MWC2012: Samsung Galaxy Note 10.1

Hirdetés

Sokakat meglepetésként ért a hír, hogy a Samsung idén nem tart sajtótájékoztatót a Mobile World Congress-en. A dél-koreai gyártó 2010-ben a saját főzésű bada rendszerről rántotta le a leplet, tavaly pedig a Galaxy S II-t mutatták be, így érthető, hogy mindenki valami nagy dobásra számított. Utóbbi valamikor március körül következik be, a Galaxy S III ugyanis ekkortájt várható, ám a Samsung az idei MWC-re sem érkezett üres kézzel. A projektorral szerelt Galaxy Beam mellett egy új táblagépet is bemutattak, amely a Galaxy Note 10.1 névre hallgat.

A név alapján könnyen ki lehet következtetni, hogy az újdonság nagyjából a Galaxy Tab 10.1 és a Galaxy Note szerelemgyermekeként értelmezhető. Ennek megfelelően egy 10,1 hüvelykes képátlójú táblagépet kapunk, melyhez egy kapacitív toll is jár, ám annak nincs dedikált helye a készülékházban, mint azt a Note esetében tapasztalhattuk. A működése közel ugyanaz, a középtájt elhelyezkedő gomb megnyomásával képernyőfotót készíthetünk, melyre aztán bármit lehet rajzolni, illetve írni. Ezt már a Note esetében is láttuk, ám jelen esetben ennél többről van szó, a Samsung néhány további, a stylus adottságait kihasználó alkalmazást mellékelt a táblagéphez. A Shape match például képek digitalizálására használható, a Formula match pedig matematikai képleteket ismer fel. Ezek mellett a Photoshop Touch és Ideas is elérhető az előre telepített szoftverek között, valamint a Slice It!, az S Suggest, a Comic Book, a Catch Notes, a Touchnote és a Hello Crayon programok is kezelik a nem mindennapi tartozékot.

A telefon formaterve követi a Galaxy Tabek által kitaposott útvonalat, egy ultravékony, pehelysúlyú készülékházat kapunk. A tablet hátlapját csillogó műanyag borítja, amely nem kimondottan szerencsés, hiszen így nagyon hamar meglátszanak rajta a fogdosás nyomai. A készülék oldalán a szokásos gombkínálat és a 3,5 milliméteres kimenet mellett egy SIM- és egy microSD-foglalatot is találunk, a speciális aljzat pedig szériatartozéknak számít a dél-koreai gyártó tábláinál. Érdekesség, hogy a sztereó hangfalpár nem a gép oldalán, hanem az előlap jobb és bal szélén kapott helyet, így oda kell figyelni, hogy az ember ne takarja le a masinát kézben tartva. Az eszköz az elődmodellekhez hasonlóan fehér és fekete színben kerül majd piacra.

Sajnos a masina hardveres specifikációit egyelőre nem tették publikussá, így sok esetben sötétben tapogatózunk. Mint azt már említettük, a képernyő 10,1 hüvelykes képátlóval rendelkezik, a felbontása pedig 1280 x 800 képpontos. A PLS technológiának köszönhetően nagy betekintési szögekkel és impozáns fényerővel számolhatunk, a színek viszont lehetnének egy kicsit élénkebbek. Az előlapon egy 2 megapixeles kamera található, a hátlapon pedig egy 3 megapixeles, autofókuszos fényképező csücsül. A táblagépben egy kétmagos, magonként 1,4 GHz órajelű processzor található, amely egy, egyelőre ismeretlen lapkakészletben foglal helyet (bizonyos források szerint egy Exynos chipsettel van dolgunk). Adatkommunikációs szinten a GPS-chip, a WiFi-modul (802.11a/b/g/n, WiFi Direct támogatás) és a Bluetooth-egység (3.0) megléte biztosra vehető, emellett pedig HSPA+ kapcsolatra is képes lesz a táblagép.

Szoftveres oldalon az Android rendszer legújabb, 4.0-s verziójával van dolgunk, melyet a Samsung szokása szerint a saját ízére alakított. A TouchWiz felhasználói felület legújabb verzióját kapjuk, egyedi grafikákkal, rengeteg extra minialkalmazással és a Live Panel névre hallgató beépülő panellel felvértezve. Az extra szoftverek között a gyártó már megszokott kínálatát kapjuk, a hubok mellett többek között a ChatOn csevegőszoftver, a fájlböngésző, a feladatkezelő, a jegyzetelőprogramok, valamint az egyedi zene- és videólejátszó alkalmazások is megtalálhatóak. A táblagép várható ára és a megjelenés dátuma egyelőre nem ismert.

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.

Azóta történt

  • MWC2012: LG Optimus L7

    A dél-koreai gyártó L sorozatának legerősebb tagja kedvező árú Ice Cream Sandwich-csel kecsegtet.

  • MWC2012: LG Optimus L3

    Az Optimus L széria legolcsóbb tagja Gingerbreaddel és QVGA kijelzővel érkezik.

  • Megérkezett a Galaxy S WiFi 4.2

    Méretes IPS kijelzővel és 1 GHz-es processzorral érkezik a Samsung legújabb médialejátszója.

Előzmények

  • MWC2012: videón a Galaxy Beam

    A Samsung ismét megpróbálkozott egy projektorral egybeépített telefonnal, most azonban úgy tűnik, révbe ért a Galaxy Beammel.

Hirdetés