nem látható ezüst és kék [+]

A hátlapon lévő kamera segítségével 13 megapixeles fotók készülhetnek 4:3-as képarány mellett, gyengébb fényviszonyok között pedig dupla ledes villanó lehet a segítségünkre. Videózni Full HD-ben, 30 fps sebességgel tud, az optikával és a szenzorral kapcsolatban azonban nem árultak el többet. Az előlapi kamera 5 megapixeles.

A kártyákat csak az akkumulátor eltávolítása után lehet cserélgetni
A kártyákat csak az akkumulátor eltávolítása után lehet cserélgetni [+]

A hátlap alá 2800 mAh kapacitású akkumulátor került, ez egyébként ugyanaz a GK40 típusszámú lítiumos telep, ami Moto G4 Play házában is dolgozik. Az Android Nougatra épülő rendszer kezelőfelülete közel áll a Material Design-szintű egyszerűséghez, a pontos verzió 7.0, az Android biztonsági szint jelenleg januári.

Kikapcsolni a Bluetooth-t, vagy olvasni a Mobilarenát? Akár egyszerre is megy!
Kikapcsolni a Bluetooth-t, vagy olvasni a Mobilarenát? Akár egyszerre is megy! [+]

A Moto G5 Plus apróságokban nyújt többet az alapmodellnél: 5,2 hüvelykes kijelzőt kapott, szintén Full HD felbontással. 16/32 helyett 64 gigabájtos a belső tárolója, akkumulátoros pedig szintén előrébb jár: nem csak a 3000 mAh kapacitás érdekes, hanem a TurboCharge gyorsöltés is. A hátlapján lévő 12 megapixeles kamera dual pixel megoldásáról nem beszéltek sokat, de tény, hogy jóval gyorsabban fókuszál, mint a kistesó. Videózni pedig 1080p 60 fps-sel, vagy akár 4K 30 fps-sel is tud.

Méret szempontjából nincs komoly különbség
Méret szempontjából nincs komoly különbség [+]

A 150,2 x 74 x 7,9 milliméteres, 155 grammos mobil hardveresen is tud érdekeset mutatni. A Qualcomm Snapdragon 625-ben lévő Adreno 506 grafikus gyorsító szintén nem a megszállott játékosok tökéletes választása, de a 2 GHz-es nyolcmagos Cortex-A53 processzorral karöltve rendkívül jó fogyasztást szokott produkálni a gyakorlatban, remélhetőleg itt sem lesz ez másképp.

Van különbség a kamerában is, ám hiába kérdeztünk a Dual Autofocus Pixel technológia hátteréről, egyelőre nem kaptunk választ
Van különbség a kamerában is, ám hiába kérdeztünk a Dual Autofocus Pixel technológia hátteréről, egyelőre nem kaptunk választ [+]

Az árakról kicsit pontosabban: a Moto G5 alapváltozata 2/16 gigabájtos, az euro-zónában 199 eurót kell fizetni érte, így remélhetőleg Magyarországon sem lesz több 65 000 forintnál a hivatalos, végfelhasználói ára. Várható 3/32-es kiszerelés is, de erről még nem árultak el többet. A Moto G5 Plus esetén már 3/32-es az alapmodell, a 279 eurós címke azt jelenti, hogy nagyjából 90 000 forint körül kezdhet nálunk.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés