Különleges zoomkamerát kap a Xiaomi 13 Pro

A mozgó lencsetagokkal közel hozható a távoli, és fókuszba kerülhet a közeli.

Némi halasztás után ezen a héten startolhat a Xiaomi 13 család, bár a gyártó még Kínában sem pontosította az új indulódátumot. Azt viszont már tudjuk, hogy marad a Leica támogatás az optikák és a képfeldolgozás oldaláról, és a 13 Pro megkapja a Sony 1" jellegű IMX989 szenzorát, amihez 23 mm-es fókusztávolság és f/1,9-es rekesz tartozik a mellékelt képek alapján.

A hatalmas szenzor és az ügyes képfeldolgozás kiemelkedő részletességet és dinamikát, illetve remek éjjeli felvételeket ígér, persze a hivatalos példák beállításán a gyártó rengeteget dolgozott, és látványos helyszínekre is ellátogatott az előnyös eredményekért.

Nem véletlenül: a kameraszett lehet a csúcskiadás vonzereje, noha egyelőre valószínűleg a Pro lesz a topmodell, és a Xiaomi 13 Ultra csak később fut be. A nagyjából 3x-os, pontosítva 3,26x-os teleobjektív is különlegesnek ígérkezik: a 75 mm-es optika „lebegő lencsetagokkal” fut be.

Noha a gyújtótávolság a mobilkamerák esetében (ritka kivételeket leszámítva) sosem változik és itt is fix, a fókuszálásra használt lencsetagok mozognak. A Xiaomi trükkje itt az, hogy a tagokat két csoportba fogta, és az egyiknek van némi mozgástere az optikán belül, ami lehetővé teszi a tájképek és a távoli témák közelebb hozása mellett az akár 10 cm-es fókuszt is, ezzel pedig különleges makrófelvételek születhetnek.

A 75 mm-es fókusztávolság ideális portrék készítésére is, a mellékelt fekete-fehér példák pedig dedikált monokróm módot sejtetnek, amellyel a színek helyett a kontrasztokra, az alakokra, a fény-árnyékra, a textúrákra és az ívekre kerülhet a hangsúly.

Nem hivatalos forrásból ugyan, ám két hivatalosnak tűnő poszter is felbukkant, a Xiaomi 13 család hátulját és oldalát mutogatva. Ez újfent aláhúzza az apróbb alapmodell lapos, illetve a méretes profi kiadás íveltebb jellegét, ami jó dizájndöntésnek tűnik, mert amíg az iPhone 14 kezes méretében a határozott élek kényelmes fogást biztosítanak, a Pro Max esetében a konstrukciós előny kezelési hátránnyal párosul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés