Maszkban is felismer a Face ID az iOS 15.4 bétában

Az Apple iPhone-jain az iOS 15.4-es publikus bétájában megjelent az opció arra, amire az iPhone-felhasználók a pandémia kezdete óta várnak: ismerje fel őket maszkban is a Face ID biometrikus azonosító rendszer.

Az, hogy melyik a jobb azonosítási mód, az ujjlenyomaton vagy az arcfelismerésen alapuló, nagyjából az iPhone X 2017-es bemutatása óta vita tárgya almás berkekben. Erre rásegített a Covid-19 járvány, aminek során a mindennapjaink szerves része lett, hogy maszkot viselünk a nap jelentős részében. Az Apple erre részben úgy reagált, hogy gyorsabbá tette a jelszóbeviteli kijelző megjelenítését (iOS 13.5), majd a Watch-ot használó felhasználóknak az opciót, hogy a telefon automatikusan feloldjon, amikor érzékeli az órát (iOS 14.5). A legfrissebb bétában (15.4) megjelent “Face ID With a Mask” opció ennél szofisztikáltabb, de csak az iPhone 12-es vagy annál újabb készülékeken működik majd.

Hirdetés

A béta telepítése után a telefon megkérdezi, hogy be akarjuk-e kapcsolni a maszkban történő azonosítást. Az Apple egyből figyelmeztet is, hogy ez kevésbé biztonságos, mint amilyen Face ID amúgy lenne. Ha vállaljuk a kockázatot, újra kell szkennelni az arcunkat, kicsit lassabban, valószínűleg azért, mert így több részletet rögzít a telefon például a szem körüli területekről. A 15.4-es bétában a rendszer automatikusan felismeri, amikor maszkban vagyunk, a telefon pedig a teljes arc helyett csak annak felső felét elemzi, onnan próbál elég olyan jellemzőt összeszedni, ami használható egyedi azonosításra. Akik több szemüveget szoktak cserélgetni a mindennapokban, azoknak az iOS azt javasolja, hogy a szemüvegek mindegyikében végezzenek el egy-egy szkennelést a beállítás során.

Az iOS 15.4 béta telepítése után a rendszer automatikusan megkérdezi, akarjuk-e, hogy a telefon maszkban is felismerjen?
Az iOS 15.4 béta telepítése után a rendszer automatikusan megkérdezi, akarjuk-e, hogy a telefon maszkban is felismerjen? (forrás: The Verge) [+]

A Verge újságírójának beszámolója szerint a maszkos arcfelismerés jól működik normál esetben, és maszk + szemüvegben is. A napszemüveg vagy a fület takaró sapka már kifog rajta, de a maszk plusz síszemüveg kombóval simán megbirkózik. A cikk szerint érdemes a homlokon is a lehető legnagyobb felületet szabadon hagyni a legjobb eredményért. A telefon feloldása mellett működik az Apple Pay és az összes alkalmazás azonosítórendszere is, melyek a Face ID-t használják az autentikációhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés