Megjelent az Opera browser beta

Az Opera a múlt hónapban tárta a nagyközönség elé a legújabb mobilböngészőjét, melyet a Mobile World Congress során próbálhattunk ki először. A cég nem volt rest, alig pár nappal a barcelonai szakkiállítás után már mindenki számára elérhető az Opera Browser bétás verziója a Play Store-on keresztül. Mivel egy nagyon friss, még nem végleges verzióról van szó, ítéletet mondani egy kissé korai lenne, bár a tesztüzem során nem akadt égbekiáltó probléma az alkalmazással. Fontos kiemelni, hogy az Opera nem számít zöldfülűnek androidos berkekben, az Android alkalmazásboltjában két böngészőt (Opera Mobile és Opera Mini) is találunk a nevük alatt. Fontos eltérés, hogy az említett programokkal szemben tesztalanyunk saját motor helyett a WebKit engine-re támaszkodik. Következzenek az újdonságok és a képességek.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Az Off-Road mode az Opera Miniből ismerős lehet, az opciót aktiválva a kliens a weboldalak tömörített verzióját tölti le. Ez jó hatással van az adatforgalomra és a sebességre, viszont a képek esetén minőségbeli romlást idézhet elő. Apropó képek: a beállítások között megadhatjuk, hogy milyen minőségben szeretnénk viszontlátni a lapok tartalmát.

A Discover funkció a főképernyőről érhető el, egy beépített hírajánlóról van szó, mely a felhasználó által megadott kategória történéseit listázza. A beállítások között ki lehet választani a tartózkodási helyet (Magyarország nem szerepel a listában), valamint az érdeklődési köröket is itt adhatjuk meg.

A beépített médiakezelővel beágyazott hang- és videófájlokat játszhatunk le és menthetünk el. A kedvencek és könyvjelzők kezelésére a már ismerős Speed Dial felület szolgál, mely szinkronizálható az Opera Link szolgáltatás segítségével, a privát böngészés továbbra is elérhető. Hiánycikk viszont a bekezdések szélességnek megfelelő tördelése, ám ez valamiért manapság annyira nem menő, a Chrome sem tudja az egyébként igen hasznos funkciót. A sebességgel nem volt gond, WiFi és 3G esetén is gyorsan betöltöttek a weboldalak, a szintetikus teszteken viszont nem brillírozott az opera újdonsága. A HTML5 kompatibilitást vizsgáló erőpróbán mindössze 62 pontot kapott az 500-ból, a JavaScript- és CSS-kezelést néző acid2 és az acid3 (ez 97 százalékot jelent) esetén sem volt tökéletes az eredmény.

Persze a szintetikus tesztelgetés kevésbé fontos, igazán a böngészési élmény a mérvadó. Ebből a szempontból jóra vizsgázott az Opera browser beta, egy Nexus 4 készüléken kipróbálva nem voltak sebességbeli problémák. Jó kérdés viszont, hogy mivel tudja majd elhódítani a felhasználókat a konkurens megoldásoktól, az Off-Road mode és a Discover első körben kevésnek tűnik a riválisok extráival szemben. Letölteni a Play Store-on keresztül, ezen a linken lehet.

Előzmények

Hirdetés