Hirdetés

Mobilfizetés blog: Mi kell ahhoz, hogy mobillal fizessünk?

Rögtön tisztáznunk kell, hogy mobilfizetés alatt számos különböző megoldást értünk. Ez még akkor is így van, ha szűkítjük a kört arra, hogy azokat a módszereket keressük, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy csak a telefonunk segítségével bonyolítsunk tranzakciókat. Nem csak a világban, hanem Magyarországon is sokféle megoldás létezik arra, de jellemzően itthon a köznyelvben a mobilfizetés arra vonatkozik, amikor egy üzletben a pénztárnál nem a bankkártyánkat vagy a pénztárcánkat kapjuk elő, hanem csak odaérintjük a telefonunkat egy terminálhoz és ezzel meg is oldottuk a dolgot.

Telefonnal is lehet fizetni

Az ilyen típusú mobilfizetési rendszert itthon a Mobiltárca Szövetség működteti és felügyeli. Ezt a szervezetet azok a piaci szereplők hozták létre, akik a legjelentősebbek az operátori és a pénzügyi piacon, a tagok között megtaláljuk a három nagy szolgáltatót, az OTP-t és a MasterCardot, ők kvázi az alapítók. Ez jelenleg azt is jelenti, hogy az ebben a cikkben részletezett mobilfizetési megoldás egyelőre csak abban az esetben működik, ha a felhasználó az OTP ügyfele. A három hazai szolgáltató közül egyelőre a Telekom és a Vodafone tette elérhetővé azt a mobiltárca alkalmazást, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy működjön a fizetés, de információink szerint a Telenor megoldására sem kell már sokat várni.

Eddig tehát ott tartunk, hogy OTP ügyfelek vagyunk és a Telekom, vagy pedig a Vodafone a mobilszolgáltatónk. Ez persze még kevés a sikerhez, a banknál olyan számlacsomagot kell válasszunk, amely tartalmazza a mobilfizetés lehetőségét. Fontos tudni, hogy az OTP másfajta mobilfizetési megoldással is jelen van a piacon, ennek OTPay a neve, ám ez egy olyan banki alkalmazás, amely nem arra szolgál, hogy üzletekben érintéssel fizethessünk, de egyenleget feltölteni, parkolást fizetni, online vásárolni, autópálya matricát szerezni lehet a segítségével. Ilyet mellesleg nem csak az OTP nyújt az ügyfeleinek, olyan számlacsomagot viszont egyelőre igen, ami a mobiltárca használatával oldja meg a fizetés.


[+]

Ha megvan az áhított számlacsomag, akkor bizony nem fog ártani, ha olyan okostelefonnal rendelkezünk, amelyben van NFC és fel lehet rá telepíteni a szolgáltatók mobiltárca alkalmazását. Erre ugyanis nem minden készülék alkalmas, illetve inkább úgy érdemes megközelíteni a dolgot, hogy az operátorok az egyes modelleket külön-külön tesztelik és hitelesítik, majd ezt követően érhető el ezekre a telefonokra az app. A lista folyamatosan bővül, eleinte jellemzően Samsung és Sony eszközökön futott a szoftver, a Telekom oldalán azonban bármikor megtekinthető az aktuális felhozatal. Ha megvan a megfelelő telefon, akkor még a SIM-et is ki kell, hogy cseréltessük egy olyanra, amiben van egy speciális biztonsági elem  ezt a szolgáltatók díjmentesen megteszik.

Innentől a mobiltárca alkalmazás veszi át a főszerepet  legalábbis ha a felhasználó oldaláról közelítjük meg a történetet. A szoftverbe fel kell vinni azt a bankkártyánkat (akár többet is), amely alkalmas a mobilfizetésre. A tranzakciók során azonban nem elég csak odatartani a mobilt a terminálhoz, utána kóddal is hitelesíteni kell a vásárlást, de bizonyos összeg alatt nem feltétlenül szükséges a kódot megadni, ezt a felhasználó dönti el. A pötyögést egyébként a jövőben egyre inkább ki fogják váltani a különböző biometrikus azonosítási megoldások, elsősorban az ujjlenyomat, nem véletlen, hogy az Android M rendszerben ez már fixen benne lesz, hogy a különböző alkalmazások (köztük a mobiltárcák) tudják kezelni az ujjlenyomat-olvasóból érkező adatokat.


[+]

A legegyszerűbb dolga a kereskedőknek van: a MasterCard által életre hívott PayPass megágyazott a mobilfizetésnek is, az ilyen rendszerű termináloknak kvázi mindegy, hogy oda bankkártyát, vagy okostelefont érintünk, hiszen a technológia (NFC) ugyanaz. A vásárló tehát ennyit fog látni a folyamatból, noha a háttérben a tranzakciós kérelem hatására rengeteg dolog történik. Ha a biztonsági kérdéseket boncolgatjuk, akkor érdemes tudni, hogy a mobiltelefonos alkalmazás a SIM-kártyán fut, de nem a MasterCard hostolja ezeket a tranzakciókat; a mobilszolgáltató nevében a Trusted Service Manager teszi ezt meg. Egy harmadik fél írta meg az alkalmazást, ő kezeli a kártyát, az életciklust, ő frissít, ő köti össze az infrastruktúrát a bankkal, ő hostol. A MasterCard a specifikációt adta, annak betartását ellenőrzi és biztosítja a fejlesztői csomagot a bankoknak és a mobilszolgáltatóknak.


[+]

Jelenleg tehát még sok feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a telefonunkat használjuk fizetésre a bankkártyánk, vagy készpénz helyett, de természetesen várható, hogy a Mobiltárca Szövetséghez újabb és újabb bankok és operátorok csatlakoznak.

Azóta történt

Előzmények