Hirdetés

Macblog: Gondban vagyunk a videózással

Nem vagyok egy tévénéző ember. Moziba is relatíve ritkán járok, holott a barátnőm nagy mozirajongó, de valahogy nem egyezik az ízlésünk a filmek terén. Notebookon viszont ritkán ugyan, de szoktunk nézni valamilyen mozgóképanyagot, rendszerint estefelé, ágyból; olyan filmeket, amiket sem a moziban nem adnak, sem a tékából nem lehet kikölcsönözni. Épp ezért határozott igényeket támasztottam a MacBookkal, pontosabban az OS X rendszerrel szemben, melyekből nem kívántam lejjebb adni.

Az igényeim úgy érzem, hogy nem voltak különösebben extravagánsak: egy olyan lejátszót akartam használni, ami gyárilag kezeli a DivX és XviD formátumú videókat, igény esetén le tudja magának tölteni a hiányzó kodekeket, normális sebességgel fut és nem zabálja feleslegesen a processzort, gond nélkül kezeli a feliratokat (értsd: drag and drop) és tartalmaz egy hangszínszabályzót, hogy a nagyon halk filmeket kicsit fel lehessen tuningolni. Ilyen programot Windows alá tonnaszám találunk, én valamiért a BSPayert használtam, de igazaból tolhattam volna más cuccokkal is. A Mac-től ennyit akartam, semmivel sem kevesebbet, nem kaptam meg, sem ingyen, sem fizetősen, sem sehogy. Nincs ilyen szintű videólejátszó alkalmazás.


Mac-re sajnos nincs

Kompromisszumot kellett kötnöm, pedig az OS X a reklámok szerint a világ legkifinomultabb, legfelhasználóbarátabb, legakármilyenebb rendszere. Csak ugye nem a magyar igényeknek megfelelően tervezték, a filmnézés a tengeren túlon ugye úgy néz ki, hogy az ember megveszi az esti mozit az iTunes-ból, betolja a QuickTime-ba és nagy az öröm. Mivel nekünk nincs lehetőségünk, marad a DivX és az XviD, meg persze a felirat, mert nem csak angol nyelvű filmeket nézünk. A megoldás végül a VLC nevű lejátszó lett, mely majdnem minden kritériumot teljesít, gyors, a kodekeket megoldja, nem zabálja a processzortü és kezeli a feliratokat. Csak nehézkesen. Itt nem az van, hogy megnyitom a filmet, letöltöm a feliratot, amit a célmappából egy laza mozdulattal átdobok a lejátszóba, áh, dehogy. File > Advanced Open File, itt külön megnyitom a filmet, bepipálom, hogy akarok feliratot, azt is külön megnyitom (browse képernyőből, semmi drag and drop), majd basszus, még a magyar ékezeteket támogató karakterkódolást (ISO 8859-15, például) is ki kell választanom, persze először ki kellett próbálnom tizenöt fajtát, mire megtaláltam azt, ahol a hosszú ő betű is ki tud rajzolódni.


Így kell megnyitni a feliratos filmet a VLC-ben

Ezt leszámítva egyébként hibátlan a lejátszó, de a BSplayert visszasírom, függetlenül attól, hogy pár hét alatt hozzászoktam a fent leírt procedúrához. Jobb lejátszót pedig eddig egy Apple szakértő sem tudott javasolni, de ha valakinek van egy tuti programhoz tippje, ossza meg velem, velünk!

Bocha

U.I.: Az illegalitást és warezt jogosan sérelmezők kedvéért elmondom, hogy jellemzően olyan filmeket szoktunk letölteni, amiket itthon nem forgalmaz senki, moziban sem lehet látni, nincs tehát más módja a "beszerzésnek", mint az internet. Nem sajnálom sem a mozijegy árát, sem a pénzt azokért a filmekért, amik tetszenek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés