Hirdetés

LG blog: A gyártó kezében az LTE-szabadalmak jelentős része

A T-Mobile-nak köszönhetően január elseje óta hazánkban is elérhető az LTE-technológia, melynek segítségével soha nem látott sebességgel lehet használni a mobilinternetet. Bár a Vodafone a napokban kijelentette, hogy jelenleg még üzleti megfontolásból halogatják a technológia bevezetését (bár a hálózatuk támogatja azt), tisztán látszik, hogy a jövő ebben a hárombetűs szabványban van. Az LG pedig úgy tűnik, hogy évek óta látja a folyamat végét, aminek köszönhetően nagyon tudatosan építették fel az LTE-vel kapcsolatos üzleti modelljüket; bátran kijelenthetjük, hogy az LG az LTE korszak egyik úttörője, a szabadalmak értékét és számát tekintetve magasan az élen áll.

A vállalat még a 2007-es Mobile World Congressen (amit akkor még 3GSM-nek hívtak) a világon elsőként demózta az LTE-t, az LG terminálja egy Nortel bázisállomáshoz kapcsolódott. Az első LTE-s modem chip is az ő nevükhöz fűződik, 2008. december 10-én mutatták be és nem került kereskedelmi forgalomba, csupán különféle tesztkészülékekben használták. Rá egy évre, szintén a Mobile World Congressen már élőben tudták prezentálni a világ első LTE-s mobilkészülékének működését, 2010-ben pedig Japánban elsőként kapták meg az engedélyeket egy LTE-s készülékre: egy vezeték nélküli modemre.

LG Optimus LTE
LG Optimus LTE

Jelenleg az LG kezében van az összes LTE-szabadalom 23 százaléka, melyek becsült összeértéke 7,9 milliárd amerikai dollár. Szintén jelentős, 20 százalék körüli méretű szabadalomhalmazzal rendelkezik a Qualcomm is, melynek értéke nagyságrendileg 7,3 milliárd dollár, a többi gyártó viszont jóval kevesebbet tudhat magáénak. A Motorola (Google), a Nokia, a Samsung és az InterDigital is nagyjából 3 milliárd dollár értékben rendelkezik technológiákkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés