Hirdetés

MWC2011: itt az első Playstation telefon

A Sony Ericsson barcelonai bejelentései között kétségtelenül a régóta várt, előzetesen már beharangozott Xperia Play a legnagyobb durranás. A piac már egy ideje számított rá, hogy a Sony Ericsson és a Sony komolyabban is összehangolja a tevékenységét, s ez a Bravia kijelzők után ebben a készülékben öltött testet.

Hirdetés

Az Xperia Play egy Android 2.3 Gingerbread alapú telefon, amely 4 inches, 480x854 pixeles kijelzővel rendelkezik. Az 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon processzor mellett egy Adreno 205-ös grafikai gyorsítóchip dolgozik. Ez nem olyan nagy durranás, lévén például a HTC Desire Z-ben is ez a kombó teljesít szolgálatot, tehát az Xperia Play nem a durva hardver segítségével lesz az ami: a legjátékosabb Android okostelefon.

Hanem a Sony segítségével fejlesztett Playstation certifikáció miatt. Az Xperia Play az első telefon, ami ezt megkapja, ami azt jelenti, hogy remélhetőleg nem ez lesz az egyetlen. Azt viszont nem lehet tudni, hogy esetleg más gyártók is beleugranak-e ilyen modellek fejlesztésébe, de a kezdeti időkben erre kevés az esély. Az Xperia Play mögött már most 20 fejlesztőcég sorakozott fel, a piacra kerülés időpontjában (ami elvileg március) már 50 játék lesz elérhető.

A cég szerint kifejezetten figyeltek arra a portfólió kialakításánál, hogy a hardcore játékosok és az úgynevezett casual felhasználók is megtalálják a számukra megfelelő szoftvert. Már kezdéskor is komoly nevek lesznek a palettán, csak néhány példa: FIFA11, Guitar Hero, Battlefield, Assassin's Creed, Asphalt. Az Electronic Arts focis játéka lesz az első olyan játék, ami multiplayer üzemmódban is fog futni, tehát két telefon segítségével megmérkőzhetünk barátainkkal. A Playstation certifikáció saját online áruházat is jelent, de azt még nem tudni, hogy például hazánkban ezt mikor és milyen feltételekkel lehet igénybe venni. A mostani bejelentés során csak az hangzott el, hogy a Verizon biztos fogja a készüléket forgalmazni, az USA nagy piacnak számít.

Maga a készülék a játékosságon túlmenően is kellemes darab. Öt megapixeles, autofókuszos, ledes vakuval segített kamerát kapott, van benne TrackID, WLAN, HSUPA, Bluetooth, a gép sztereó hangszórókkal rendelkezik, természetesen 3,5 mm-es jack, microUSB, giroszenzor és GPS teszi teljessé a palettát. A Playstationből ismerős kerek iránygombok között egy érintésérzékeny sáv terül el, ami szintén a játékokban való mozgást segíti. A Sony Ericsson szerint egy teljesen feltöltött Xperia Play öt órán keresztül tudja majd szórakoztatni a felhasználót.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés