Hirdetés

MuziX blog: Meghallgattuk a zsebre vágható csöves fejhallgatóerősítőt

Nemrég járt nálunk a legkisebb Lars&Ivan erősítő, ami egy visszafogott árú, de viszonylag jó minőséget kínáló eszköz, így sokaknak kimondottan jó választás lehet. Most egy újabb analóg erősítő került hozzánk, de korántsem a belépőkategóriából, a vákuumcsöves THA-8X egy másik ligában játszik, ennek megfelelően az árazása sem kimondottan barátságos, ezért cserébe viszont komoly technológiai érdekességekkel próbál minket kényeztetni: a csöves technológia nagyon ritka vendég a hordozható méretben.

MuziX blog: Meghallgattuk a zsebre vágható csöves erősítőt
[+]

Néhány szóban a csöves erősítőkről

A ma elterjedt erősítőket többféleképpen csoportosíthatjuk, de most az egyszerűség kedvéért beszéljünk csak két különálló csoportról: az egyik az integrált áramkörös (IC) erősítő, a másik pedig a csöves. A kettő közül ez utóbbit ismerhetjük régebben, 1907-ben az amerikai Lee De Forest  jelentette be szabadalmát a hangerősítésére használható elektroncsőre. A Hi-Fi világában is folyamatosan terjed a „digitalizálódás", de ennek ellenére még mindig nagyon népszerűek a csöves a megoldások, sokak szerint a digitális modellezés soha nem fogja visszaadni azt a dinamikát és természetességet, amit a csöves erősítők tudnak. A csövesek torzítása mérhetően nagyobb, mint az integrált áramkörösöké, de ez a torzítás egy olyan felharmonikus tartományban jelentkezik, ami az emberi fül számára kevésbé feltűnő, mint az IC-s erősítők torzítása, ami számokkal mérve kisebb ugyan, az emberi fül mégis jobban meghallja. A csöves erősítőket nehéz kis méretben, de jó minőségben előállítani, többek között a tápellátást is bonyolultabb megoldani gyártáskor, éppen ezért voltunk különösen kíváncsiak arra, hogy ennyire kis méretben mennyire életképes alternatíva a csöves erősítő a manapság már hagyományosnak számító IC-s megoldások mellett.

Az egyszerű, fekete színű dobozban a készüléken kívül megtaláljuk a töltésre szolgáló microUSB kábelt, akad egy rövid, illetve egy hosszabb, hagyományos, 3,5 milliméteres átmérőjű jack dugós kábel a forrás csatlakoztatásához, egy műanyagból készült védőtok, valamint néhány szilikonból készült gyűrű, amelyek segítségével a mobilunkhoz rögzíthetjük az erősítőt.

Külsejét tekintve a THA-8X elég elegáns darab, már a színe is kimondottan izgalmas, enyhén bronzos beütésű, de nagyon sötét, az igazi érdekessége pedig az alján lévő kis betekintőablak, ahol a két kis Raytheon JA6418 típusú vákuumcsövet tekinthetjük meg. A készülék elején találhatjuk a hangerőszabályzó potmétert, ami bekapcsológombként is funkcionál, mellette bal oldalon találjuk az egyes számú audio bemenetet (3,5 milliméteres jack), jobb oldalon pedig a kimeneti csatlakozóra (szintén 3,5 milliméteres jack) vethetünk egy pillantást. Hátra került a második audio bemenet, illetve a microUSB csatlakozó, amin keresztül kizárólag áramot tud felvenni az eszköz, DAC-ként ugyanis nem funkcionál az 125,6 x 78 x 16 milliméteres dimenziókkal ellátott, 150 grammos eszköz.

MuziX blog: Meghallgattuk a zsebre vágható csöves erősítőt
[+]

A specifikáció szerint 16-tól 300 Ohmig bármilyen impedanciájú fejhallgatóval terhelhetjük a kütyüt, a nagy többség számára ez nyilvánvalóan elég is, mobil eszközökhöz kevesen szeretnének 600 ohmos stúdió fejhallgatókat magukkal cipelni. A hangerősséggel kapcsolatban nem panaszkodhattunk, a teszt nagy részét egy kis impedanciájú és kimondottan könnyen hajtható AKG K545-tel végeztük, de kipróbáltuk komolyabb darabokkal is, egyszer sem vallott szégyent.

Aki az asztali csöves fejhallgatóerősítők szintjét képzeli el fejben, az tévúton jár, de a méreteihez képest egyáltalán nem kell szégyenkeznie a THA-8X-nek. A csöves erősítőktől megszokott háttérzaj csendesebb számrészeknél sokaknak zavaró lehet, de a zenei dinamikusság és a természetesség valóban meggyőző, egy hasonló kaliberű IC-s konkurens ezt szinte biztosan nem tudja előidézni. Telt, kerek mélyekkel operál, a magasai is sokkal lágyabbak, mint amit a kategóriában megszokhattunk, az alapzaja viszont már említett módon jóval markánsabb, mint egy integrált áramkörös konkurensnek, a részletessége pedig egyáltalán nem kiemelkedő, inkább a zene mindennapi élvezetéről szól és erre is lett kitalálva.

MuziX blog: Meghallgattuk a zsebre vágható csöves erősítőt
[+]

Az eszköz legnagyobb „hibája", hogy teljes mértékben ki van szolgáltatva a mobilunkban lévő DAC és a csatlakoztatott fejhallgató minőségének. Egy középkategóriás okostelefonnal, illetve egy néhány ezer forintos fülhallgatóval nem tudja megmutatni képességeit. Igazából csak akkor tud értelmet nyerni, ha legalább egy kiváló zenei minőségű telefonnal, de sokkal inkább egy DAP lejátszóval párosítjuk össze és beveszünk a képletbe egy komolyabb, akár nehezebben hajtható fejhallgatót is.

A 800 mAh-s, házilag nem cserélhető akkumulátora a gyártó szerint 16-18 órát képes elmenni egy töltéssel, ez gyakorlatilag helytálló is, mi csak a tesztidőszak elején töltöttük fel teljesen a telepet és minimum 14-16 órányi zenehallgatás lehet már benne teljes hangerő mellett (ilyenkor a lejátszó hangerejét szinte 0-ra lehet csökkenteni), a töltőt viszont még nem kérte. Magától értetődő, de érdemes figyelembe venni, hogy ilyenkor a forrás is jóval kevesebbet fogyaszt, egy mobiltelefon esetén ez óránként akár néhány százalékot is jelenthet megtakarításban.

MuziX blog: Meghallgattuk a zsebre vágható csöves erősítőt
[+]

A készülék jelenlegi ára 66 900 forint, a betekintőablak nélküli modell körülbelül 2000 forinttal kerül kevesebbe tesztünk alanyánál. A csöves hangzáshoz ragaszkodó zenekedvelők számára kimondottan ajánlott vétel, azzal viszont számolni kell, hogy egy komolyabb DAC-ot, illetve egy minőségi fejhallgatót mindenképpen megkíván a Lars&Ivan THA-8X ahhoz, hogy meg tudja mutatni tudását.

Előzmények