Hirdetés

MuziX blog: Kipróbáltuk a legkisebb Lars & Ivan fejhallgatóerősítőt

A Lars & Ivan jelenlegi legolcsóbb, belépőkategóriás mobil erősítője jutott el hozzánk először a gyártó palettájáról, ez a termék elsődlegesen azoknak szól, akik nem teljesen elégedettek a telefonjuk hangerejével, illetve egy kicsit jobb hangminőségre is vágynak, de csak egy kompakt, egyszerű kiegészítőre van szükségük a zenehallgatáshoz. A HA-1 névre hallgató modell kisebb, mint egy gyufásdoboz, de ennek ellenére lehet kapni olyan hordozható MP3 lejátszót, ami még ezt a méretet sem üti meg, joggal merül fel tehát a kérdés, hogy milyen létjogosultsága van egy ilyen erősítőnek.

MuziX blog: Kipróbáltuk a legkisebb Lars & Ivan erősítőt
[+]

Az egyszerű választ erre okostelefonjaink adták meg, hiszen a belépőkategóriás, hordozható médialejátszók az utóbbi időben szinte semmit nem fejlődtek, a telefonok annál okosabbak lettek, megjelentek az online, zenei streaming szolgáltatások, az egyre nagyobb tárolóegységeknek köszönhetően jóval több veszteségmentesen tömörített tartalom őrizhető rajtuk, a hatalmas kijelzőknek köszönhetően pedig egyre jobban lehet filmet nézni velük. A hagyományos médialejátszók ráadásul nem jelzik, ha a hátizsákunkban megszólal a telefonunk, míg egy ilyen erősítő értelemszerűen a bejövő hívásról szóló értesítést is továbbítja.

MuziX blog: Kipróbáltuk a legkisebb Lars & Ivan erősítőt
[+]

A csomagolás meglehetősen elegáns, a doboztető leemelése után egy szivacságyban találjuk meg a kütyüt, mellette pedig egy karton rekeszben pillanthatjuk meg a tartozékokat: jár hozzá egy rövid, illetve egy hosszabb AUX kábel, valamint egy USB-microUSB vezeték, ez utóbbi kizárólag a töltéshez kell, mivel tesztünk alanya DAC-ként nem funkcionál. Maga az eszköz tényleg apró, 57 x 27,6 x 9,1 milliméteres dimenzióihoz mindösszesen 18 grammos tömeg tartozik. Ebbe a pici készülékházba pedig 55 mAh kapacitású akkumulátor fért, nálunk ez 3-3,5 órányi folyamatos használatra volt elegendő.

A kütyü használata meglehetősen egyszerű, az alján található a bemeneti, a tetején a kimeneti jack csatlakozó, elöl pedig a kezelőgombokat találjuk, a plusz jelet formázó billentyűvel növelni tudjuk a hangerőt, a mínusz jelűvel csökkenteni, a középső billentyű pedig a ki-, és bekapcsolásra, valamint a módváltásra szolgál. Az eszköz tetején látjuk a visszajelző ledet, töltés alatt kékesfehér színnel világít, bekapcsolás után pedig a kiválasztott mód (normál, bass boost) függvényében kék vagy piros árnyalatban hívja fel magára a figyelmet. A hátuljára került egy eltávolítható csipesz is, amivel ruhára vagy táskára rögzíthetjük az eszközt.

MuziX blog: Kipróbáltuk a legkisebb Lars & Ivan erősítőt
[+]

A hangminőségével kapcsolatban nehéz lenne konkrét állításokat megfogalmazni, hiszen a hallgatott zenék műfaja és minősége, a forrásban működő DAC chip és az erősítőhöz kötött hangkeltő nagyon erőteljesen befolyásolja a végeredményt. Egy nagyon rossz hangú telefonból nem tudott igazán jó eredményt kihozni, a jobb zenei képességű okostelefonokhoz viszont képes volt pluszt adni, főleg ami a dinamikatartományt és a térérzetet illeti, a részletességen gyakorlatilag semmit nem befolyásolt, az általános hangkép is csak akkor változott, amikor normál módból bass boost állásba kapcsoltuk az eszközt: a mélyek ekkor sokkal energikusabbak voltak, elektronikus zenénél kifejezetten áldásos módon dobja fel a mélyek hangzását, hangszeres zenéhez viszont inkább kikapcsolva tartottuk, mert ott inkább zavaró volt az a mély „fátyol", ami ilyenkor a hangképet lefedi.

MuziX blog: Kipróbáltuk a legkisebb Lars & Ivan erősítőt
[+]

Sokak számára problémát okozhat, hogy a telefonok hangerőszabályzója általában csak 15 lépcsőre oszlik, éjszaka, csendes környezetben sokszor már a leghalkabb szint is túl hangos, de zajosabb körülmények között is előfordul, hogy két pont között lenne ideális a hangerő, a kis erősítő segítségével ez is nagyon pontosan behangolható. A másik érdekesség, hogy azonos hallgatási hangerő mellett, kikapcsolt kijelzővel átlagosan 2-3%-kal kevesebbet merült egy óra alatt a mobil, amihez kötöttük az erősítőt, ez nagyjából 50%-os csökkenést jelent. Az ezüstszürke és fekete színekben elérhető erősítőért összességében 15 991 forint nem kevés, de ha valakinek pont a fenti apróságok hiányoztak a mobiltelefon hangjából, akkor érdekes lehet beruháznia egy ilyen eszközre, ami később a következő és a következő utáni telefont is képes lesz kiszolgálni, ameddig az akkumulátora el nem öregszik.

A forgalmazó nem mellesleg minden Lars & Ivan termékre 1+1 év garanciát vállal, azaz összesen 2 évet. A második év feltétele a garancialevélen található regisztrációs űrlap kitöltése és visszaküldése ( ezt később elektronikusan is meg lehet tenni a MuziX weboldalán). A jótállás az akkumulátorra nem vonatkozik, de a gyártó megfelelő alkatrész-utánpótlást ígér, azaz az akkumulátor tönkremenetele esetén sem kell majd kétségbe esni.

Azóta történt

Előzmények

  • MuziX blog: Új néven fut a TDK blog

    A TDK termékek hivatalos, hazai forgalmazója számos új audio terméket mutat be itthon, ennek megfelelően a vonatkozó blogunkban is foglalkozunk ezekkel a kütyükkel.