Hirdetés

Mobilfizetés blog: A Samsung Pay bemutatása

Korábban már írtunk az almás vállalat saját fizetési megoldásáról, az Apple Pay-ről, de nem csak a cupertinóiak rukkoltak elő ilyen szolgáltatással, hanem az idei I/O-n a Google is megmutatta megoldását, nem beszélve a Samsung egyedi fejlesztéséről, amivel a mai blogbejegyzésünkben foglalkozunk. A dél-koreai cég Samsung Pay névre keresztelte mobilfizetési módszerét, mely nagyon sok téren hasonlít az Apple-éhez, de sok lényeges pontokon eltérnek egymástól.

A Samsung szerint a szolgáltatás elindításával egy új korszakot nyitottak a biztonságos fizetés és az elektronikus kereskedelem felé, ami mondjuk általánosságban is elmondható erre a piaci irányra. A dél-koreaiak megoldásának az egyik nagy előnye, hogy jelenleg körülbelül 30 millió kereskedelmi szolgáltatónál működik, és ez a szám a közeljövőben jelentős mértékben nőni fog. A Samsung már most is olyan szolgáltatókkal és kártyakibocsátókkal működik együtt, mint a MasterCard vagy a Visa, de említést érdemelnek a korábban vagy a későbbiekben csatlakozott illetve csatlakozó partnerek is; ilyen a Citi, az American Express, a Bank of America, vagy éppen a JPMorgan Chase. Érdekesség, hogy a Samsungnak harcolnia kellett az amerikai szolgáltatókkal, hogy elfogadják szolgáltatásukat, az Apple-nek viszont egyszerűbb helyzete volt, ők tudtak diktálni.

Akármennyire is előremutató a dolog, azért jó néhány feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy a szolgáltatást igénybe lehessen venni. Az első és legfontosabb, hogy a fizetési megoldás kizárólag a legújabb generációs Samsung eszközökkel kompatibilis, vagyis csak a Galaxy S6, a Galaxy S6 edge, a Galaxy S6 edge+ és a Galaxy Note5 mobilokkal használható. Nagy előnye, hogy nem csupán az NFC-képes, hanem a régebbi, mágnescsíkos leolvasást végző terminálokkal is együttműködik (támogatott tehát az MTS = Magnetic Secure Transmission), pont ezért lehet sokkal szélesebb körben használni, mint az Apple Pay-t. A folyamat egyébként nagyon egyszerű, a telefont a leolvasóhoz kell tartani, így az adatokat a terminál ki tudja nyerni a telefonokból.

De ne szaladjunk ennyire előre, a Samsung Pay használatához ugyanis egy program feltelepítésére van szükség, ami a legújabb kütyükön már eleve rajta lesz, a régebbiekre pedig a cég saját alkalmazásboltján keresztül installálható fel. Ebben az applikációban maximum 10 darab kártya menthető el, legyenek azok hitel-, vásárlói vagy sima bankkártyák. Az adatok megadása után a banknak küldenie kell egy egyszeri szöveges üzenetet, ami egy jelszót tartalmaz (OTP = one-time password) , ezzel lehet hitelesíteni azt, kártyatulajdonos veszi igénybe a szolgáltatásokat. Ezt az SMS-t úgy kell elképzelni, mint amikor a Waze navigációs programban vagy a Viberben a regisztrálás alatt egy üzenet érkezik, ami a megfelelő számsort tartalmazza. Mivel itthon még egy ideig biztosan nem lesz elérhető a szolgáltatás, így kérdés, hogy a folyamat ugyanígy zajlik-e majd le.

A fizetés egy kicsit másképpen működik, mint az Apple készülékeinél, hiszen itt a megfelelő eszköz terminálhoz tartása utána nem ugrik fel automatikusan egy üzenet. A Samsung szerint ez azért jó, mert így a felhasználók nem fognak véletlenszerű vásárlásokba belekezdeni, ami félig igaz, félig nem, mindkét lehetőségnek vannak pozitív és negatív oldalai. Ha már a leolvasóhoz közel került a telefon, akkor a képernyő alsó részéből kell egy felfelé irányuló ujjmozdulatot (vagyis swype-olást) végezni, és rögtön felbukkan a menü, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyik kártyát használnánk fizetésre. A tranzakció megkezdése előtt az ujjlenyomat-olvasóra kell helyezni az ujjbegyet, hiszen lényegében ez jogosít fel a vásárlásra (elég csak előtte rányomni, nem kell folyamatosan rajta tartani, mint az Apple esetében).

Arra is van egyébként megoldás, ha a készülék elveszik, hiszen a programban tárolt kártyák nem használható az előzetesen megadott PIN-kód begépelése, vagy az ujjlenyomat leolvasása nélkül. További biztonsági lehetőségként szolgál a Samsung Find My Mobile, aminek segítségével nem csak lokalizálható a telefon (jó esetben legalábbis), hanem ezen keresztül akár törölni is lehet az alkalmazáson belül tárolt kártyákat. Nyilván a Samsung Pay esetén is felmerül az a kérdés, hogy mennyire biztonságos, amire a válasz az, hogy nagyon. Itt sem a gyártó, sem a Google nem fér hozzá a kártyaadatokhoz, a tranzakciókhoz pedig egyedi szám tartozik, ami utána tokenizálódik (erről későbbi írásainkban bővebben is említést teszünk) mind az NFC-s, mind a mágnescsíkos leolvasás esetén, ha pedig még ez sem lenne elég, akkor a KNOX is gondoskodik az információk védelméről. A Secure Element ennél a megoldásnál magában a telefonban található.

A Samsung Pay Dél-Koreában az idei év szeptember 20-tól vált elérhetővé, Amerikában pedig szeptember 28-tól lesz használható, az USA kontinensén addig a bétatesztelésre lehet jelentkezni. Elméletileg ezt követően nem sokkal már az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Kínában is lehet majd ilyen módszerrel fizetni, ám pontos megjelenési időpontot a vállalat nem közölt ezzel kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények