Hirdetés

Mobilfizetés blog: Csekkbefizetés mobillal

Amikor csekkbefizetésre kerül a sor, akkor ezt általában vagy személyesen a postán, vagy az interneten keresztül tesszük meg, pedig más megoldás is létezik erre a célra. Mostani bejegyzésünkben arra keressük a választ, hogy az okoseszközök segítségével be tudjuk-e fizetni a csekkeket, és ha igen, erre milyen alkalmazás segítségét tudjuk igénybe venni.


[+]

Ugyanis léteznek ilyen alkalmazások, az egyik közülük az iCsekk, aminek segítségével egyenlegfeltöltést végezhetünk és különféle számlakibocsátó szolgáltatók csekkjeit fizethetjük be. A három legnagyobb okostelefonos rendszerrel kompatibilis (Android, iOS, Windows Phone) és mindössze három megabájt helyet foglal az adattárolón. Az első indítás után egy felhasználónevet és egy PIN-kódot kell megadnunk a sikeres regisztrációhoz, majd azonnal igénybe is vehetjük a szolgáltatásokat. 2015. január 1-je óta minden sárga és fehér csekken található QR-kód (kétdimenziós vonalkód), ezt használja az applikáció is a csekk beazonosítására; a folyamat a mobileszköz kameráján keresztül zajlik, vagyis odatartjuk a fényképezőt a csekk fölé, és a telefon vagy táblagép automatikusan beolvassa a szükséges adatokat. Ezután a szoftver felismeri a csekkhez tartozó fizetési kötelezettség típusát, kibocsátásának és esedékességének időpontját. A befizetést vagy az előre beállított, vagy az éppen akkor egyszeriként megadott bankkártya segítségével tehetjük meg. Mivel az iCsekk kimondottan a csekkbefizetés céljára készült, így minden gépi kitöltésű, aza telefon, víz-, gáz-, villany-, TV-s számlát is kiegyenlíthetjük ezen keresztül.


[+]

Már jó ideje elérhető a MasterCard Mobile alkalmazás is (Android, iOS, Windows Phone), amit szintén lehet csekkek befizetésére használni. A program többszörös regisztrációs és megerősítő folyamatot igényel: SMS-ben küldött jelszó, bankkártyaadatokkal kapcsolatos visszaigazolás (itt van egy 99 forintos tranzakciós díj), valamint mPIN létrehozása és újbóli megadása; ha ezeken túl vagyunk, onnantól lehet igénybe venni az applikációt. A felület letisztult, a használat pedig az iCsekkel megegyező, hiszen itt is a telefon kamerája olvassa le a csekken található QR-kódot. Fontos viszont, hogy az alkalmazás csak a Magyar Telekom (T-Home, T-Mobile), a Telenor, Zöld Híd, DTV és a Szegedi Vízmű által kibocsátott számlák befizetésére használható (cserébe bőven van még hasznos funkció egyébként a repertoárban). Használata kártyás vásárlásnak minősül, így nincs külön díja a fizetésnek.


[+]

Banki alkalmazások szintén léteznek már csekkbefizetési célokra, ám ezeket csak az adott bank ügyfelei tudják használni, mivel számlacsomaghoz kapcsolódnak. Egyelőre két ilyen applikációt lehet használni, az OTP-hez kötődik a SmartBank (Android, iOS, Windows Phone), az Erstéhez pedig a MobilePay (Android, iOS). Mindkettő képes a fehér és a sárga csekkek beszkennelésére, majd ezután máris a fizetési felületre továbbítanak a programok, ahol el lehet dönteni, hogy azonnal, vagy később történjen-e a tranzakció. Fontos, hogy az előbbi megoldásokkal szemben itt már felmerülnek költségek, hiszen minden esetben meg kell fizetni az átutalási díjat.


[+]

A csekkbefizetés tehát napjainkban már nem egyenlő a postán való sorbaállással, okostelefon segítségével bárhol elvégezhető a művelet. A gyorsaság és a kényelem mellett azonban semmiképpen nem szabad elfelejteni, hogy ezzel a módszerrel nem kapunk kézi bizonylatot arról, hogy a befizetés megtörtént. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen a bankszámlakivonaton megtalálható lesz a tranzakció, aminek azonosítója bizonyító erejű, vagyis az alapján visszakövethető, hogy melyik szolgáltató számára milyen kifizetés történt, mindenesetre érdemes ezzel is számolni.

Azóta történt

Előzmények