Hirdetés

LG blog: Smart Home, az intelligens otthon

Az LG idén is nagy erőkkel képviseltette magát a CES kiállításon, és bár új telefonokat nem kaptunk, volt némi mobilos vonzata a Las Vegas-i részvételnek. A dél-koreai gyártó itt mutatta be a Smart Home szolgáltatást, mely egy összetett fogalom; intelligens, összekapcsolt gépek háztartásbeli alkalmazását takarja. A három fő fogalom a SmartControl, a SmartAccess és a SmartShare, a mai cikkben ezeket mutatjuk be.

Előbbi beszédes névvel rendelkezik, a funkciója ugyanis a gépek állapotának nyomon követése és távoli vezérlése. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az LG Smart TV és a Magic Remote távirányító segítségével a televízió előtt pihenve, meccsnézés közben monitorozhatjuk a háztartási gépeket, azaz például megnézhetjük, hogy meddig tart még a mosás. Másrészt a gépek vezérlésére is lehetőség nyílik: elindíthatjuk a mosást a kívánt paraméterekkel, kiporszívóztathatjuk a lakást, bekapcsolhatjuk a sütőt a megfelelő beállítások mellett, csak hogy néhány példát említsünk.

Az okostelefonra támaszkodó megoldás a SmartAccess, segítségével az előző bekezdésben említett feladatok akár az otthontól távol is megoldhatók, a megfelelő app segítségével akár a hűtőbe is benézhetünk, persze csak virtuális módon. Az utóbbi az úgynevezett Smart Manager funkció, mely akár azt is meg tudja mondani, hogy mi a szavatossági ideje a felhalmozott élelmiszereknek (Smart Manager Freshness Tracker). Az alkalmazás iOS és Android alapú telefonok esetében is elérhető. A sütő további mobilos érdekességeket rejt, a WiFi- és NFC-chippel szerelt masinát ugyanis akár telefonon is be lehet programozni az adott recepthez, a beállításokat hangutasításokkal is meg lehet adni.

A SmartShare fogalom bizonyára már ismerős az Optimus készülékek tulajdonosainak, a gyártó saját DLNA-klienséről van szó. A szolgáltatás most NFC-támogatással bővült, a telefont a speciális chippel szerelt címkéhez érintve egy érintéssel kiküldhetjük a multimédiás tartalmakat az LG Smart TV készülékekre.

A Smart Home tehát egy újszerű és hasznos rendszert jelent, mellyel egy lépéssel közelebb kerülünk a tudományos-fantasztikus könyvekben és filmekben felvázolt jövőképhez. A nagyközönség is rákapott a dologra, a Smart Home bemutatásáért innovációs díjjal tüntették ki az LG-t a CES rendezvényen.

Előzmények

Hirdetés