Hirdetés

LG blog: TD-LTE-vel erősít a gyártó

Az LG blog rendszeres olvasói bizonyára tudják, hogy a koreai gyártó nagyon nagy szerepet vállal a negyedik generációs mobilhálózatok terjedésében, hiszen az erőteljes készülékportfólió mellett komoly részesedéssel rendelkeznek szabványok tekintetében is. Az LTE-A szabványoknak 23 százalékát birtokolják, ami jelenleg a torta legnagyobb szelete; ezt szemlélteti az alábbi ábra is.

A koreai vállalat tényleg teljes mértékben elkötelezte magát a gyors adatátvitel mellett, mely véleményük szerint hasonlóan nagy mértékben változtathatja meg az emberek internethez való kapcsolódásának módját, mint amennyire a 3G tette a 2000-s éve elején. A 4G akár ötször gyorsabb is lehet, mint a 3G, de mint a legtöbb telekommunikációs szabvány, ez sem egységes mindenhol a világon. Az viszont biztos, hogy az LG régióktól függetlenül dolgozik azon, hogy mindenhol a megfelelő sebesség álljon a felhasználók rendelkezésére. Épp ezért az úgynevezett időosztásos LTE (Time-Division Long-Term Evolution) kidolgozásában is részt vesznek; a technológiát TD-LTE és LTE TDD néven egyaránt ismerhetünk, jelenleg több szolgáltató is használja Kínában, Indiában és Japánban is. Nyilván nem egy kis piacról beszélünk, az ezeken a területeken jelenlévő China Mobile, Bharti és Softbank Mobile szolgáltatók összesen a világ lakosságának 39 százalékát érik el egy 2013 májusi kutatás szerint.


Mobilkommunikációs technológiák evolúciója

Az TD-LTE-ről nem sok információt találni magyar nyelven, angol nyelvű forrásokból viszont könnyen kideríthető, hogy több nagy vállalat fejleszti közös erővel 2007 óta, tehát nem egy frissen felbukkant irányról van szó. A TD-LTE az egyik a kétféle 3GPP LTE technológia közül, a másik a frekvenciamegosztásos megoldás (Frequency-Division, avagy FD-LTE). A TD-LTE a párosítatlan spektrum aszimmetrikus használatára ad lehetőséget, tehát az adás ugyanazon a frekvenciasávon két irányba tud utazni. Ez nem azonos a párosítatlan spektrummal, ahol két frekvenciasávot használnak, az egyiket az adás küldésére, a másikat a fogadásra; az ugyebár a frekvenciaosztásos megoldás, az FD-LTE.


FD-LTE vs TD-LTE

Az időosztás lényege a fentiek fényében egyértelmű, itt nem a frekvenciasávok, hanem az idő szempontjából szerint van felosztva a küldés és a fogadás. Ugyanazon a csatornán jöhetnek és mehetnek is adatok; az aszimmetrikus szó pedig itt azt jelenti, hogy több időt lehet felhasználni az adatok fogadására, mint a küldésére, ami szintén teljesen logikus.


Aszimmetrikus (TD-LTE)

A koreai vállalat természetesen nem csak a szabvány fejlesztésében vesz részt, hanem az abban rejlő lehetőségeket kiaknázó készülékeket is gyárt. Az Optimus G készülékből például már kínálnak TD-LTE-s verziót, de egyéb bejelentéseik nyomán ettől függetlenül is teljes magabiztossággal kijelenthető, hogy a jövőben megjelenő készülékeik között is találni majd TD-LTE-t használó variánsokat. Ugyanakkor az LG már az 5G-ről is beszél, mely ugyan még nem jutott el addig, hogy specifikálva legyen, a célok között 1 Gbps-os adatátviteli sebesség és cellánkénti 100 Gbps-os kapacitás szerepel. Ez persze a távoli jövő, a következő évek a 4G-ről fognak szólni. Egy azonban biztosnak látszik: mindegy, hogy 4G-ről vagy 5G-ről beszélünk, az LG neve szinte biztosan felmerül a témában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

  • LG Optimus L5 II - elütő kettősség

    A dél-koreaiak az L5 ráncfelvarott verziójával támadnak, rendkívül megnyerő külső, kiválóan optimalizált szoftver, ám kicsit elavult hardver jellemzi.

  • LG blog: LTE-re hangolva

    Az LG készen áll a negyedik generációs hálózatok térhódítására.

  • LG Optimus G - a G-erő

    A dél-koreai gyártó új csúcsmodellje az utóbbi idők egyik legjobban sikerült készüléke, amely bátran megállja helyét a konkurencia versenyzőivel szemben.

Hirdetés